Justin (24) gebruikt PrEP

PrEP geeft mij extra zekerheid.

Justin werkt als dragqueen en als medewerker bij de homosauna NZ in Amsterdam. Via zijn baan bij de sauna ontdekte hij dat hij kon meedoen met het onderzoek AMPrEP. In dit project worden de praktische kanten van het gebruik van PrEP onderzocht.

Scepsis
“In het begin was ik heel sceptisch. Je slikt een pil om te voorkomen dat je pillen moet slikken. Je gaat dus precies doen waar je geen zin in hebt! Maar als je het op grotere schaal bekijkt, is het wel een slim idee. Je voorkomt dat mensen besmet raken. Dan kun je er aan werken dat de toekomst uiteindelijk helemaal hiv-vrij wordt.

Natuurlijk doe ik niet alleen voor het grote goed mee, maar ook voor mezelf. Homo’s zijn nou eenmaal een grote risicogroep voor hiv, zeker wanneer je meestal passief bent. Bovendien heb ik veel contact met toeristen, want ik val niet op Nederlandse jongens. Je hebt gewoon geen zekerheid over iemands hiv-status. PrEP geeft mij dus wel die extra zekerheid, het is fijn om iets achter de hand te hebben naast een condoom.

Ik slik dagelijks, je kunt er ook voor kiezen om PrEP rondom seks te slikken. Maar ik vind het fijn om continuïteit te hebben. Mijn seksleven valt niet te plannen en dat zou ik ook helemaal niet willen."

 

Bareback
“Condooms gebruik ik nog steeds, absoluut. Je bent met PrEP weliswaar beschermd tegen hiv, je kan nog steeds heel veel soa’s oplopen. Ik zie het dus niet als een vervanging van condooms. Wel ben ik er anders over gaan denken. Ik ben bewuster van wat ik doe, ook omdat je binnen AMPrEP met een appje je seksuele contacten bijhoudt. Daardoor is het moment waarop ik misschien wil stoppen met condooms met iemand die ik al langer ken en vertrouw,  juist nog later gekomen dan voorheen. Ik wil nu veel meer connectie met die ander hebben voordat ik dat gesprek aanga. De meeste potentiële sekspartners vertel ik niet eens dat ik PrEP gebruik, want dan wordt er vaak vanuit gegaan dat ik het zonder condoom wil doen en dat is niet zo. Het gaat mij om de extra zekerheid in mijn eigen lijf.

Barebacken lijkt me niet de beste motivatie om PrEP te gebruiken, ook al ben je dan beschermd tegen hiv. Er is geen arts die zal zeggen ‘hier heb je PrEP, gooi je condooms maar weg’,  dus waarom doen mensen alsof dat wel zo is?”

 

Vooroordelen
Het is niet het enige vooroordeel waar PrEP-gebruikers op stuiten. “Op Grindr gebeurt het nog wel eens dat ik commentaar krijg. Ik zet het niet op mijn profiel, maar soms hebben jongens wel ergens gelezen of gehoord dat ik in het AmPrEP-programma zit. Die gaan er dan vanuit dat ik alleen maar aan het rondhoeren ben en geen vaste relatie zou willen. Stomme vooroordelen. Maar als dragqueen die in een sauna werkt, kom ik die wel vaker tegen. In de gayscene komen veel discriminatie en vooroordelen voor, daar ben ik wel een beetje klaar mee. Met wat andere mensen werk ik aan een dragshow waarin we hier tegenin gaan.”

 

Trots
Hoewel Justin zelf eerst ook sceptisch tegenover PrEP stond, neemt hij nu vol trots deel aan AMPrEP en vertelt hij er graag over: “Ik werk graag mee aan de resultaten. Veel jonge jongens houden zich nauwelijks bezig met de veiligheid of risico’s van seks en laten zich ook niet goed controleren. Dat zie ik ook terug in mijn werk bij de sauna. Maar daar confronteer je je gasten er natuurlijk niet mee. Door aan AMPrEP mee te doen en daar over te vertellen hoop ik iets goeds te bereiken.

Ik ben van plan om tot het einde van het project door te gaan, dus tot eind 2018. Maar als ik een vaste, monogame relatie aan zou gaan, zou ik wel stoppen met PrEP, want op dat moment loop ik geen risico.”

 

Noot van de redactie
Man tot Man heeft een aantal mannen geïnterviewd die PrEP gebruiken of hebben gebruikt. Deze mannen hebben elk hun eigen ervaringen met PrEP. Wij vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn en goed kunnen nadenken of PrEP iets voor hen kan zijn. We hopen dat de verschillende persoonlijke ervaringsverhalen daar aan bijdragen. Zij vertegenwoordigen niet per se het standpunt van Man tot Man. PrEP is een zeer effectief middel om jezelf te beschermen tegen hiv. Tegen andere soa's vormen condooms het beste beschikbare middel.

Alles over PrEP

Online hiv- en soatest