Martijn (30)* is van plan om PrEP te gebruiken

Op een gegeven moment liep ik alleen nog mijn lul achterna.

Martijn genoot lange tijd van seks, voelde zich later geremd uit angst voor hiv, en ging drugs gebruiken tijdens seks om weer ongeremd te kunnen genieten. Maar hierdoor liep hij wel weer regelmatig risico op hiv.

Geen liefde maar lust
“Ik ben al bijna acht jaar single. Geen drama, maar dat betekent wel dat ik veel wisselende seksuele contacten heb gehad. Toen ik jonger was, ging dat nog vrij onschuldig: na het stappen met een jongen mee naar huis die ik écht leuk vond. Later ging het meer om de seks. Ook ontdekte ik datingapps, darkrooms en de gaysauna. Dat was onwijs opwindend en avontuurlijk, maar ik begon ‘lust’ steeds vaker belangrijker te vinden dan ‘liefde’. Vroeger moest ik een jongen écht leuk vinden om seks met hem te hebben. Later liep ik alleen nog mijn lul achterna.”

Vreemde handen
“Vooral darkrooms waar je bijna niks zag vond ik heerlijk. Het duistere en ook de anonimiteit vond ik geil. Geen idee met wie ik allemaal aan het zoenen was en welke handen mijn broek open ritsten: poppers erbij en het feest was compleet.”

Angstig wachten op de uitslag
“Meestal bleef het bij zoenen, trekken en pijpen. Als ik al neukte gebruikte ik - bijna - altijd een condoom. Veel kans op hiv liep ik dus niet. Toch werd ik er langzamerhand wat huiverig voor. Je kunt bijna niet om de waarschuwingen heen. In bladen, in clubs, ook op televisie: er is veel aandacht voor hiv. Ik laat me altijd twee keer per jaar checken en wacht met angst op de uitslag als er in een geile bui tóch ergens een piemel zonder condoom in is geglipt.”

Seks en drugs
Door mijn angst voor hiv genoot ik steeds minder van seks. En uiteindelijk had ik ook nog maar heel weinig seks. Totdat een date drugs bij me introduceerde. Die namen mijn angsten en remmingen weg. Daardoor werd seks voor mij weer geweldig en intens, want ik dacht niet meer aan hiv en soa’s. Ik liep dus vaak risico. Dan neukte ik toch iemand zonder condoom, of er ging een pik bij mij naar binnen. Niet heel handig.”

Naar de huisarts
“Ik slik nu nog geen PrEP, maar ben wel van plan om dat te gaan doen. PrEP is nu beter verkrijgbaar en goedkoper dan voorheen, dus stom dat ik er nog steeds geen werk van heb gemaakt. Ik vind het wel spannend om hiervoor naar de huisarts te gaan. Zodra het over seks gaat, voel ik me toch een beetje ongemakkelijk. Maar gelukkig is mijn huisarts heel aardig. Het zal dus allemaal wel goed komen. Met PrEP hoop dat ik weer meer van seks kan genieten, ook als ik nuchter ben. We zullen zien. Eerst maar eens die afspraak bij de huisarts maken.”

Noot van de redactie
Man tot Man heeft een aantal mannen geïnterviewd die PrEP gebruiken of hebben gebruikt. Deze mannen hebben elk hun eigen ervaringen met PrEP. Wij vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn en goed kunnen nadenken of PrEP iets voor hen kan zijn. We hopen dat de verschillende persoonlijke ervaringsverhalen daar aan bijdragen. Zij vertegenwoordigen niet per se het standpunt van Man tot Man. PrEP is een zeer effectief middel om jezelf te beschermen tegen hiv. Tegen andere soa's vormen condooms het beste beschikbare middel.

 

Wil jij ook vertellen welke keuzes jij maakt om je te beschermen tegen hiv en/of soa's? Mail dan jouw verhaal naar Man tot Man!

Tekst: Tommie Luyben

Stockoto: 123rf

* Omdat Martijn graag anoniem wil blijven, hebben we een stockfoto gebruikt bij dit interview.

Copyright: <a href='https://www.123rf.com/profile_danr13'>danr13 / 123RF Stock Photo</a>