Peter (38) gebruikt PrEP rondom seks

Ik doe het nu vaak, maar niet altijd, zonder condoom.

Peter gebruikt PrEP voor en na seks. Hij heeft nog ongeveer hetzelfde seksleven als voorheen, al gebruikt hij nu niet altijd meer condooms.

Beschermd
“Voordat ik PrEP gebruikte, deed ik het altijd veilig, dat wil zeggen met condooms. Ik heb mezelf op zich altijd goed in de hand. Als ik iets niet wil doen, dan doe ik het ook niet. Ook wanneer ik onder invloed was, heb ik hele discussies gevoerd over safe seks en ook mijn zin gekregen. Toch wilde ik graag PrEP, want ik was het een beetje zat om de hele tijd op te moeten letten wat de ander aan het doen was, of het condoom wel heel bleef. Als ik seks met iemand heb, ben ik liever met wat anders bezig.”

Onbekende hiv-status
“En ondanks dat ik het altijd met condoom deed, bleef ik me toch altijd een beetje zorgen maken over hiv. Vooral als ik met mensen naar bed ging die geen idee hadden van hun hiv-status. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat die een recente hiv-infectie hebben en dan is het virus heel gemakkelijk over te dragen op anderen.”

Rondom seks
“Ik gebruik PrEP rondom seks. Als ik een feestje heb, waarbij ik denk dat er wel eens iets zou kunnen gebeuren, of als ik een date plan, dan neem ik die pillen. Ook als we condooms gaan gebruiken, want de extra zekerheid vind ik heel prettig.”

Condooms
“Seks is door PrEP wel veranderd, al doe ik geen nieuwe dingen. Ik laat me vaker gaan dan vroeger. Ik laat me niet meer weerhouden door de vraag of we wel condooms bij ons hebben. Ik doe het nu vaker, maar niet altijd, zonder condoom. Als top vind ik het verschil niet eens zo heel groot, maar als bottom vind ik het makkelijker om het vol te houden zonder condoom. Het voelt comfortabeler. Maar je loopt als bottom wel meer risico op hiv, dus zonder PrEP zou ik dat niet willen zonder condoom.”

Soa’s
“Qua soa's ben ik tot nu toe best goed weggekomen, ik heb nog niks opgelopen. Daardoor vind ik dat risico ook best acceptabel. Het risico op hepatitis C is volgens mij bij gewone anale seks helemaal niet zo groot.”

Toch risico
“Mijn huisarts wist nog niets over PrEP toen ik erom kwam vragen. Ik heb de richtlijn meegegeven en gesuggereerd dat ik risico loop op hiv. Ze heeft niet heel erg doorgevraagd. Maar eigenlijk liep ik ook wel echt risico. Dat ik het tot nu toe altijd veilig deed, daar kwam veel zelfdiscipline aan te pas. Het kan altijd een keer zo zijn dat je op een feestje bent en dat je even geen zin of energie hebt voor die zelfdiscipline.”

Relatie
“Omdat ik inmiddels een relatie heb, moet ik nog wel opnieuw bedenken hoe aanvaardbaar ik de kans op soa’s vind. Want alles wat ik oploop, neem ik ook mee naar huis. Ik kan zelf wel de afweging maken dat andere soa's dan hiv een aanvaardbaar risico zijn, maar daar moet je het dan wel samen over eens zijn. Die discussie hebben wij tot nu toe nog niet heel goed gevoerd. Maar het speelt ook nog niet echt. Op dit moment heb ik weinig behoefte aan seks met anderen, ik doe het liever met hem.”

Noot van de redactie
Man tot Man heeft een aantal mannen geïnterviewd die PrEP gebruiken of hebben gebruikt. Deze mannen hebben elk hun eigen ervaringen met PrEP. Wij vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn en goed kunnen nadenken of PrEP iets voor hen kan zijn. We hopen dat de verschillende persoonlijke ervaringsverhalen daar aan bijdragen. Zij vertegenwoordigen niet per se het standpunt van Man tot Man. PrEP is een zeer effectief middel om jezelf te beschermen tegen hiv. Tegen andere soa's vormen condooms het beste beschikbare middel.

 

Wil jij ook vertellen welke keuzes jij maakt om je te beschermen tegen hiv en/of soa's? Mail dan jouw verhaal naar Man tot Man!

Tekst: Arjan van Bijnen