Peter (43) is dolblij met PrEP

Neuken lukte me niet met condooms

Het lukte Peter* nooit om condooms te gebruiken. Daarom neukte hij jarenlang maar niet. Maar dankzij zijn deelname aan AMPrEP is daar verandering in gekomen.”

“In de jaren ’90 wilde ik gaan neuken, maar het lukte me niet met condooms. Je bent lekker bezig, en dan moet je stoppen, je richten op het condoom goed afrollen en omdoen. Ik was er dan helemaal uit en verloor mijn erectie. Om die dan terug te krijgen terwijl je het condoom nog om hebt, is heel lastig. Lukte me gewoon niet. En in die tijd deed je het gewoon écht niet zonder. Dus ik heb het na een aantal pogingen opgegeven en alleen nog maar orale seks gehad.

Zo’n tien jaar geleden raakte ik in een depressie. Hiervoor werd antidepressiva voorgeschreven. Dat had helemaal geen positief effect op mijn leven en ik ben er dan ook na enkele maanden mee gestopt. Mijn libido leed er ernstig onder: mijn zin in seks was verdwenen onder invloed van de antidepressiva en ik kon helemaal geen erectie meer krijgen. Ook nadat ik ermee was gestopt herstelde dat zich niet meer volledig. Erectiemiddelen waren toen alleen via de dokter verkrijgbaar, maar mijn huisarts werkte daar niet aan mee en weigerde me ook naar een seksuoloog door te verwijzen. Achteraf gezien had ik toen beter bij een andere arts kunnen aankloppen. ”

Bijwerkingen

“Ik ben dan ook nooit zo enthousiast over medicijnen. Maar de GGD vertelde dat ik elk moment kon stoppen met PrEP als ik dat wilde. Dus ik probeerde het maar gewoon. Ik doe nu iets langer dan een half jaar mee en ik slik dagelijks een pil. Ik was wel benieuwd wat het met mijn lichaam zou doen. Ik ben zo’n anderhalve week een beetje misselijk geweest, sindsdien merk ik er niks meer van. Wel heb ik nog steeds heel heftige dromen. Geen nachtmerries, maar gewoon levendige dromen, die ik me de volgende ochtend nog deels kan herinneren. Dat had ik vroeger nooit.”

“Vóór PrEP was je toch altijd bezig met het voorkomen van hiv. Nu voel je je zo onderhand onoverwinnelijk.  Een ander voordeel is dat de kloof tussen hiv-positief en hiv-negatief verdwijnt. Ja, ik wist al van ‘undetectable’ af (wanneer het hiv-virus door de medicatie zover is teruggedrongen dat het niet meer meetbaar is in het bloed en niet meer overdraagbaar is - red.), maar iemand zou altijd kúnnen liegen over zijn status. Dat speelt nu helemaal niet meer, want met PrEP bescherm ik mezelf. Ik ken mannen die pijpen met condoom en dan nóg doodsbang zijn dat er een scheurtje in is gekomen en ze hiv zouden kunnen krijgen. Stel je voor hoeveel baat zij zouden hebben bij PrEP! PrEP is te vergelijken met de pil voor vrouwen. Voor die er was, was het onmogelijk om van seks te genieten als vrouw, want je was bang om zwanger te raken. Een kind is niet vergelijkbaar met hiv, maar in beide gevallen staat wel je leven op zijn kop.”

Andere soa’s

“Natuurlijk, tegen andere soa’s ben ik door PrEP niet beschermd. Dat is wel iets om op te letten. Gelukkig kun je daar allemaal goed voor behandeld worden. Als PrEP-gebruiker word je om de drie maanden getest, zodat soa’s sneller opgespoord en behandeld kunnen worden. Dat is misschien een goed neveneffect van PrEP.”

“Dankzij PrEP ervaar ik veel minder belemmeringen in mijn hoofd. Het lukt me weer om te neuken. Ik heb veel geluk dat ik het mag uitproberen met mijn voorgeschiedenis. Na twintig jaar niet neuken is PrEP voor mij een geschenk uit de hemel.”

 

* De naam Peter is om privacy-redenen en op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd. Om dezelfde reden is hier een stockfoto gebruikt.

Noot van de redactie
Man tot Man heeft een aantal mannen geïnterviewd die PrEP gebruiken of hebben gebruikt. Deze mannen hebben elk hun eigen ervaringen met PrEP. Wij vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn en goed kunnen nadenken of PrEP iets voor hen kan zijn. We hopen dat de verschillende persoonlijke ervaringsverhalen daar aan bijdragen. Zij vertegenwoordigen niet per se het standpunt van Man tot Man. PrEP is een zeer effectief middel om jezelf te beschermen tegen hiv. Tegen andere soa's vormen condooms het beste beschikbare middel.

Condooms & glijmiddel