Roderick (37) is klaar met de vooroordelen over PrEP

Als je PrEP slikt ben je juist níet roekeloos bezig.

Roderick nam PrEP mee uit New York naar Nederland. Het valt hem op dat er eigenlijk nog maar weinig Nederlanders goed op de hoogte zijn van PrEP.

Vertrouwen
“De mensen die ik ken, die hiv hebben, zeggen allemaal besmet te zijn door iemand die ze vertrouwden. Dat was voor mij de aanleiding om ook PrEP te gaan slikken. Ik ben er een paar jaar geleden mee begonnen toen ik nog in New York woonde, wat vóór de introductie van PrEP een stad was waar enorm veel nieuwe hiv-infecties waren. Nadat ik naar Nederland verhuisde heb ik het via mijn huisarts geregeld.”

No-brainer
“Ik maakte me geen zorgen om wat anderen ervan zouden vinden. Het feit dat ik dagelijks een pil kan slikken die voorkomt dat ik een chronische ziekte oploop was voor mij een no-brainer. Als ik me vroeger op hiv liet testen was ik toch altijd een beetje bezorgd dat de uitslag positief zou zijn. Zo lang ik PrEP slik kan die uitslag zo goed als niet meer positief zijn, en dat heeft zo’n ontzettende impact gehad op hoe ik met seks om ga.”

Lucide dromen
“Sommige mensen hebben helemaal geen last van bijwerkingen, maar voor mij kwamen de bijwerkingen in het begin wel hard aan. Ik had twee weken lang vrij heftige diarree, was wat duizelig én ik had vrij heftige lucide dromen (een droom waarin je je er bewust van bent dat je droomt, red.). Voor sommige mensen zijn die symptomen zo heftig dat ze er weer mee stoppen, maar bij mij zijn ze gelukkig redelijk snel over gegaan.”

Verantwoordelijkheid
“Wat ik zo goed vind aan PrEP is dat je niet meer op iemand anders hoeft te vertrouwen: je neemt de verantwoordelijkheid voor je seksuele gezondheid volledig in eigen handen. Want het is niet alleen dagelijks een pilletje slikken: je wordt elke drie maanden op hiv en soa’s getest. Mocht je toch een soa oplopen, dan zijn ze er supersnel bij. Mijn ervaring is dat mensen die PrEP slikken vaak ook makkelijker praten over hun seksuele gezondheid, zonder schaamte.”

Het tegenovergestelde van roekeloos
“Ik vind het vergelijkbaar met de introductie van de anticonceptiepil. Dat was voor veel vrouwen ook enorm bevrijdend, maar ook zij kregen te maken met stigma dat het mogelijk promiscuïteit in de hand zou werken. Als mensen horen dat je PrEP slikt hebben ze vaak meteen hun mening klaar. Ze denken vaak dat het betekent dat je een roekeloos wild seksleven heb. Wat ik mensen probeer duidelijk te maken, is dat het slikken van PrEP juist het tegenovergestelde van roekeloos is. Ik kreeg op datingapps weleens kritiek. Als mijn gesprekspartners hoorden dat ik PrEP gebruik, was dat soms een afknapper voor ze. ‘Oh, je kwam juist over als zo’n aardige, verstandige jongen’. Onbegrijpelijk. Heel soms lukte het om ze iets bij te brengen en ze beter over het onderwerp na te laten denken. Andere keren zeiden ze dat ze maar vonden dat ik moeilijk deed. Eh, hallo, je impliceerde net dat ik een slet zou zijn omdat ik PrEP gebruik!”

Hypocriet
“Er zijn genoeg jongens die regelmatig casual seks hebben en zich zeer onregelmatig laten testen. Als zij een soa krijgen lopen ze er misschien ik weet niet hoe lang mee rond, en kunnen het aan een hoop andere jongens doorgeven. Laatst zei iemand dat ik maar gewoon condooms moest gebruiken in plaats van PrEP. Dat vind ik nogal hypocriet, want ik ken maar weinig mensen die ook bij orale seks een condoom gebruiken, en daar kun je óók allerlei soa’s van krijgen. Sterker nog: van de drie keer dat ik een soa heb opgelopen, kreeg ik er eentje toen ik juist wél condooms gebruikte.”

Weinig kennis
“Het valt me op dat mensen in Nederland vrij weinig kennis over PrEP lijken te hebben. Dat verraste me eerlijk gezegd. Wiet en prostitutie zijn hier legaal, je zou verwachten dat Nederland ook op het gebied van seksuele gezondheidszorg wat vooruitstrevender zou zijn. Ik ben nog steeds blij dat ik ooit met PrEP ben begonnen. Ik hoefde me niet meer schuldig te voelen als ik seks heb zonder condoom. Vroeger was ik best bang voor mijn seksualiteit, kon niet echt van seks genieten, en sinds ik PrEP ben gaan gebruiken ben ik veel vrijer geworden. Inmiddels heb ik een monogame vaste relatie. Toen we elkaar ontmoetten gebruikten we allebei PrEP, inmiddels overwegen we om om langzamerhand weer met PrEP te stoppen.”

Noot van de redactie
Man tot Man heeft een aantal mannen geïnterviewd die PrEP gebruiken of hebben gebruikt. Deze mannen hebben elk hun eigen ervaringen met PrEP. Wij vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn en goed kunnen nadenken of PrEP iets voor hen kan zijn. We hopen dat de verschillende persoonlijke ervaringsverhalen daar aan bijdragen. Zij vertegenwoordigen niet per se het standpunt van Man tot Man. PrEP is een zeer effectief middel om jezelf te beschermen tegen hiv. Tegen andere soa's vormen condooms het beste beschikbare middel.

 

Wil jij ook vertellen welke keuzes jij maakt om je te beschermen tegen hiv en/of soa's? Mail dan jouw verhaal naar Man tot Man!

Tekst: Martijn Tulp