Roel (29) had een acute hiv-infectie

Ik dacht dat ik gewoon griep had.

Koorts, zweten, keelpijn: Roel (29, Amsterdam) dacht dat hij gewoon een griepje had. Een week later bleek het om een acute-hivinfectie te gaan.

“Twee weken lang was ik flink ziek: koorts, zweten, ik hoestte 's ochtends mijn keel zo'n beetje kapot en m'n lymfeklieren waren flink opgezwollen. Ook had ik ineens rare knobbeltjes achter op m'n hoofd. Achteraf kan ik deze symptomen koppelen aan een acute hiv-infectie, op dat moment nog niet. Ik dacht dat ik gewoon griep had. Wat de symptomen zijn van een acute hiv-infectie wist ik niet precies, dus ik legde totaal geen link met hiv.

Terwijl ik wel af en toe seks had zonder condoom, met drie jongens die ik goed ken. We hadden daar afspraken over gemaakt en alleen met hen deed ik het onveilig. Niet zo slim achteraf, je kunt nooit weten of een ander iets kan overdragen.”

De uitslag

“Na die 'griep' ging ik weer aan het werk en in diezelfde week las ik op Hebikhiv.nl over een jongen die hiv had opgelopen terwijl hij bijna nooit onveilige seks had. Ik belde een vriend van me op die hiv-positief is. Ik vroeg hem: vertel me je verhaal eens, hoe verliep dat bij jou? Hij vertelde me over zijn ervaringen, en ook dat hij knobbeltjes op zijn achterhoofd had gehad. Toen werd ik ineens panisch. Ik deed de Symptomen Check en ik werd eigenlijk meteen gebeld door de soa-poli. Dezelfde dag nog kon ik er terecht.

Ik schrok toen ik de uitslag kreeg. Haar eerste zin was: 'Ik geloof dat ik niet zo'n goed nieuws voor je heb...'. Toen wist ik genoeg. Ik werd helemaal koud, voelde tintelingen. Vanuit m'n tenen steeg het – woesj – door m'n lijf heen. Ik heb daarna gelijk een vriendin gebeld en m'n beste vriend. Met hen heb ik 's avonds wijn gedronken. Pas om twee uur 's nachts ben ik in bed gaan liggen maar voor ik het wist was het al zes uur. Ik heb heel veel gehuild.”

Snel behandeld

“De dag erna ben ik gewoon aan het werk gegaan en in het weekend moest ik ook werken. De dinsdag erop ging ik naar het ziekenhuis, waar ik een gesprek had met een arts en een hiv-consulent. Diezelfde middag liep ik de deur uit met drie potjes pillen en nam ik de eerste hiv-remmer.

Al met al is het hele proces snel gegaan. Ik denk dat er ongeveer een maand zat tussen het moment waarop ik hiv opliep en het moment waarop ik die eerste pil innam. Dat is best wel kort en daar ben ik blij mee. Als je al tijdens de acute fase begint met medicatie, blijft je afweer zoveel mogelijk in stand.

Ik wilde zo snel mogelijk weer gezonde lichaamswaarden krijgen en weer een 'normaal' leven leiden. De medicijnen sloegen goed aan. Binnen vier weken was ik undetectable, zodat ik het virus niet meer aan anderen kan overdragen, ik vond het bijna magisch.” (Je moet minstens een half jaar achter elkaar een ondetecteerbare viral load hebben om er zeker van te zijn dat je het hiv-virus niet meer kunt overdragen, - red.)

Partners waarschuwen

“De partners met wie ik onveilige seks had, heb ik anoniem via de GGD gewaarschuwd. Zij waren niet de eersten met wie ik mijn hiv-status wilde bespreken, maar ze moesten natuurlijk wel weten dat ze zich moesten laten testen.

Op het moment van dit gesprek is het precies 104 dagen geleden dat ik te horen kreeg dat ik hiv-positief ben. Ik was geïnformeerd over de risico's, ik was altijd ook bang voor hiv. Toch maakte ik de keuze om het soms onveilig te doen. Rationeel kan ik dat ook niet verklaren.”

Vooroordelen

“Ik slik nu dagelijks medicatie, en zoals het er nu naar uitziet voor de rest van m'n leven. Er is goed mee te leven hoor, ik had eigenlijk binnen drie weken m'n zaakjes weer op de rails. Maar het gaat met ups en downs. Om de zoveel tijd vliegt het me naar de keel: schaamte, schuld, boosheid, alles komt dan langs.

Bij hiv dacht ik altijd aan mannen die naar darkrooms gaan en wilde orgies. Dat deed ik nooit. Er bestaat een soort arrogantie van mensen die geen hiv hebben tegenover mensen die het wel hebben, een impliciet oordeel. Terugkijkend dacht ik ook zo: ik ben niet het type jongen dat hiv oploopt, was mijn overtuiging. Maar ik heb het nu toch. Maak jezelf dus niks wijs, laat je regelmatig testen, zeker als je risico hebt gelopen. Hiv maakt geen onderscheid, iedereen kan het krijgen.”

De naam Roel is om privacy-redenen gefingeerd.