Ronald (26) heeft chronische hepatitis B

Ik kom er waarschijnlijk niet meer vanaf.

Ronald* (26) kwam er op z'n 19e achter dat hij hepatitis B heeft. Het is chronisch geworden: “Ik voel me gezond, maar ik kom er waarschijnlijk nooit meer vanaf.”

Chronisch

“Bij m'n tweede soa test ooit was het bingo: hepatitis B. Ik was 19 jaar en had pas drie keer seks gehad met een jongen. Wat het extra zuur maakt, was dat ik de eerste van de drie inentingen tegen hepatitis B al had gehad. Blijkbaar was dat niet voldoende, je bent pas volledig beschermd na de derde vaccinatie.”

Ronald, nu 26, heeft chronische hepatitis B. Hepatitis B is een virus dat je makkelijk oploopt via seks. Meestal ruimt het lichaam het hepatitis B virus zelf weer op. Als dit gebeurt dan ben je er daarna van nature tegen beschermd. Maar soms wordt hepatitis B chronisch. Het virus blijft dan aanwezig in je lijf en kan op termijn leverschade veroorzaken, of zelfs leverkanker. “Waarschijnlijk kom ik er niet meer vanaf.”

Elk half jaar controle

Geen prettig vooruitzicht, maar Ronald blijft er voorlopig nuchter onder: “De verpleegkundige vertelde me dat het gelukkig niet vaak voorkomt dat hepatitis B op - korte termijn - ernstige problemen veroorzaakt. Als complicaties zich aandienen, dan meestal pas op de lange termijn. Het komt ook voor dat mensen een inactieve vorm van hepatitis B hebben. Je draagt het virus dan bij je maar het geeft geen vervelende gevolgen.”

Bij Ronald is het virus momenteel actief, maar behandeling met medicatie is niet nodig. Hij staat hiervoor onder controle bij zijn huisarts, elk half jaar moet Ronald zijn bloed laten testen. Ronald: “En waar ik rekening mee heb te houden is dat ik het virus kan overdragen op een ander. Al valt me op dat eigenlijk iedereen die ik ernaar vraag gevaccineerd is tegen hepatitis B. Het belemmert m'n seksleven dus niet.”

Vaccinatie

Hepatitis B is zeer besmettelijk, vooral via het slijmvlies van mond en geslachtsorganen loop je het makkelijk op. Ook als je neukt met condoom is er een risico op overdracht. Gelukkig kun je hepatitis B eenvoudig voorkomen door je te laten vaccineren. Een volledige vaccinatie bestaat uit drie prikken waarmee je voor de rest van je leven beschermd bent tegen het virus. Bij de eerste inenting word je bloed getest. Als daaruit blijkt dat je lichaam hepatitis B ooit al eens zelf uit de weg heeft geruimd, hoef je geen vervolgvaccinaties. Je lijf heeft dan zelf afweer aangemaakt. Als je nog niet in aanraking bent geweest met hepatitis B, dan krijg je een tweede prik, een maand na de eerste. En na nog eens vier maanden volgt de laatste.

De vaccinatie tegen hepatitis B is volledig gratis voor mannen die seks hebben met mannen. Kijk hier waar je bij jou in de buurt terecht kunt. Let op: het is belangrijk dat je alle drie de inentingen haalt, alleen dan ben je volledig beschermd. Ronald: “Ik voel me nu goed en gezond. Ik had liever geen hepatitis B maar het is ook weer niet zo dat het mijn doen en laten enorm beïnvloedt. Maar als je dit leest en jezelf nog niet hebt laten vaccineren tegen hepatitis B, dan zou ik zeggen: maak vandaag nog een afspraak.”

 

*De naam Ronald is om privacy-redenen gefingeerd.

Drie prikken, gratis beschermd

Online hiv- en soatest