Saro (25) over make-up, seks en hepatitis B

Seks blijft moeilijk, ik heb 22 jaar gehoord dat het niet goed is.

Saro werd in Iraans Koerdistan bedreigd met de dood vanwege zijn homoseksualiteit. In Nederland voelt hij zich vrij om zichzelf te zijn en voelt hij zich beschermd. Óók tegen hepatitis B, dankzij de gratis vaccinatie die hij kreeg. Nog niet gevaccineerd? Regel het meteen.

 

Imam worden

“Ik kom uit Koerdistan, Iran. Net als mijn hele familie, was ik heel gelovig. Ik bestudeerde iedere dag de Koran omdat iedereen verwachtte dat ik imam zou worden, net als mijn vader. We hadden thuis geen tv en internet, dus mijn wereldbeeld was erg klein. Ik heb heel lang gedacht dat ik door God werd getest. Dat ik mijn homoseksuele gevoelens moest kunnen verslaan.

Ik had een succesvolle kapsalon en werkte in een theater. Ik droeg iedere dag andere kleding en verfde mijn haar in allerlei kleuren. Mensen om me heen keerden zich daarom af. Vanwege mijn ideeën mocht ik niet meer thuis wonen. Ik kende veel homomannen en transseksuelen die getrouwd waren met een vrouw, omdat Iran homoseksualiteit niet toestaat. Ze denken dat ze een ziekte hebben, omdat ze op mannen vallen.

Bedreigd 

Toen ik het leger in moest, ontmoette ik een jongen die me liet zien dat homoseksualiteit geen ziekte is. We zochten in een internetcafé dingen op internet over homoseksualiteit. Ik dacht altijd dat ik de enige was met deze gevoelens. Mijn familie, vrienden en de regering van mijn land konden mij niet accepteren zoals ik ben. Ik werd bedreigd met de dood en moest vluchten.

Nieuwe familie

Twee jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen. In Amsterdam ben ik een nieuw leven begonnen. Hier kan ik alles zijn wat ik wil. Ik mag houden van wie ik wil en heb een nieuwe familie gevonden. Ik ben gelukkig.

Seks blijft moeilijk, ik heb 22 jaar gehoord dat het niet goed is. Ik heb meer tijd nodig om uit te zoeken wie ik ben, wat ik wil. Toen ik nog in het vluchtelingenkamp zat, werd er met mij gesproken over homoseksualiteit en mijn gezondheid. Zij vertelden me dat ik me goed moest beschermen. Ik heb twee prikken gekregen tegen hepatitis B en ik moet een derde. Ik ben heel blij dat er in dit land voor mij wordt gezorgd.”

Maak een afspraak of annuleer

Lees meer over hepatitis B