Steve (36)* gebruikte PrEP om zonder condoom te neuken

Ik kreeg het hele rijtje soa’s.

Steve slikte PrEP rondom seks om zich tegen hiv te beschermen en zonder condoom seks te hebben. Het gaf hem meer plezier in seks, maar doordat hij meer seks zonder condoom had, liep hij ook een hoop soa’s op. Het consequent slikken van PrEP ging bij Steve niet altijd goed.

Liever zonder

“Vroeger was ik een beetje hypochonder; bij het minste of geringste dacht ik dat ik hiv had. Toen PrEP verkrijgbaar werd in Nederland ben ik daar dus meteen achteraan gegaan. De grootste reden: ik wilde seks zonder condoom, zonder risico op hiv.”

Altijd een soa

“Door PrEP te slikken wist ik dat de kans op hiv zo goed als nul was, maar in het begin bleef ik bang. Door me iedere drie maanden te laten testen kreeg ik steeds meer vertrouwen in de werking van PrEP: ik kon écht veilig seks hebben zonder condoom. En dat deed ik dan ook, veel meer dan voorheen. Maar door al dat geseks had ik plots wel het hele rijtje soa’s: chlamydia, gonorroe, enzovoorts. Vroeger kwam dat af en toe wel voor, maar nu was het bij iedere test raak. En dan zat die soa ook gelijk overal: op mijn pik, in m’n kont, zelfs in mijn keel. Ik had altijd wel wat.”

Slikken rondom het seksen

“Ik slikte PrEP rondom seks. Dat vond ik fijner dan iedere dag pillen slikken. Waarom zou ik dagelijks pillen slikken, als ik het ook met vier pillen per seksbeurt kon doen? Ik volgde het vaste schema als je PrEP rondom de seks gebruikt: 24 tot twee uur voordat ik seks had, nam ik twee pillen. Vierentwintig uur later nog een pil en een dag erna nóg eentje.”

Spannender
“Door PrEP werd mijn seksleven veel spannender. Ik had meer dates en ging verder met seks dan vroeger. Meestal een-op-een, met af en toe een triootje tussendoor. De gaysauna is niet echt mijn ding, maar ik ben er heus wel een paar keer geweest. Ik had daar al gauw seks met meerdere mannen tegelijk. Dat ik achteraf dacht: jeetje, ordinair. Maar goed, daar zijn die sauna’s natuurlijk voor.”

Vergeten

“Het is weleens voorgekomen dat ik de pillen vergeten was. Of dat er drugs in het spel was en ik toch zonder PrEP en zonder condooms seks had. Stom. Achteraf slikte ik voor de zekerheid het dubbele aantal pillen, wat natuurlijk nergens op slaat. PrEP moet in je lichaam zitten vóórdat je risico op hiv loopt. Achteraf kan ik mezelf wel voor m’n kop slaan.” (In dit geval had Steve beter een PEP-kuur kunnen aanvragen, red.)

Relatie

“Nu slik ik geen PrEP meer, omdat ik een vriend heb. We seksen dus vooral met elkaar. Soms komt er weleens een derde bij. Laatst nog op een toilet ergens in Duitsland. Heel chic. En zonder PrEP, best gevaarlijk. Dan wint lust het op dat moment van het verstand. Maar ja, als je single bent, ben je veel beter voorbereid dan dat je in een relatie zit. Vroeger had ik meestal PrEP op zak, nu niet meer. Mocht het ooit weer uit gaan met mijn relatie, zou ik zeker weer PrEP gebruiken. Wederom intermitterend, want ik wil het niet iedere dag slikken. Wel zal ik beter op gaan letten om de pillen op tijd te nemen - soms zelfs preventief, als er een mogelijkheid tot seks is, ook al blijkt dat uiteindelijk niet altijd zo uit te pakken-  en ze altijd op zak te hebben. Voor het geval dat. In ieder geval bewuster PrEP gebruiken dan voorheen.”

Noot van de redactie

Man tot Man heeft mannen geïnterviewd met uiteenlopende ervaringen en redenen om PrEP te gebruiken. Hun persoonlijke verhalen over seks en gezondheid vertegenwoordigen niet altijd de adviezen van Man tot Man. PrEP is een zeer effectief middel om jezelf te beschermen tegen hiv. Tegen andere soa's vormen condooms het beste beschikbare middel.

Tekst: Tommie Luyben
Stockfoto: 123rf.com
* Omdat Steve graag anoniem wil blijven, hebben we een stockfoto bij zijn verhaal geplaatst.

Jouw verhaal

Wil jij ook vertellen welke keuzes jij maakt om je te beschermen tegen hiv en/of soa's? Mail dan jouw verhaal naar Man tot Man!

Condooms en vaste relaties