NUffTESTEN

Door corona heb je misschien een tijdje weinig of geen seks gehad. Daarom ligt er nu een unieke kans om zeker te weten of jij wel of niet hiv hebt! Door je nu gratis te laten testen, help jij mee om het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland flink terug te dringen. #NUffTESTEN dus!

De coronacrisis biedt een unieke kans: veel mensen hebben sinds het begin van de 'intelligente lockdown' geen of minder seks gehad. Daardoor zijn er waarschijnlijk veel minder nieuwe hiv-infecties. Nieuwe hiv-infecties kunnen gemist worden bij een gewone hiv-test Waarom nú testen belangrijk is
Een standaardtest op hiv geeft vier tot zes weken na een risicovol contact met voldoende zekerheid aan of je hiv hebt of niet. Die ‘vensterperiode’ is door de lockdown voorbij. Laat jij je nu testen en was het laatste risicovol contact vóór of aan het begin van de lockdown, dan ben je 100% zeker van het resultaat.
Nu testen kan nieuwe hiv-infecties voorkomen. Daarom roept Aidsfonds-Soa Aids Nederland vooral homo-, bimannen en transgenders op zich nu te laten testen, ongeacht of ze nu wel of niet overwegen om weer met seks te beginnen.
Is de test positief dan kan de behandeling onmiddellijk starten. Zo blijf je gezond en het voorkomt verdere verspreiding van hiv.
Is de test negatief dan kan je jezelf beschermen met een condoom of met de hiv-preventiepil PrEP.
, omdat het 4 tot 6 weken duurt voordat een test 100% zeker een hiv-infectie kan aantonen. Daarom is nu hét moment om een hiv-test te doen en zeker te weten of je wel of geen hiv hebt.

Als uit de test blijkt dat je hiv hebt, kun je snel starten met behandeling. Die zorgt ervoor dat je gezond blijft en dat je hiv al snel niet meer kunt doorgeven aan anderen. Als je geen hiv hebt, kun je overwegen om met PrEP te beginnen om jezelf te beschermen. Als genoeg mensen dit doen, houden we de kans op nieuwe hiv-infecties laag.

Aidsfonds zorgt voor een gratis thuistest voor wie nu niet terecht kan bij Man tot Man Testlab, GGD of huisarts.

Voor wie is deze actie bedoeld?

Deze actie is bedoeld voor homo- en bi-mannen en transgender personen die seks hebben gehad met mannen. Zij lopen het meeste risico op hiv in Nederland. Bestellen kan alleen als je in Nederland woont. 

Wie kan geen gebruik maken van deze actie?

Vraag deze extra test niet aan als je:

  • Korter dan 6 weken geleden nog getest bent op hiv
  • Als je PrEP hebt gebruikt
  • Uit een eerdere hiv-test al is gebleken dat je hiv hebt
  • Symptomen hebt van een soa, of acute hiv-infectie. In deze vroege fase is een hiv-infectie niet via een normale hiv-test aantoonbaar. Op Hebikhiv.nl zie je of jouw symptomen op hiv kunnen wijzen en lees je wat je verder moet doen.
  • Gewaarschuwd bent voor hiv of soa via een sekspartner. In dit geval moet je contact opnemen met huisarts of GGD

Slik je PrEP, of weet je al dat je hiv hebt? Je kunt eventueel wel met korting thuis testen op hepatitis C. Je hoeft geen extra hiv-test te doen als je PrEP gebruikt en natuurlijk ook niet als je al weet dat je hiv hebt. Houd je gebruikelijke soa-testschema aan bij huisarts of GGD. Als je een afspraak met je huisarts hebt dat jij je bijvoorbeeld via Testlab laat testen op hiv en soa’s, is het misschien interessant om jezelf goedkoop te laten testen op hepatitis C (deze test zit niet in het Testlab pakket). Of als je bijvoorbeeld maar één keer per jaar op hepatitis C wordt getest via je hiv-behandelcentrum. Met de kortingscode ‘NoMoreC’ kost deze test €12,- in plaats van €25,-. Deze aanbieding loopt t/m 1 september. Ga naar NoMoreC.nl/thuistesten voor meer informatie.

Hoe werkt de actie?

Deze actie loopt tot 8 augustus 2020, zolang de voorraad strekt. Daarom vragen we je om eerst te kijken of je gewoon bij je GGD, huisarts Voor een hiv-test via je huisarts moet je zelf betalen via het eigen risico van je zorgverzekering. Als jij je eigen risico voor dit jaar al hebt opgemaakt, wordt de hiv-test volledig vergoed en kun jij je dus ook gratis bij je huisarts laten testen.  of Man tot Man Testlab GGD’en verwerken alle labresultaten van Testlab en zorgen voor eventuele behandeling. Dit kost veel tijd. De GGD’en hebben het erg druk met extra werk door de corona-epidemie. Daarom is Testlab op veel plekken tijdelijk gesloten of slechts beperkt toegankelijk. In Amsterdam kun je gewoon naar Testlab blijven komen.  terecht kunt voor een gratis hiv-test. Het voordeel is dan dat je ook op andere soa’s wordt getest. Lukt dit niet, dan kun je via onderstaande button checken of jij in aanmerking komt voor een gratis hiv-thuistest. Na het beantwoorden van een paar vragen sturen we je door naar Soapoli-online, waar je met de kortingscode jouw door Aidsfonds betaalde test kunt bestellen. Je betaalt alleen de verzendkosten.

Informatie over de gratis hiv-thuistest

De hiv-thuistest die je toegestuurd krijgt is een betrouwbare thuistest. Aidsfonds neemt de kosten van de test voor haar rekening. De verzendkosten (€3,50 als je de test thuis laat bezorgen) betaal je zelf. Het aantal testen dat voor deze actie beschikbaar is, is beperkt. Vraag dus alleen voor jezelf een test aan en kijk eerst of je niet gewoon bij Testlab, GGD of huisarts terecht kan. Hier kun jij je ook meteen op andere soa’s laten testen.

Volg de instructies van Soapoli-online om de test uit te voeren. Jouw privacy is hierbij gegarandeerd. Soapoli-online heeft wel een geldig emailadres nodig om de uitslag van de test te kunnen sturen. Je kunt tot 31 augustus 2020 je materiaal opsturen.

Deze test is je aangeboden door Aidsfonds in het kader van Nederland naar 0 nieuwe hiv-infecties. Je kunt hier meer lezen over dit project.

Seks na de lockdown

Uitslag negatief

Uitslag positief

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.