Algemene adviezen bij géén gebruik van condooms

Deze Hiv-en soa-adviezen worden in oktober 2017 herzien vanwege de ondertekening van de U=U verklaring door Aidsfonds en Soa Aids Nederland.

 • Doe geen aannames Als iemand zonder condoom wil neuken dan betekent dit niet automatisch dat hij net als jij hiv-negatief of hiv-positief is. als je het condoomgebruik achterwege laat. Praat vooraf met je sekspartner. Ga er niet vanuit dat hij - net als jij - hiv-negatief of hiv-positief is. 
 • Als je sekspartner zegt dat hij hiv-negatief is en dat hij zich onlangs nog heeft laten testen: realiseer je dat hij na het testen hiv kan hebben opgelopen, zonder dat hij dit weet. 
 • Als je een risicoreductiestrategie toepast, zorg dan dat je de voors en tegens van iedere strategie kent. Realiseer je ook dat je nog steeds risico Geen enkele risicicoreductiestrategie is waterdicht.  op hiv loopt.
 • Als je sekspartner hiv heeft vraag Als je sekspartner hiv heeft dan betekent dit niet automatisch dat zijn virus onmeetbaar (ondetecteerbaar) is. Er zijn hiv-positieve mannen die nog niet behandeld worden of bij wie de medicatie aangepast moet worden omdat het virus niet voldoende onderdrukt wordt. dan of de hoeveelheid virus in zijn bloed (viral load) onmeetbaar (ondetecteerbaar) is. Doe geen aannames.
 • Als je sekspartner zegt dat hij hiv heeft en dat zijn virus onmeetbaar (ondetecteerbaar) is dan is er geen reden om aan zijn eerlijkheid hierover te twijfelen. Realiseer je echter dat zijn viral load (=hoeveelheid virus het bloed) twee keer per jaar en soms maar één keer per jaar gecheckt wordt. In de tussentijd Behandeling met hiv-remmers maakt de kans dat hiv wordt overgedragen zeer klein, echter: je kent je sekspartner soms niet goed genoeg om zeker te weten of hij trouw iedere dag zijn pillen tegen hiv slikt. Alleen bij iedere dag trouw slikken wordt de kans dat hij hiv overdraagt zeer klein.  kan zijn viral load toch weer meetbaar zijn. Ook kan het zijn dat hij onlangs een soa heeft opgelopen waardoor er mogelijk Sommige wetenschappers gaan ervan uit dat als een hiv-positieve sekspartner een soa heeft, dit de hoeveelheid hiv in zijn sperma en in zijn anus - ondanks behandeling met hiv-remmers - tijdelijk verhoogt. Mogelijk is er daardoor toch risico op overdracht van hiv. Aan het bloed van je sekspartner is niets te zien, daar is het virus nog steeds onmeetbaar. Een onmeetbare viral load zegt in dat geval niets. toch een kans op overdracht van hiv ontstaat als jullie geen condooms gebruiken.
 • Informeer voordat je een risicoreductiestrategie toepast naar het testgedrag Regelmatig testen op hiv en andere soa’s (elke drie tot zes maanden) geeft aan dat je het tijdig opsporen van soa’s serieus neemt. Maar let op: een onlangs geteste sekspartner betekent niet dat je geen risico loopt:
  • Soms duurt het drie maanden voordat hiv of sommige andere soa’s aangetoond kunnen worden met behulp van een test. Je partner denkt misschien dat hij geen infectie heeft, terwijl dat in werkelijkheid toch het geval is.
  • Een goede testuitslag is maar een momentopname. Je partner kan na de test hiv of een andere soa opgelopen hebben. 
  van je sekspartner.
 • Als je geen condooms gebruikt, gebruik dan veel glijmiddel. Veel glijmiddel gebruiken verkleint de kans op beschadigingen van de huid en slijmvliezen en daarmee de kans dat hiv en andere soa’s worden overgedragen.  Gebruik geen spuug. Neuken met spuug is niet aan te raden. Spuug droogt snel op en glijdt dan niet goed meer, waardoor de kans op beschadigingen toeneemt.
 • Als je geen condooms gebruikt, test je dan zeker iedere 6 maanden op hiv Als je zonder condoom neukt dan loop je risico op hiv en andere soa. Mocht je een hiv-infectie hebben dan kun je dat beter maar zo snel mogelijk weten. Hoe eerder je hiv vindt hoe eerder je behandeld kunt worden. Meteen behandelen is het beste voor je gezondheid op de lange termijn. Bovendien kun je, dankzij goede hiv-behandeling, het virus bijna niet meer op andere sekspartners overdragen en andere soa’s. ​ en andere soa’s. Ook als je - als hiv-negatieve - voor een risicoreductiestrategie kiest. Risicoreductiestrategieën verkleinen mogelijk het risico op hiv, maar zijn niet waterdicht.
 • Als je geen condooms gebruikt wees dan alert op de symptomen De meeste mensen die met hiv geïnfecteerd zijn, krijgen in de acute fase klachten. Deze klachten worden niet altijd herkend als klachten die bij hiv passen. Alertheid op de symptomen van een acute hiv-infectie zorgt ervoor dat je hiv op tijd opspoort en meteen kunt behandelen. Dit is het allerbeste voor je gezondheidsverwachting op de langere termijn.
  Meest voorkomende symptomen van een acute hiv-infectie 
  Koorts ( vaak voelt het als de griep, maar dan zonder hoesten, niezen of verkoudheid)80-90 procent
  Moeheid of ziek voelen70-90 procent
  Huiduitslag 40-80 procent
  Spierpijn of gewrichtspijn50-70 procent
  Keelontstekinga50-70 procent
  Gezwollen lymfeklieren40-70 procent
  Hoofdpijn32-70 procent
  Aanhoudende diarree30-60 procent
  Nachtzweten50 procent
  Zweertjes in de mond10-20 procent
  Zweertjes op de geslachtsdelen5-15 procent
  De symptomen ontstaan meestal twee weken tot drie maanden na infectie. De symptomen duren meestal twee weken, deze duur varieert van enkele dagen tot tien weken.
  van een beginnende hiv-infectie, ook als je voor een risicoreductiestrategie kiest. Doe de symptomencheck op www.hebikhiv.nl. Eventueel krijg je het advies je zo snel mogelijk op hiv te laten testen.

 

Testen

Partners waarschuwen

Terug naar overzicht

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.