Mogelijk een verkleining van het risico op hiv

Deze Hiv-en soa-adviezen worden in oktober 2017 herzien vanwege de ondertekening van de U=U verklaring door Aidsfonds en Soa Aids Nederland.

De volgende drie risicoreductiestrategieën leveren mogelijk een verkleining op van het risico op hiv:

Alleen actief neuken 

Voors: 

  • de kans op een hiv-infectie is groter als je je laat neuken, dan wanneer je neukt.

Tegens: 

  • als top kan je nog steeds hiv oplopen. Hiv zit onder meer in de slijmvliezen van de endeldarm. Bij neuken kun je via de eikel, de voorhuid en de plasbuis hiv oplopen. Als je een soa of een wondje op je penis hebt dan neemt het risico op een hiv-infectie toe. 

Niet in elkaar klaarkomen 

Voors: 

  • Als je geen condooms gebruikt, dan is het veiliger als jullie niet in elkaar klaarkomen dan wanneer jullie wel in elkaar klaarkomen. 

Tegens:

  • Ook bij niet klaarkomen kan hiv overgedragen worden. Als je geneukt wordt raken de slijmvliezen van je anus of endeldarm al snel beschadigd. Voorvocht waar hiv in zit kan in combinatie met kleine beschadigingen van de anus en/of endeldarm voor een hiv-infectie zorgen. Als je een soa hebt dan wordt het risico op een hiv-infectie weer groter. 

Viral load sorteren

Dit is zonder condoom neuken met losse partners die hiv hebben en bij wie de hoeveelheid hiv (viral load) onmeetbaar (ondetecteerbaar) is.

Voors: 

  • Succesvolle behandeling van hiv zorgt ervoor dat de hoeveelheid hiv in het bloed onmeetbaar(ondetecteerbaar) wordt. De kans dat hiv wordt overgedragen is dan zeer klein. 

Tegens: 

  • Je weet nooit zeker of de viral load van je losse partner echt Als een losse sekspartner zegt dat hij hiv heeft en dat zijn virus onmeetbaar (ondetecteerbaar) is dan is er geen reden om aan zijn eerlijkheid hierover te twijfelen. Realiseer je echter dat zijn viral load (=hoeveelheid virus het bloed) twee keer jaar en soms maar één keer per jaar gecheckt wordt. In de tussentijd kan zijn viral load toch meetbaar geworden zijn. Je kent hem soms niet goed genoeg om zeker te weten of hij trouw iedere dag zijn pillen slikt.  ondetecteerbaar is.
  • Je partner kan een soa hebben, waardoor mogelijk Sommige wetenschappers gaan er van uit dat als je hiv-positieve partner een soa heeft, dit de hoeveelheid hiv in zijn sperma en in zijn anus mogelijk tijdelijk verhoogt. Hierdoor kan er een groter risico op overdracht van hiv ontstaan. Aan het bloed is niets te zien, daar is het virus nog steeds onmeetbaar. Een onmeetbare viral load zegt in dat geval niets.Het achterwege laten van een condoom kan alleen gebeuren in een vaste relatie als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan (zie bij ‘Condoomadvies voor vaste relatie, één van beiden positief’). Een belangrijk voorwaarde is monogamie, waardoor er geen soa opgelopen worden.  tijdelijk zijn viral load verhoogt.

Testen

Partners waarschuwen

Terug naar overzicht

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.