Basisadviezen

Nota bene:

Deze Hiv-en soa-adviezen worden in oktober 2017 herzien vanwege de ondertekening van de U=U verklaring door Aidsfonds en Soa Aids Nederland

 • Realiseer je dat je risico Hiv en andere soa’s komen veel voor onder homo’s, biseksuelen en andere mannen die seks hebben met mannen. Zeker wat betreft hiv kun je je minder goed veroorloven om een keer geen condoom te gebruiken dan heteroseksuelen.  op hiv en andere soa’s loopt als je seks met andere mannen hebt.
 • Laat je vaccineren tegen hepatis B (gratis) en tegen hepatitis A. Zie Vaccineren.
 • Als een sekspartner zegt dat hij hiv-negatief is en zich onlangs heeft laten testen, bedenk dan dat hij na deze test hiv kan hebben opgelopen. Een recente negatieve hiv-test is maar een momentopname: hiv kan daarna opgelopen zijn. Ook kan het zijn dat bij de laatste hiv-test de infectie nog niet aan te tonen was omdat het een beginnende (acute) hiv-infectie was. Naar schatting 70 procent van de hiv-infecties wordt overgedragen door mannen die niet weten dat ze hiv hebben.  
 • Als een sekspartner zegt dat hij hiv-positief is en een ondetecteerbare viral load Viral load is de hoeveelheid hiv in iemands bloed. Als de viral load 'ondetecteerbaar' is dan is het virus niet meer aan te tonen met de meest nauwkeurige apparatuur. Het is kortom onmeetbaar. Ondetecteerbaar wil niet zeggen dat het virus uit het lichaam verdwenen is. Hiv zit nog steeds in het lichaam. Maar de kans dat het virus wordt overgedragen is zeer klein.   heeft, bedenk dan dat zijn viral load in de tussentijd Doorgaans wordt iemands viral load twee keer per jaar gemeten. Bij sommigen gebeurt dit maar een keer per jaar. In de tussentijd kan de viral load meetbaar zijn geworden. Ook kan het zijn dat je sekspartner onlangs een soa heeft opgelopen. Sommige wetenschappers gaan ervan uit dat als een hiv-positieve sekspartner een soa heeft, dit de hoeveelheid hiv in zijn sperma en in zijn anus tijdelijk verhoogt. Mogelijk is er daardoor toch risico op overdracht van hiv. Aan het bloed van je sekspartner is niets te zien, daar is het virus nog steeds onmeetbaar. Een onmeetbare viral load zegt in dat geval niets.​ Hierdoor onstaat er mogelijk  toch een kans op overdracht van hiv.     zonder dat hij weet meetbaar kan zijn geworden.
 • Houd er rekening mee dat iedere sekspartner (ook je nieuwe liefde) hiv of andere soa’s kan hebben.
 • Test standaard iedere zes maanden op alle Neem alle soa’s serieus. Laat je niet alleen op hiv testen, maar ook op chlamydia, gonorroe, syfilis en hepatitis B. Soa’s geven niet altijd klachten, maar vergroten wel de kans dat je hiv oploopt of doorgeeft. soa's als je seksueel actief bent en wisselende contacten hebt. Zie Testen.
 • Test onmiddellijk als je klachten Alleen door te testen kom je er achter of symptomen inderdaad bij hiv of een andere soa horen. hebt van een beginnende (acute) hiv-infectie of een andere soa. Zie voor de symptomen van een acute hiv-infectie www.hebikhiv.nl. Zie voor de symptomen van soa’s http://mantotman.nl/soasabc.
 • Test onmiddellijk als je gewaarschuwd Bij een waarschuwing is de kans groot dat jij ook hiv of een andere soa hebt. bent voor hiv of een andere soa. 
 • Test twee tot vier keer per jaar op hepatitis C als je risico Je hebt meer risico op hepatitis C bij fisten, langdurig of hard neuken, onbeschermde seks, delen van toys, seks met meerdere mannen tegelijk of achter elkaar. Hepatitis C komt vooral voor bij mannen die hiv-positief zijn. Er zijn echter ook enkele gevallen bekend van hiv-negatieve mannen die hepatitis C hebben opgelopen. loopt op infectie met dit virus.
 • Houd er rekening mee dat een hiv- of soa-infectie niet altijd meteen Drie weken nadat je risico hebt gelopen is de allereerste mogelijkheid om je te testen op hiv en andere soa’s. Na drie weken zijn hiv en de meeste andere soa’s vaak al aantoonbaar. Toch kan het zijn dat de test nog niets laat zien. Hiv, hepatitis B en syfilis kunnen pas na drie maanden definitief uitgesloten worden door middel van een test. Hepatitis C: als je hiv hebt kan het vier maanden tot soms een jaar duren voordat antistoffen tegen dit virus aangetoond kunnen worden. Met een RNA-test is hepatitis C eerder aan te tonen.     aan te tonen is met een test. Vraag de verpleegkundige of de arts wanneer je terug moet komen voor een volgende test.
 • Ben je geneukt zonder condoom of is het condoom gescheurd of afgegleden? Meld je zo snel mogelijk (al is het midden in de nacht) voor een PEP-kuur Een PEP-kuur, waarbij je 28 dagen met hiv-medicatie wordt behandeld, verkleint de kans dat hiv zich in je lichaam nestelt. Als je je meldt voor een PEP-kuur dan wordt ook gekeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn zoals bijvoorbeeld een hepatitis B-vaccinatie en een soa-test.  om de kans te verkleinen dat hiv zich in je lichaam nestelt. Zie PEP.
 • Heb je de kans gemist om je op tijd te melden voor een PEP-kuur? Test je drie weken nadat je risico op hiv Risico op hiv:
  • Je partner is hiv-negatief en je hebt bij het neuken een keer geen condoom gebruikt of het condoom is afgegleden of gescheurd. Dat je sekspartner hiv-negatief is, is hier geen reden om je niet te laten testen. Hij kan sinds zijn laatste controle hiv hebben opgelopen of hiv was bij zijn laatste test nog niet aan te tonen. 
  • Je partner is hiv-positief is, maar een meetbare (detecteerbare) hoeveelheid virus (viral load) in zijn bloed heeft.
  Let op: heeft je hiv-positieve sekspartner hiv een onmeetbare (ondetecteerbare) viral load, dan is de kans dat je hiv hebt opgelopen zeer klein. Je moet er dan wel vanuit kunnen gaan dat hij trouw iedere dag zijn pillen slikt.   
    hebt gelopen. Met de standaard hiv-testen die in Nederland worden gebruikt is hiv soms dan al aan te tonen.
 • Waarschuw al je sekspartners Vraag de arts of verpleegkundige hoever in de tijd je terug moet gaan met partners waarschuwen. Met een  waarschuwingscode, bijvoorbeeld via www.partnerwaarschuwing.nl, kunnen je partners voor sommige soa’s onmiddellijk een behandeling krijgen.   als je hiv of een andere soa blijkt te hebben. Zie Partners waarschuwen.
 • Laat hiv en andere soa’s zo snel mogelijk Dit is het allerbeste voor je eigen gezondheid en je voorkomt dat je soa’s op je sekspartners overdraagt. De kans dat je hiv overdraagt wordt door succesvolle behandeling met hiv-remmers zeer klein. behandelen. Zie Hiv en soa's behandelen.

 

Risico's verkleinen

Hiv en soa’s behandelen