Beiden hiv-negatief of hiv-status onbekend

Deze Hiv-en soa-adviezen worden in oktober 2017 herzien vanwege de ondertekening van de U=U verklaring door Aidsfonds en Soa Aids Nederland.

Voorwaarden voor het weglaten van condooms met zo min mogelijk risico op overdracht van hiv en andere soa’s:

 1. Jullie hebben je allebei (opnieuw) laten testen zodat jullie zeker weten dat jullie hiv-negatief zijn.  
 2. Jullie hebben met elkaar één van de twee volgende afspraken: 
  o     In principe géén seks met anderen (monogamie), ook niet binnen de relatie (denk aan trio’s). Als er toch Ook al zijn jullie niet van plan seks met anderen te hebben, soms worden beloften niet volgehouden. Het is verstandig om hier rekening mee te houden door afspraken te maken over veilige seks met anderen.  seks met anderen plaats vindt: dan altijd neuken met condoom, fisten met latex handschoenen en bij pijpen zorgen dat er niet in de mond wordt klaargekomen.
  o     In principe wél seks met anderen (open relatie), maar met die anderen niet neuken zonder condoom, fisten zonder latex handschoenen en bij pijpen zorgen dat er niet in de mond wordt klaargekomen. Bij trio’s ook met elkaar condooms en latex handschoenen gebruiken. Door deze afspraak Een afspraak om seks met anderen veilig te houden wordt in het Engels ‘negotiated safety’ genoemd.  te maken houd je hiv en soa’s zoveel mogelijk buiten de deur.
 3. Jullie begrijpen de gemaakte afspraak op dezelfde manier en nemen de afspraak regelmatig onder de loep. 
 4. Jullie spreken af elkaar eerlijk Uit onderzoek blijkt dat mannen die met elkaar afspreken open naar elkaar te zijn, minder vaak afspraken schenden.   te vertellen als de afspraak van veilige seks met anderen niet wordt nagekomen.
 5. Jullie laten je zo snel mogelijk testen op hiv en andere soa's als de afspraak van veilige seks niet wordt nagekomen. Zie Testen voor het eerst mogelijke testmoment. Gebruik condooms met elkaar totdat hiv en andere soa’s door middel van testen definitief uitgesloten zijn.  
 6. Jullie laten je standaard iedere zes maanden testen op hiv en andere soa’s als jullie ook seks met anderen hebben.  Ook Ook als er een condoom gebruikt wordt bij het neuken loop je risico op soa’s, bijvoorbeeld door te pijpen, te vingeren of te rimmen. Daarnaast kan een condoom scheuren of afglijden, zonder dat je dit als bottom in de gaten hebt, waardoor er risico op hiv en andere soa’s ontstaat. als jullie daarbij een condoom gebruiken. Test het liefst gelijktijdig. Als jullie je niet gelijktijdig laten testen dan bestaat het risico dat jullie telkens dezelfde soa op elkaar overdragen (‘pingpongen’)​

Stappen:

Stap 1: Maak een afspraak over veilige seks met anderen 
Stap 2: Houd - na het maken van deze afspraak - condoomgebruik nog drie maanden Pas na drie maanden kunnen hiv, hepatitis B en syfilis door middel van soa-testen definitief uitgesloten worden. Vertrouw niet op recente testen. Dit zijn slechts momentopnames: het kan zijn dat hiv bij de vorige test nog niet aan te tonen was, omdat het een beginnende (oftewel ‘acute’) hiv-infectie betrof. vol (of gebruik opnieuw condooms met elkaar als julie hiervoor onbeschermde seks hadden).
Stap 3: Laat jullie na deze drie maanden allebei testen Alleen door te testen kun je hiv en andere soa’s uitsluiten.  op hiv en andere soa’s. Als er soa’s worden gevonden laat deze dan behandelen en waarschuw eerdere sekspartners. Zie Partnerwaarschuwing.
Stap 4: Hebben jullie geen hiv of een andere soa die behandeld moet worden? Jullie kunnen het condoom met elkaar weg laten.

Daarna: 

 • Vertel elkaar zo snel mogelijk als de afspraak van veilige seks met anderen niet nagekomen is. Gebruik condooms met elkaar totdat alle soa’s door middel van soa-testen uitgesloten kunnen worden. Neem de afspraak opnieuw onder de loep. 
 • Meer info: http://mantotman.nl/afspraken-over-seks 

Testen

Hiv en soa’s behandelen

Terug naar overzicht

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.