Beiden hiv-positief

Als jullie allebei hiv-positief zijn dan hoeven jullie je geen zorgen te maken over een herinfectie met een andere variant van hiv als jullie beiden goed behandeld worden, dat wil zeggen: jullie hebben beiden een onmeetbare (ondetecteerbare) hoeveelheid virus (viral load) in het bloed. Een herinfectie wordt pas een probleem als jullie een resistent virus op elkaar overdragen. Zolang bij jullie beiden het virus onmeetbaar is, is dit een teken dat er geen resistentie is. 

Jullie kunnen wel nog steeds andere soa’s op elkaar overdragen als jullie geen condooms gebruiken. Als je hiv-positief bent heb je een grotere kans op onder meer hepatitis C, LGV en syfilis.

Voorwaarden voor het samen weglaten van condooms met zo min mogelijk risico op overdracht van  andere soa’s dan hiv zijn: 

 1. Jullie hebben je allebei opnieuw laten testen zodat jullie zeker weten dat jullie geen soa hebben. 
 2. Jullie hebben één van volgende twee afspraken:  
  o     In principe géén seks met anderen (monogamie), ook niet binnen de relatie (denk aan trio’s). Als er toch Ook al zijn jullie niet van plan seks met anderen te hebben, soms worden beloften niet volgehouden. Het is verstandig om hier rekening mee te houden. seks met anderen plaats vindt: dan altijd neuken met condoom en fisten met latex handschoenen.
  o    In principe wél seks met anderen (open relatie), maar niet neuken zonder condoom of fisten zonder latex handschoenen met anderen. Door deze afspraak Een afspraak om seks met anderen veilig te houden wordt in het Engels ‘negotiated safety’ genoemd.  te maken houd je hiv en soa’s zoveel mogelijk buiten de deur.
 3. Jullie begrijpen de gemaakte afspraak op dezelfde manier en nemen de afspraak regelmatig onder de loep. 
 4. Jullie spreken af eerlijk Uit onderzoek blijkt dat mannen die met elkaar afspreken open naar elkaar te zijn, minder vaak afspraken schenden.   naar elkaar te zijn als de afspraak van veilige seks met anderen niet worden nagekomen.
 5. Jullie laten je zo snel mogelijk testen op soa’s als de afspraak van veilige seks met anderen niet nagekomen is. Zie Testen voor het eerst mogelijke testmoment. Gebruik condooms met elkaar totdat soa’s door middel van testen definitief uitgesloten zijn.  
 6. Jullie laten je standaard iedere zes maanden testen op soa’s testen als jullie seks met anderen hebben. Ook Ook bij neuken met condoom loop je risico op soa’s, bijvoorbeeld door te pijpen, te vingeren of te rimmen. Ook kunnen er soa’s overgedragen worden als het condoom (ongemerkt) scheurt of afglijdt.  als jullie daarbij een condoom gebruiken.Test het liefst gelijktijdig. Test het liefst gelijktijdig. Als jullie je niet gelijktijdig laten testen dan bestaat het risico dat jullie telkens dezelfde soa op elkaar overdragen (‘pingpongen’).
 7. Jullie laten iedere drie tot zes maanden jullie leverwaarden controleren bij de hiv-behandelaar of huisarts als jullie door het soort seks dat jullie hebben risico op hepatitis C Je hebt een groter risico op hepatitis C bij fisten, langdurig of hard neuken, onbeschermde seks, delen van toys, seks met meerdere mannen tegelijk of achter elkaar. lopen. Mochten de leverwaarden verhoogd zijn dat kan dit voor de arts aanleiding zijn om op hepatitis C te testen.

Stappen:

Stap 1: Maak een afspraak over veilige seks met anderen. 
Stap 2: Houd condoomgebruik – na het maken van deze afspraak -  drie maanden Pas drie maanden na een eventuele infectie kan syfilis of hepatitis B definitief uitgesloten worden. Gemiddeld maakt je lichaam vier maanden tot een jaar na infectie met hepatitis C-antistoffen aan. Voor die tijd kan een antistoffentest dus geen hepatitis C aantonen. Overleg met jullie hiv-behandelaar of het mogelijk is een duurdere RNA-test te doen waardoor er eerder uitsluitsel gegeven kan geven worden. vol (of gebruik opnieuw condooms met elkaar als jullie hiervoor seks zonder condoom hadden). Ga daarna beiden naar jullie hiv-behandelaar of naar jullie huisarts Zowel de hiv-behandelaar als de huisarts kunnen op hepatitis C en op syfilis testen. Soms kan het hiv-behandelcentrum je ook op andere soa’s testen. om jullie op alle soa’s, waaronder hepatitis C en syfilis, te testen.
Stap 3: Als er soa’s worden gevonden laat deze dan behandelen en waarschuw eerdere sekspartners. Zie Partnerwaarschuwing. 
Stap 4: Hebben jullie geen soa die behandeld moet worden? Jullie kunnen het condoom met elkaar achterwege laten.

Daarna: 

 • Vertel elkaar zo snel mogelijk als een afspraak over veilige seks met anderen niet nagekomen is. Als je denkt dat er risico is geweest op hepatitis C vertel dit dan ook. Gebruik condooms met elkaar totdat alle soa’s door middel van soa-testen uitgesloten kunnen worden. Neem de afspraak opnieuw onder de loep.

 

Testen

Hiv en soa’s behandelen

Terug naar overzicht

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.