Een van beiden hiv-positief

Deze Hiv-en soa-adviezen worden in oktober 2017 herzien vanwege de ondertekening van de U=U verklaring door Aidsfonds en Soa Aids Nederland.

Als een van jullie beiden hiv heeft dan wordt dit een ‘serodiscordante’ relatie genoemd. Onder bepaalde voorwaarden kan binnen zo’n relatie het condoom weggelaten worden. Deze voorwaarden zijn terug te vinden in het ‘Advies voor vaste relaties met een ongelijke hiv-status’. Deze voorwaarden werden al in 2008 bekend als ‘het Zwitsers Standpunt’.

Een van de voorwaarden is het hebben van een monogame relatie. Dit is om uit te sluiten dat jullie geen soa’s van anderen oplopen. Sommige wetenschappers gaan er namelijk vanuit dat soa’s de hoeveelheid hiv in het sperma of in de anus van de hiv-positieve partner tijdelijk kunnen verhogen. Hierdoor zou er wellicht toch nog een kans op overdracht van hiv bestaan. Let op: aan het bloed zal niets te zien zijn, daar is het virus nog steeds onmeetbaar. Het gaat dus om een mogelijke verhoging van virus in sperma of in de anus. Met de kennis die we nu hebben kan in dat geval het risico op hiv-overdracht niet geheel uitgesloten worden. 

NB: Dit is de reden waarom je het condoom NIET met elkaar weg kunt laten als jullie een open relatie hebben. Het maakt in dat geval niet uit of jullie met anderen altijd condooms gebruiken. Soa’s kun je ook via je vingers overbrengen of met pijpen en rimmen. 
 
Voorwaarden voor het samen weglaten van condooms:

  1. Hiv is door succesvolle behandeling minstens zes maanden onmeetbaar in het bloed. (ondetecteerbaar).
  2. De laatste controle van de hoeveelheid virus in het bloed is niet langer dan een half jaar geleden en ieder half jaar wordt het bloed opnieuw gecontroleerd.
  3. De medicatie tegen hiv wordt dagelijks Als hiv-medicatie niet dagelijks geslikt wordt, dan wordt het virus niet goed onderdrukt. geslikt. 
  4. Bij beiden mag het slijmvlies van penis, anus en endeldarm niet beschadigd Door deze beschadigingen kan hiv makkelijker overgedragen en opgelopen worden. zijn door een soa, een wondje of door stevige seks. 
  5. Jullie hebben een monogame relatie, dus ook geen seks met anderen binnen de relatie (denk aan trio’s) om uit te sluiten dat jullie soa’s Soa’s verhogen mogelijk de hoeveelheid hiv in het sperma of in de anus van de hiv-positieve partner. Aan het bloed is niets te zien, daar is het virus nog steeds onmeetbaar.  van anderen oplopen. 
  6. Jullie zijn eerlijk Uit onderzoek blijkt dat mannen die met elkaar afspreken open te zijn, minder vaak afspraken schenden. naar elkaar als de afspraak van monogamie niet worden nagekomen.
  7. Jullie laten je zo snel mogelijk testen op soa’s testen (en de hiv-negatieve partner ook op hiv) als de afspraak van monogamie niet wordt nagekomen. Zie ‘Testen’ voor het eerst mogelijke testmoment. Gebruik condooms met elkaar totdat soa’s door middel van testen definitief uitgesloten zijn.  

Stappen:

Stap 1: Maak de afspraak monogaam te zijn. Dat betekent ook geen trio’s samen.
Stap 2: Houd - na het maken van deze afspraak - condoomgebruik nog drie maanden Pas na drie maanden kunnen hepatitis B en syfilis door middel van soa-testen definitief uitgesloten worden. vol (of gebruik opnieuw condooms met elkaar). 
Stap 3: Laat jullie na deze drie maanden allebei testen Alleen door te testen kun je hiv en andere soa’s uitsluiten. op soa’s (de hiv-negatieve partner in jullie relatie ook op hiv). Als er soa’s worden gevonden laat deze dan behandelen en waarschuw eerdere sekspartners. Zie ‘Partnerwaarschuwing’. 
Stap 4: Zijn alle soa’s uitgesloten of behandeld zijn, overleg dan samen met de hiv-behandelaar of jullie aan alle voorwaarden voldoen om het condoom achterwege te laten.  

Daarna: 

Testen

Hiv en soa’s behandelen

Terug naar overzicht

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.