Behandeling van hepatitis C

Je snel laten behandelen tegen hepatitis C betekent dat er nauwelijks schade aan je lever optreedt. Na succesvolle behandeling kun je het virus niet meer overdragen. Wel kun je na behandeling het virus opnieuw oplopen. 

Soms wacht je behandelaar bij een recente infectie (‘acute hepatitis C’) enkele weken of langer met het starten van de behandeling. Er is namelijk een kans dat je spontaan geneest in de acute fase. Bij mensen met hiv is die kans helaas klein: maximaal tien procent geneest vanzelf.

  • Overleg met de arts wanneer met medicatie Door behandeling kun je in principe van hepatitis C genezen. Daarna kun je het virus niet meer op anderen overdragen.  tegen hepatitis C te beginnen.
  • Zorg dat je tot minstens twaalf weken na het einde van je behandeling Twaalf weken na het beëindigen van je behandeling tegen hepatitis C wordt er opnieuw gekeken naar je bloed. Als hepatitis C dan nog steeds weg is dan kun je er vrijwel van uit gaan dat je genezen bent.   er alles aan doet om geen hepatitis C over te dragen. Deel bijvoorbeeld geen tandenborstels en scheermesjes.
  • Voor info over het voorkomen van seksuele overdracht tijdens (en na) je behandeling zie de adviezen bij Neuken, Fisten, Seks met meerdere mannen tegelijk en achter elkaar en Desinfectie)
  • Als peginterferon of ribavirine deel uitmaken van je behandeling, dan kunnen er bijwerkingen zoals vermoeidheid en depressie Als je van nature geneigd bent tot somberheid bespreek dan met je hiv-behandelaar of je een antidepressivum in een lichte dosis kunt krijgen. Ook kan je arts een slaapmiddel voorschrijven voor de dagen dat je moeilijk in slaap komt of moeilijk kunt doorslapen.  optreden. Hoe zwaar de bijwerkingen zijn verschilt per persoon en hangt af van de duur van de behandeling. Vraag je arts welke ondersteuning er mogelijk is.
  • Lees de informatie van HCV Advocate over wat je op kunt doen om eventuele bijwerkingen van een kuur met peginterferon en ribavirine op te vangen.
  • Voor ondersteuning kun je terecht bij Poz&Proud een onderdeel van de Hiv Vereniging Nederland. Zij organiseren voor homo- en bi-mannen met hepatitis C een maandelijkse supportgroep waar kennis en ervaringen gedeeld worden. 
  • De ontwikkelingen op het gebied van hepatitis C-medicatie gaan snel. Voor steeds meer genotypes van hepatitis C komt er een behandeling zonder peginterferon en ribavirine beschikbaar. Overleg met je hiv-behandelaar of je daarvoor in aanmerking komt. Lees de laatste ontwikkelingen op http://mantotman.nl/behandelinghepC.
  • Let op: je wordt niet immuun tegen hepatitis C, je kunt het opnieuw oplopen. Er is geen vaccinatie tegen hepatitis C. 

 

Desinfectie

Sekstechnieken

Terug naar overzicht

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.