Behandeling van hiv

 • Al je de uitslag ‘hiv-positief’ krijgt, vraag dan om een snelle verwijzing Zo snel mogelijk behandelen van hiv is het allerbeste voor je eigen gezondheid. Door succesvolle behandeling - dat wil zeggen de hoeveelheid virus in je bloed (viral load) wordt onmeetbaar (ondetecteerbaar), - wordt ook de kans dat je hiv op je sekspartners overdraagt zeer klein. Behandeling vormt dus een extra bescherming bovenop het condoom. naar een hiv-behandelcentrum en maak direct een afspraak voor een eerste gesprek daar.
 • Voor adressen van hiv-behandelcentra zie www.mantotman.nl/hivbehandelcentra.
 • Als je uitslag ‘hiv-positief’ krijgt, vraag dan aan je behandelaar of het een acute (oftewel een beginnende) hiv-infectie betreft. Als je bij een recente hiv-test nog negatief was dan is de kans hierop groot. De meeste mensen die met hiv geïnfecteerd zijn, krijgen in de acute fase klachten. Deze klachten worden niet altijd herkend als klachten die bij hiv passen. De symptomen ontstaan meestal twee weken tot drie maanden na een hiv-infectie. De symptomen duren meestal twee weken, deze duur varieert van enkele dagen tot tien weken.
  Meest voorkomende symptomen van een acute hiv-infectie 
  Koorts80-90 procent
  Moeheid of ziek voelen70-90 procent
  Huiduitslag 40-80 procent
  Spierpijn of gewrichtspijn50-70 procent
  Keelontsteking50-70 procent
  Gezwollen lymfeklieren40-70 procent
  Hoofdpijn32-70 procent
  Aanhoudende diarree30-60 procent
  Nachtzweten50 procent
  Zweertjes in de mond10-20 procent
  Zweertjes op de geslachtsdelen5-15 procent
   
 • Betreft het een acute infectie start dan direct Direct behandelen van een acute hiv-infectie, ongeacht hoe hoog de afweer is, biedt de allerbeste kansen op een lang en gezond leven met hiv. Direct behandelen heeft een ander groot voordeel: als de hoeveelheid virus in je bloed (viral load) door de medicatie onmeetbaar (ondetecteerbaar) is geworden, dan is de kans dat je hiv op anderen overdraagt zeer klein.  met hiv-medicatie, ongeacht de hoogte van je afweer. In bepaalde hiv-behandelcentra krijg je nog dezelfde dag medicijnen mee.
 • Blijk je al langer een hiv-infectie te hebben: start dan ook Snel behandelen van een hiv-infectie zorgt voor een betere gezondheidsprognose. Meteen behandelen heeft een ander groot voordeel: als de hoeveelheid virus in je bloed (viral load) door de medicatie onmeetbaar (ondetecteerbaar) is geworden, dan is de kans dat je hiv op anderen overdraagt zeer klein. meteen of anders zo snel mogelijk met medicatie, ongeacht de hoogte van je afweer.
 • Start alleen met medicatie als je er klaar Alleen dan lukt het om therapietrouw te zijn.  voor bent om iedere dag je pillen te slikken.
 • Slik je hiv-medicatie iedere dag Als je je hiv-medicatie niet dagelijks slikt, dan wordt hiv niet goed onderdrukt. De hoeveelheid virus in je bloed (viral load) wordt weer meetbaar (detecteerbaar). Het gevaar is dan dat hiv resistent wordt tegen de pillen die je slikt. Je zult andere medicijnen moeten gaan gebruiken. Gelukkig kun je switchen, maar de mogelijkheden zijn niet eindeloos.  trouw.
 • Wees extra alert Tot het virus onderdrukt is, kun je hiv heel makkelijk overdragen. Daarna is de kans dat je hiv overdraagt zeer klein, maar niet nul. Mogelijk kunnen andere soa’s dan hiv ervoor zorgen dat de viral load van hiv in je sperma en anus tijdelijk toeneemt. In het bloed is dan niets te zien. Daar is hiv nog altijd onmeetbaar. op condoomgebruik totdat hiv onmeetbaar (ondetecteerbaar) is in je bloed. Dit duurt een tijdje. 
 • Heb je een vaste sekspartner die hiv-negatief is? Gebruik in elk geval condooms totdat hiv minimaal zes maanden onmeetbaar (ondetecteerbaar) is. Als aan een aantal andere voorwaarden wordt voldaan - onder meer de voorwaarde van monogamie - dan kunnen jullie samen overwegen het condoomgebruik achterwege te laten. Zie Een van beiden hiv-positief.
 • Je kunt naar www.4mezelf.nl als je net weet dat je hiv hebt. Deze site biedt ondersteuning aan homo- en biseksuele mannen die recent hebben gehoord dat ze hiv hebben.
 • Neem voor vragen contact op met het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland (HVN).  

 

 

Partners waarschuwen

Een van beiden binnen relatie is positief

Terug naar overzicht

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.