Drugs, alcohol en mentale gezondheid

Drugs en alcohol

 • Deel geen snuifattributen zoals rietjes, deel geen naalden en deel ook geen attributen om drugs anaal mee in te brengen. Voorkom daarmee overdracht van hiv, hepatitis B en C. Via onzichtbare bloedsporen loop je kans op hiv, hepatitis B en hepatitis C.
 • Maak voordat je drugs gebruikt afspraken met elkaar over condoomgebruik. Zorg daarnaast dat je veel glijmiddel Drugs drogen niet alleen de slijmvliezen in je anus uit. Door drugs houd je seks ook langer vol. Gecombineerd betekent dit een grotere kans op slijmvliesbeschadigingen. Je loopt daardoor een grotere kans op hiv of een andere soa. Veel glijmiddel gebruiken kan beschadigingen aan het slijmvlies helpen voorkomen. bij de hand hebt.
 • Wees je bewust van de risico’s met drugs en de risico’s die je loopt als je verschillende drugs combineert. Ook gaan sommige drugs niet samen met alcohol. Kijk dus uit met combi-gebruik. Sommige drugscombinaties zijn slecht voor je gezondheid. Andere zijn levensbedreigend, zoals de  combinatie van alcohol met GHB.
 • Ga voor jezelf na of medicijnen die je gebruikt samengaan met de drugs die je wilt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan antidepressiva Sommige drugs (MDMA, XTC) gaan slecht samen met antidepressiva die de serotoninespiegel verhogen. Neem je drugs dan kan de hoeveelheid serotonine zo hoog worden dat er een serotoninevergiftiging ontstaat. Hartritmestoornissen en oververhitting kunnen het gevolg zijn.  die de serotoninespiegel verhogen. 
 • Heb je hiv? Je loopt risico op een overdosis drugs als je bepaalde hiv-remmers Ritonavir (merknaam Norvir), en cobicistat (deze stof zit onder meer in Stribild en in Rezolsta) versterken de werking van drugs en erectiemiddelen. Dit kan leiden tot een overdosis. Zo kan de werking van XTC hoger zijn als je deze hiv-remmers slikt. Neem de eerste keer maar een kwart pil XTC om te kijken of het goed gaat en neem maximaal 25 gr viagra of kamagra per 48 uur. Ritonavir en cobicistat kunnen ook de werking van slaap-en kalmeringsmiddelen versterken. 
  Voor alle overige hiv-remmers geldt dat ze - voor zover bekend - veilig zijn in combinatie met drugs en andere middelen. 
  gebruikt. Gebruik minder drugs, slaapmiddelen en erectiemiddelen dan je gewend was te nemen. 
 • Heb je hiv? Drugs en alcohol kunnen je afweer aantasten en kunnen invloed hebben Door drugs en alcohol wordt de kans groter dat je vergeet om iedere dag trouw je hiv-medicatie te slikken. Door drugs slaap je soms te weinig en eet je niet genoeg waardoor je afweer afneemt. Berucht is crystal meth (tina). Door crystal meth eet, drink en slaap je weinig waardoor je afweer verslechtert. Crystal meth kan er ook voor zorgen dat je niet therapietrouw bent. op het dagelijks slikken van je hiv-medicatie.
 • Heb je drugs of alcohol nodig om seks te kunnen hebben en ervaar je dit als een probleem? Voor info zie http://mantotman.nl/hulp-en-advies

Mentale gezondheid

 • Praat met je huisarts, met je verpleegkundige of je hiv-behandelteam als je:
  o    problemen ervaart bij de seks omdat je stress hebt of niet goed in je vel zit 
  o    als je onzeker bent over je lichaam
  o    om een andere reden niet tevreden bent over je seksleven, bijvoorbeeld omdat je ziet dat je leven beheerst wordt door het telkens zoeken naar seks
  o    het moeilijk vindt om wensen en grenzen aan te geven als je seks hebt. 
 • Ben je onder de 25 jaar, dan kun je voor gesprekken hierover ook terecht bij een Sense-spreekuur bij jou in de buurt.
 • Meer info zie http://mantotman.nl/hulp-en-advies en www.sense.info

 

PEP

Sekstechnieken

Terug naar overzicht

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.