Neuken

 • Houd er rekening mee dat als je je anus voor het neuken met water spoelt (anaal spoelen) er kleine beschadigingen Hierdoor wordt de kans groter dat je hiv of een andere soa oploopt. aan je anus kunnen ontstaan.
 • Gebruik condooms en glijmiddel. Goed gebruik van condooms en glijmiddel beschermen je tegen hiv en veel andere soa’s.  
 • Gebruik de juiste maat condooms. Condooms kunnen te strak voor je zijn, waardoor ze onprettig aanvoelen of te groot waardoor ze afglijden of niet op hun plaats blijven.
 • Omdoen: scheur voorzichtig de verpakking open (gebruik daarvoor nooit een scherp voorwerp!) Neem het topje van het condoom (het reservoir) tussen duim en wijsvinger vast. Kijk goed naar welke kant het condoom afrolt; de ring moet aan de buitenkant zitten.
 • Doe het condoom alleen om als je een erectie Als je geen erectie hebt zal het niet op de juiste manier afrollen.  hebt.
 • Zorg ervoor dat je het condoom omdoet voordat je penis in aanraking Soa’s kunnen overgedragen worden als een penis tegen de anus aanwrijft of ertegenaan drukt zonder dat er naar binnen gegaan wordt (‘droogneuken’)  komt met de anus.
 • Doe veel glijmiddel Veel glijmiddel gebruiken voorkomt dat condooms scheuren en het verkleint de kans op beschadigingen van het darmslijmvlies. Als je glijmiddel op je penis smeert voordat je het condoom omdoet, dan is er een kans dat het condoom afglijdt. op het condoom en in de anus (en nooit op je penis voordat je een condoom omdoet).
 • Gebruik alleen glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis. Deze tasten condooms niet aan, vet en oliën doen dat wel. 
 • Gebruik je eigen Onzichtbare bloedsporen met bijvoorbeeld hiv en hepatitis C kunnen in glijmiddel gaan zitten of aan de buitenkant van de pot of fles. Hepatitis C komt vooral onder hiv-positieve mannen voor.  glijmiddel, deel je glijmiddel niet.
 • Gebruik condooms, ook als jullie niet van plan zijn in elkaar klaar te komen. Hiv kan ook overgedragen worden zonder klaarkomen. Als je geneukt wordt kunnen slijmvliezen van je endeldarm beschadigd raken. Voorvocht van een hiv-positieve sekspartner is normaal gesproken geen probleem, maar zou in combinatie met kleine beschadigingen van de endeldarm voor een hiv-infectie kunnen zorgen. Als je een soa hebt dan wordt het risico op een hiv-infectie weer groter.
  Ook als jij degene bent die neukt loop je risico op hiv. Het risico is weliswaar kleiner dan wanneer je geneukt wordt, maar je kunt hiv via je eikel en je plasbuis oplopen als deze in aanraking komen met slijmvliezen van een endeldarm waarin hiv-virus zit. Als je een soa of een wondje op je penis hebt dan neemt het risico op een hiv-infectie toe. 
 • Zorg dat er nooit sperma of voorvocht in of op de anus komt. De anus is zeer kwetsbaar voor hiv. Contact met voorvocht of sperma kan tot een infectie leiden.  
 • Gebruik geen twee condooms over elkaar heen. Ze scheuren door de wrijving gemakkelijker. 
 • Let op de houdbaarheidsdatum van het condoom. 
 • Vervang het condoom na 15 minuten Bij langer gebruik van condooms ontstaat er risico op scheuren. neuken. 
 • Als je partner niet over condooms begint, ga er dan niet vanuit Aannames en vertrouwen (ook binnen een relatie) zijn vaak de reden dat er geen condooms gebruikt worden.  dat hij net als jij hiv-negatief of hiv-positief is.
 • Allergisch voor latex? Gebruik non-latex condooms.
 • Erectieproblemen door condooms? 
  o    Probeer een andere maat condoom, zolang het maar niet afglijdt.
  o    Gebruik een cockring.
  o    Neem minder alcohol of drugs als je die gebruikt. 
  o    Soms kunnen erectiemiddelen helpen, bespreek het gebruik ervan altijd met je arts Als je arts je een recept voorschrijft dan weet je zeker dat je goed werkende erectiemiddelen krijgt en dat je geen stoffen in je lichaam krijgt die schadelijk voor je kunnen zijn..
  o    Raadpleeg bij aanhoudende erectieproblemen een seksuoloog. Ben je jonger dan 25 jaar, dan kun je hiervoor ook terecht bij een Sense-spreekuur Deze professionals kunnen helpen om de oorzaak van je erectieprobleem te achterhalen. Meer info www.sense.info. bij jou in de buurt.
 • Na het neuken: houd het condoom vast bij de ring en trek het samen met je penis terug uit de anus van je partner. Doe dit voordat je erectie verdwijnt. Als je erectie verdwijnt kan het condoom afglijden waardoor er alsnog sperma in de anus van je partner komt   Schuif het condoom voorzichtig van je penis.
 • Ga je door met seks (met andere mannen): was je handen Een goede handhygiëne kan de kans op het overdragen van soa’s verkleinen.  met water en zeep als ze in aanraking zijn gekomen met de anus en als er sperma op zit. Desinfecteer je penis en eventueel schaamhaar en ballen Er kunnen onzichtbare bloeddeeltjes met hepatitis C aan de basis van je penis, je schaamhaar en je ballen zitten, ook als je een condoom gebruikt hebt. Door Betadine Scrub te gebruiken voor je penis verklein je de kans dat je hepatitis C afkomstig van de ene ‘bottom’ overdraagt op de andere bottom. Zie ook Seks met meerdere mannen tegelijk of achter elkaar en Desinfectie. met Betadine® Scrub.
 • Meer info over condoomgebruik 

 

Drugs, alcohol en mentale gezondheid

Vaccineren

Terug naar overzicht

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.