Ondersteuning bij hiv

Heb je zelf hiv, of heb je vragen over hiv? Dan bieden organisaties als de Hiv Vereniging persoonlijk advies en ondersteuning. Voor mannen die net hebben gehoord dat ze hiv hebben, biedt de website van 4mezelf informatie en emotionele ondersteuning. Heb je last van somberheid of andere psychische problemen? Bespreek dit dan met je hiv-behandelaar, hiv-consulent of huisarts.

4mezelf.nl: de site voor als je net weet dat je hiv hebt

4mezelf.nl is een website speciaal gemaakt voor mannen die seks hebben met mannen én net gehoord hebben dat ze hiv hebben. Deze site biedt emotionele ondersteuning en informatie over seksualiteit en gezondheid vlak na de hiv diagnose. 4mezelf.nl is een initiatief van de GGD Amsterdam in samenwerking met de Hiv Vereniging en Soa Aids Nederland.

Advies en ondersteuning

Als je zelf hiv hebt of vragen over hiv hebt, kun je op verschillende plaatsen, advies of ondersteuning. Voor actuele informatie kun je bellen met:

Hiv Vereniging

De Hiv Vereniging behartigt de belangen van mensen met hiv. Op de website staat veel nuttige informatie en je vindt er ook de nodige adressen en telefoonnummers. De Hiv Vereniging heeft een aantal regionale afdelingen en steunpunten. Daar kun je activiteiten bijwonen, van caféavonden en sessies over behandeling tot bijeenkomsten over ondersteuning in het werk. Kijk op hivvereniging.nl/ontmoeten voor de verschillende activiteiten.

Jong met hiv

Voor jongeren tot 30 jaar bestaat de speciale website jongpositief.nl. JongPositief is een onderdeel van de Hiv Vereniging.

Individuele financiële ondersteuning

Humanitas verstrekt onder bepaalde voorwaarden financiële bijdrages aan mensen met hiv en een laag besteedbaar inkomen. Humanitas biedt alleen financiële ondersteuning, wanneer van overheidswege of via andere voorzieningen geen vergoeding mogelijk is. 

Psychische ondersteuning

Houd je na je hiv-diagnose geestelijke problemen, zoals somberheid en depressiviteit? Neem dan contact op met een hulpverlener. Je huisarts en je hiv-consulent kunnen je hierbij helpen, bijvoorbeeld met een doorverwijzing naar een psycholoog of psychiater. Algemeen maatschappelijk werk (AMW) kan je bijstaan met praktische hulp (huisvesting, geldzaken) en ondersteuning bij het leren omgaan met hiv. 

 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: september 2020

Ondersteuning bij hiv: de hiv-consulent

Dossier Hepatitis C

Seks en corona

Hepatitis B voorkomen

Erwin (57) heeft al 30 jaar hiv