Testen op hiv en soa's

Alleen door te testen weet je zeker of je een soa of hiv hebt. Waarom en wanneer je op soa’s en hiv getest zou moeten worden, hangt van jouw persoonlijke situatie af.

Testen in het kort

Een hiv- en soa-test bij de huisarts of soa-poli begint met een vraaggesprek. Aan de hand van deze vragen stelt de arts of verpleegkundige vast welke risico’s je hebt gelopen en welke testen nodig zijn. Vervolgens doet de arts of verpleegkundige lichamelijk onderzoek om te kijken of er afwijkingen te zien zijn aan je huid en slijmvliezen. Vervolgens neemt de arts een aantal uitstrijkjes (swabs) en bloed af. Het uitstrijkje van je anus kun je meestal zelf afnemen. Het keeluitstrijkje zal de verpleegkundige (of doktersassistente) afnemen net als het bloedmonster.

Soa-test online regelen

Regel je je soa- en hiv-test liever anoniem en online? Check dan Man tot Man Testlab.

Uitslag, behandeling en partnerwaarschuwing

In de meeste gevallen zijn alle uitslagen van een soa- en hiv-test na een week bekend. Meestal heeft de arts of verpleegkundige al een belafspraak met je gemaakt om de uitslag te bespreken. Is er een soa gevonden? Dan krijg je snel behandeling en advies hoe je je sekspartners kunt waarschuwen.

Waarom op soa’s en hiv testen?

  • Omdat je seks hebt met mannen. Soa’s en hiv komen vaker voor onder mannen die seks hebben met mannen
  • Van seks kun je een soa krijgen, ook als je met condoom neukt of alleen pijpt
  • Soa’s en hiv geven vaak geen klachten. Je kunt hiv of een soa hebben en doorgeven aan anderen zonder dat je het merkt
  • Laat je een soa niet behandelen, dan loop je makkelijker hiv op
  • Hoe eerder je het weet, hoe beter voor je gezondheid. Het is nooit te laat om je te laten testen en behandelen.

Wanneer en hoe vaak testen?

Heb je wisselende sekspartners, laat je dan minstens elk half jaar testen op hiv en soa’s. Zo voorkom je dat je met een soa of hiv blijft rondlopen of deze doorgeeft aan je partners. Als je hiv hebt, dan heb je een grotere kans op soa’s. Laat je minstens elk half jaar en liefst elke drie maanden  op soa’s testen. Bespreek met je hiv-behandelaar of hij je in ieder geval twee keer per jaar op hepatitis C  kan testen.
Laat je zo snel mogelijk testen als je:

  • lichamelijke klachten  of symptomen hebt die kunnen passen bij een soa of hiv
  • gewaarschuwd bent door een sekspartner dat hij een soa of hiv heeft. Ook als je zelf vermoedt dat hij een soa of hiv had, laat je dan zo snel mogelijk testen
  • denkt dat je hiv kan hebben. Hiv kan al binnen 6 weken aangetoond worden met een laboratoriumtest.

Help je vrienden thuis te testen op hiv

Wil jij je vrienden graag helpen aan een hiv-test die ze zelf thuis kunnen doen? Meld je dan aan voor het project PREVENT. Voor dit project zoeken we mensen, die hun vrienden willen helpen. Dat doe je door actief hiv-testen aan te bieden aan vrienden en kennissen die nog nooit of al lang geleden op hiv zijn getest. De doelgroep waar deze testen voor bedoeld zijn, bestaat uit niet-westerse* MSM en transgenders.

Als jij je aanmeldt als peer volg je eerst een korte training, waarin je tips krijgt over hoe jij je netwerk kunt benaderen en hoe de test werkt. Na de training ontvang je testpakketten om te verspreiden.

*niet-westers = alle landen behalve West-Europa, Noord-Amerika, Australië/Nieuw-Zeeland.

Op time2test vind je meer informatie over dit project. Heb je interesse of wil je je aanmelden als peer?

Stuur dan een mail naar info@time2test.nl

Testen op hiv en soa's

Dossier Hepatitis C

Seks en corona

Hepatitis B voorkomen