Al jouw vragen (en onze antwoorden) over het coronavirus

Het nieuwe coronavirus (COVID-19) is géén soa. Maar je kunt het wel krijgen of doorgeven als je seks hebt. Lees hier onze antwoorden op vragen die we krijgen over het coronavirus.

Ga direct naar:
Maatregelen
Seks tijdens corona
Testen en behandelen soa’s
PrEP, HIV en corona
Overdracht van coronavirus via seks
Coronavirus en betaalde seks

Let op: Iedereen in Nederland wordt gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te houden! Heb dus liever geen seks. Je partner met wie je in huis woont vormt een uitzondering. Seks met jezelf of op afstand (bijvoorbeeld via videobellen) kan wel.

Deze informatie is gebaseerd op de huidige medische kennis over het coronavirus en de maatregelen van de Nederlandse overheid. Algemene informatie over het coronavirus vind je bij het RIVM.

De belangrijkste maatregelen tegen het coronavirus

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot andere mensen
 • Heb dus liever ook geen seks. Lukt je dat niet, check dan onze adviezen om het risico te verkleinen
 • Een uitzondering vormt je partner die bij je in huis woont
 • Je mag thuis met meerdere mensen zijn. Er zijn geen beperkingen meer op het aantal bezoekers, maar het advies is om het op maximaal 6 personen te houden. Wel adviseert het RIVM met klem om 1,5 meter afstand te houden en je aan de hygiëne-voorschriften te houden
 • Krijg je klachten die passen bij corona (koorts, verkoudheid, niezen, hoesten, benauwdheid, verlies van reuk en/of smaak)? Blijf dan thuis en laat jezelf testen op corona. Blijf thuis tot de uitslag bekend is. Als je koorts of benauwdheid ervaart, moeten jouw huisgenoten ook thuis blijven. Als je huisgenoten zelf ook klachten ervaren, moeten zij zich ook laten testen. Heb geen seks tot de uitslag van de test bekend is
 • Blijkt uit de test dat jij geen corona hebt? Én heb je al minstens 24 uur geen klachten meer? Dan mag je weer naar buiten. Dit kan pas 24 uur nadat je klachten voorbij zijn, omdat de uitslag van de test een momentopname is
 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes


Meer informatie:

 

De nieuwe maatregelen, inclusief uitzonderingen, vind je hier.
Algemene informatie over het virus en wat je moet doen bij symptomen vind je bij Thuisarts.

Hoeveel risico loop ik op een besmetting met het coronavirus?

Dit hangt af van waar je woont en met hoeveel mensen je contact hebt. Zolang het coronavirus nog aanwezig is in Nederland en er geen vaccin is, loop je altijd het risico om COVID-19 te krijgen of het door te geven aan anderen. Vooral in gebieden waar op dat moment veel mensen het virus hebben (een zogeheten brandhaard), is de kans groter dat jij ermee in aanraking komt. Het risico wordt ook groter wanneer er in jouw netwerk of in dat van je sekspartner coronavirus voorkomt. Het is dus verstandig om voordat je seks met elkaar hebt, samen na te gaan of jullie mensen kennen die op dat moment corona hebben.

De kans op overdracht tijdens seks is waarschijnlijk niet veel groter dan tijdens andere activiteiten die je langdurig en dicht bij elkaar doet. Als je besluit seks te hebben, houd je dan aan deze adviezen om het risico zo goed mogelijk te beperken.

 

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben. Je partner met wie je in huis woont vormt een uitzondering. Want je bent in één huishouden sowieso dicht bij elkaar. Wil je toch graag seks hebben? Lees dan hier hoe je het risico op corona kunt verkleinen.


Mijn partner is ziek. Mogen we nog seks hebben?

Bij symptomen die kunnen duiden op een corona-infectie moet je zoveel mogelijk afstand houden. Geen seks dus. Ook bij lichte klachten. Je partner moet zich laten testen op corona en binnen blijven tot de uitslag bekend is. Wanneer hij koorts heeft of benauwd is, of wanneer jij zelf ook klachten hebt, moeten jullie allebei thuis blijven en geen seks hebben. Als de testuitslag negatief is en jullie langer dan 24 uur geen klachten meer ervaren, kunnen jullie weer seks hebben met elkaar en naar buiten.


Ik woon niet samen met mijn partner. Mogen we toch seks hebben?

Volgens de richtlijnen mogen jullie tijdelijk geen seks hebben met elkaar. Maar als jullie in deze periode regelmatig bij elkaar over de vloer komen, samen slapen enzovoorts, zijn jullie al dichtbij elkaar. Seks vormt dan geen extra risico. Let goed op symptomen. Als één van jullie symptomen heeft die op het coronavirus kunnen duiden, laat je dan testen en blijf thuis. Doe dit ook bij lichte symptomen zoals een verkoudheid. Is één van jullie ouder dan 70 jaar of heeft één van jullie een verzwakte afweer of longklachten? Dan is het extra belangrijk om je partner te beschermen: beperk je contacten met anderen en eventueel ook met elkaar, je wilt het virus niet bij je partner thuis brengen.


Kan ik seks hebben met andere mensen dan mijn eigen partner?

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt iedereen opgeroepen om 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook voor seksuele contacten. Wil je toch graag seks hebben? Lees dan hier hoe je het risico op corona kunt verkleinen.

Moeten mijn sekspartner en ik ons laten testen voordat we seks hebben?

Nee, het is niet nodig om je te laten testen als je allebei geen symptomen hebt. Een negatieve testuitslag geeft geen 100% garantie dat je veilig met elkaar kunt seksen. De coronatest is namelijk een momentopname. Tussen het moment van testen en het moment dat je seks hebt, kun je besmet raken. In de eerste periode na besmetting, en vooral rondom het moment dat je klachten krijgt, is de kans om een ander te infecteren het grootst. Let dus op symptomen en beperk allebei het aantal contacten met anderen. Hierover kun je met je (seks)partner afspraken maken.

Moet ik mij ná seks laten testen op het coronavirus?

Nee, zolang jij geen symptomen hebt van corona, hoef jij je niet te laten testen.

Ik vind het moeilijk om nu geen seks te hebben. Wat kan ik doen?

Dit is voor iedereen een vreemde periode waar we niet aan gewend zijn. Masturberen en seks op afstand (webcam/videobellen) bieden misschien uitkomst. Wat betreft seks in coronatijd kun je worstelen met zaken als:

 • Geen seks hebben
 • Schuldgevoelens als je wel seks hebt gehad
 • Onenigheid met je partner over hoe streng jullie met de overheidsmaatregelen willen omgaan
 • Moeite met samen de hele dag thuis zitten
 • Afstand tussen jou en je partner

Voor dit soort zaken kun je praten met onze collega’s van de Aids Soa Infolijn. Klik hier voor de contactinformatie en openingstijden. 

Ben je iemand die vaak chems/drugs bij de seks gebruikt en heb je daar nu last van? Er is veel (online) hulp beschikbaar.


Is het verstandig om thuisfeestjes te bezoeken/organiseren voor seks?

Als je met meerdere personen bij elkaar bent, moet je 1,5 meter afstand houden. Je kunt niet weten of jij of iemand anders met het coronavirus rondloopt op een feestje. Ga dus voorlopig niet naar seksfeestjes.
Als je toch een seksfeestje organiseert, laat dan niemand meedoen die symptomen van COVID-19 ervaart. Zorg er bovendien voor dat iedereen zijn telefoonnummer achterlaat en spreek af door te geven wanneer iemand achteraf het coronavirus bij zich bleek te dragen. Zo kan de hele groep gewaarschuwd worden. Dit geldt natuurlijk ook voor soa's.

 

Kan ik me nog laten testen op hiv en soa’s bij mijn GGD?

GGD’en zijn bezig met het bestrijden van het coronavirus. Daarom zijn de test- en behandelmogelijkheden voor soa’s op dit moment beperkt. Sommige GGD’en hebben hun soapoli helemaal gesloten en zijn alleen open voor echt spoedeisende zaken. Sommige GGD'en hebben inmiddels weer plek. vanaf 1 september verwachten de GGD'en weer hun normale diensten te kunnen bieden, waaronder de soa-zorg. Kijk op de website van jouw GGD voor actuele informatie.


Kan ik me nog laten testen op hiv en soa’s via Man tot Man Testlab?

Helaas is ook Testlab op sommige plaatsen tijdelijk gesloten of beperkt beschikbaar vanwege het coronavirus. Houd er rekening mee dat het langer kan duren voordat je resultaten binnen zijn. Het kan ook langer duren voordat je terecht kunt voor behandeling van een soa bij een positieve uitslag. Actuele informatie over Testlab vind je hier.


Waar/hoe kan ik mij nu laten testen op soa’s en hiv?

Je kunt weer gewoon terecht bij je huisarts voor een soa-test. Vaak kun je ook weer bij de GGD terecht. Als je geen seks hebt (gehad) tijdens de lockdown, kun jij je halfjaarlijkse soa-check eventueel uitstellen. Maar voordat je weer seks gaat hebben, is het verstandig om eerst een hiv-test te doen. dan weet je zeker wat jouw hiv-status is.

Twijfel je of je een soa hebt? Doe eerst de soa-check en de Symptomenchecks van Hebikhiv.nl en Syfilistest.nl. Zo kun je beter inschatten of een afspraak of een soa-test echt nodig is. 
 
Ben je gewaarschuwd of heb je klachten van een soa? Volg dan deze stappen:

 1. Kijk eerst of je gewoon bij jouw GGD of huisarts terecht kan. Bij de huisarts worden je soa-consult en eventuele behandeling van je eigen risico van je zorgverzekering afgehaald. Je betaalt er dus zelf voor, tenzij jouw eigen risico al is opgebruikt.
 2. Lukt dit niet, dan kun je een van deze twee betrouwbare soa-thuistesten doen: Soapoli-online.nl of Saltrodirectlab.nl. Let op: deze zijn niet gratis en betaal je uit eigen zak. Blijkt uit de test dat je een soa hebt? De aanbieders van de thuistesten helpen je om de juiste behandeling te krijgen. Vaak zal dat via je eigen huisarts of GGD zijn.

Wil jij je laten testen op hepatitis C? Dit kan via de thuistest van NoMoreC.nl.

 

Beschermt PrEP tegen COVID-19?

Nee, er is geen enkel bewijs dat PrEP voorkomt dat je het corona-virus krijgt of dat je er sneller van geneest als je PrEP gebruikt. Dit gerucht is ontstaan doordat er geëxperimenteerd is met hiv-remmers als onderdeel van de behandeling van het coronavirus. De hiv-remmers in PrEP zijn niet dezelfde. PrEP werkt dus niet tegen het coronavirus. Huisartsen en GGD'en zijn momenteel overbelast. Bel hen dus alsjeblieft niet met deze vraag. 

 

Kan ik stoppen met PrEP, nu ik toch even geen seks heb?

Ja, je kunt altijd stoppen met PrEP en later weer beginnen. Hier is geen toestemming van een arts voor nodig. Let wel hierop:

 1. Stop pas met PrEP 2 pillen na de laatste keer dat je seks had
 2. Als je weer wilt beginnen, begin dan met 2 pillen tegelijk. Als je maar 1 pil neemt en daarna seks zonder condoom hebt, ben je onvoldoende beschermd tegen hiv
 3. Als je tussen het stoppen met PrEP en het weer beginnen met PrEP seks hebt, gebruik dan een condoom. Heb je seks zonder condoom gehad terwijl je geen PrEP gebruikte? Dan moet jij je eerst opnieuw laten testen op hiv voordat je weer met PrEP kunt beginnen.

Meer informatie over PrEP vind je op Mantotman.nl/prep

 

Beschermen andere hiv-medicijnen tegen het nieuwe coronavirus?

De combinatie van hiv-remmers lopinavir en ritonovir als middel om corona-infecties te bestrijden is onderzocht in een Chinese studie. In deze studie zijn geen significante effecten op ziekteverloop en sterfte gevonden. Er wordt meer onderzoek gedaan naar het eventuele effect van verschillende hiv-remmers op het corona-virus. 

 

Zijn mensen met hiv vatbaarder voor het coronavirus?

Er is geen bewijs dat mensen met hiv (die onder behandeling zijn) vatbaarder zijn voor het coronavirus dan andere mensen. Ook beschermt je hiv-medicatie niet tegen infectie met het coronavirus. Voor mensen met hiv gelden dus dezelfde gezondheidsadviezen als voor iedereen. Zorg er wel voor dat je voldoende hiv-medicatie in huis hebt en op tijd een nieuw recept aanvraagt. Mensen met een laag aantal CD4-cellen vallen wel in de risicogroep voor het nieuwe coronavirus. Meer info hierover vind je bij de Hiv Vereniging.

 

Is het coronavirus overdraagbaar via seks?

Het coronavirus is geen soa. Maar je kunt het wel krijgen wanneer je seks hebt met iemand die het virus heeft. Net zoals je een normale griep kunt krijgen als je seks hebt met iemand die de griep heeft.

Of het coronavirus overdraagbaar is via sperma of voorvocht is niet bekend. Zoenen met iemand die het coronavirus heeft kan wél tot overdracht leiden. Net als het aanraken van besmette oppervlakken, waarna je je vinger in je mond stopt (vandaar het advies om vaker je handen te wassen). En simpelweg door dichtbij iemand te zijn die het virus heeft.

Vormt anale seks een extra risico?

Er is geen bewijs dat anale seks een groter risico met zich meebrengt op overdracht van het coronavirus dan andere seks.

Hoe zit het met tongzoenen?

Het virus is overdraagbaar via tongzoenen. 

Is het risico op infectie met het coronavirus in de homosauna of darkroom groter? 

Met meerdere mensen dicht op elkaar zijn in één ruimte vergroot de kans op overdracht, of dit nu in een seksruimte is of op een andere plek. (gay) Sauna's en bars waar je ook seks kunt hebben mogen weer open. Seksclubs waar ook gedanst kan worden volgen waarschijnlijk in September. Om klanten en personeel zo goed mogelijk te beschermen, heeft iedere locatie regels opgesteld. Houd je aan die regels.

Ben ik kwetsbaarder voor het coronavirus als ik brak ben na een weekend met drugs, alcohol en weinig slaap?

Er is geen bewijs dat een heftig weekend met drugs en alcohol direct van invloed is op de kans op een corona-infectie en ook niet op de heftigheid van symptomen. Er zijn wel aanwijzingen dat roken zorgt voor ernstigere symptomen.

Gebruik je heel vaak drugs en/of alcohol? Dan kan het zijn dat je een verzwakte afweer hebt gekregen. Hierdoor ben je minder goed bestemd tegen het coronavirus. Heb je er moeite mee om nu minder drugs/chems te gebruiken? Kijk dan hier voor advies.

 

 

Kan ik nog geld verdienen met seks?

Bedrijven waar seks wordt gefaciliteerd mogen vanaf 1 juli 2020 weer open. Vanaf deze datum mogen ook sekswerkers weer officieel aan de slag. Lees hoe jij je klanten en jezelf zo goed mogelijk gezond houdt op prostitutie.nl en check ook even onze tips om zo goed mogelijk coronavrij te seksen.

Is het risico op coronavirus groter als ik betaal voor seks?

Voor seks tegen betaling geldt hetzelfde als voor seks in het algemeen.

 

Wordt de huidhonger je te veel?

Testlab beperkt open

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.