Testpakket en procedure

Via Testlab krijg je standaard een test voor gonorroe, chlamydia, syfilis en hiv. Met het formulier dat je online ontvangt, ga je naar een testlocatie bij jou in de buurt.

Bekijk hoe Testlab in jouw regio werkt, of lees verder onder de blokken.

Testlab: vier makkelijke stappen

  1. Vraag de test online aan
  2. Bezoek een testlocatie met je verwijsbrief
  3. Bekijk de uitslag online
  4. Als het nodig is: bezoek de GGD voor behandeling


Stap 1: Vraag de test online aan

Voor een test via Testlab meld je jezelf aan via de website Mantotmantestlab.nl. Je krijgt een vragenlijst. Dit zijn dezelfde vragen die de GGD jou zou vragen op de soa-poli. Hiermee bepalen we of je gebruik kan maken van Testlab.  Als je alles hebt ingevuld, krijg je een PDF met formulieren:
  • Een aanvraagformulier  met persoonlijke code. Deze moet je printen en inleveren bij de testafnamelocatie.
  • Een lijst met adressen van testlocaties bij jou in de buurt.

Mail dit formulier naar jezelf, sla het op en print het uit.  De persoonlijke code heb je later nodig om je testuitslag op te halen. Zorg dat je een kopie voor jezelf houdt. Sla het document op of maak er een foto van.

Maak je vaker gebruik van Testlab? Gebruik dan graag hetzelfde account, nickname en geboortedatum.

Stap 2: Bezoek een testlocatie met je verwijsbrief

Met je persoonlijke verwijsbrief bezoek je één van de deelnemende afnamelocaties in jouw regio. Bij het afnamepunt geef je bij de balie jouw verwijsbrief af. Dit gebeurt vertrouwelijk. Lever urine in en laat je bloed prikken. Je krijgt een wattenstaafje om een uitstrijkje te maken van je anus. Bij sommige locaties doe je ook zelf de keeluitstrijk. 

Stap 3: Bekijk de uitslag online

Na 7 tot 10 dagen zijn je testuitslagen meestal bekend. Ga naar Mantotmantestlab.nl. Vul je inloggegevens en de persoonlijke code op het aanvraagformulier in. Deze persoonlijke code hoort alleen bij deze testaanvraag. Gebruik nooit oude persoonlijke codes van vorige Testlab-aanvragen.

  • Zijn alle testuitslagen goed? Dan kun je aangeven of je over 6 maanden een herinnering wilt ontvangen voor een nieuwe test.
  • Blijkt uit de test dat je een soa hebt? Dan geeft de online uitslag niet precies aan welke soa het is. De precieze uitslag en behandeling krijg je bij de soa-poli van de GGD. We vertellen op de uitslagpagina wat je precies moet doen.
  • Was het niet mogelijk om op basis van het afgenomen testmateriaal een betrouwbare uitslag te geven? Dan krijg je vervolgonderzoek bij de GGD om zeker te weten of je wel of geen soa hebt

Stap 4: Zo nodig: Bezoek de GGD voor behandeling

Wij raden je aan de uitslag alleen tijdens kantooruren op te vragen. En op vrijdag vóór 15.00 uur. Dan kun je zo snel mogelijk met de GGD bellen om een afspraak te maken voor behandeling. Telefonisch kunnen de meeste GGD'en geen uitslagen met jou delen. 

Is er chlamydia, gonorroe of syfilis gevonden? Maak dan een afspraak bij de GGD voor behandeling. Deze bestaat meestal uit een eenmalige behandeling met antibiotica of een korte antibioticumkuur. Is er hiv gevonden? Dan word je voor verder advies en behandeling doorverwezen naar een hiv-behandelcentrum. De GGD helpt je ook om sekspartners te waarschuwen. Zij hebben misschien ook een soa of hiv zonder dat zij het merken.

Hoe vaak laat jij je testen?

Seks en corona

Hepatitis B voorkomen

Jouw persoonlijk advies