Poppers

Poppers zijn drugs die vaak worden gebruikt tijdens seks, maar ook wel eens tijdens uitgaan. Het effect van poppers duurt enkele minuten en zorgt voor een geil en ontspannen gevoel. Onder invloed van poppers kun je makkelijker geneukt worden. Maar wees voorzichtig met poppers, want er zijn ook negatieve effecten en risico’s.

Ga direct naar:
Poppers en seks
Risico’s en negatieve effecten
Risico’s verkleinen
Zijn poppers legaal?
Zijn poppers verslavend?

Poppers zijn drugs in vloeibare vorm, waarvan je de damp inademt. Dit geeft een korte, heftige roes die meestal geil en ontspannen aanvoelt. Vaak voelt het alsof ‘bloed naar je hoofd stijgt’. Het kan ook zijn dat je er juist hoofdpijn en/of hartkloppingen van krijgt. Het effect duurt maximaal een paar minuten. 

Het effect van poppers op seks

Sommige mannen gebruiken poppers tijdens seks omdat ze de seks dan intenser ervaren. Poppers worden vaak gebruikt tijdens anale seks omdat het de bloedvaten en de gladde spiertjes (dit zijn spieren die je niet actief kunt aanspannen. Gladde spieren trekken vanzelf langzaam samen. Gladde spieren zitten in de wand van het maag-darmkanaal, in de wand van slagaders, de baarmoeder, de blaas, de bronchiën en de pupil.) ontspant. Doordat ook je kringspier ontspant, kun je makkelijker geneukt of gefist worden.

Poppers kunnen ervoor zorgen dat jij je erectie geheel of gedeeltelijk verliest. Als dit gebeurt, is het vaak lastig om je erectie terug te krijgen. Ook nadat de roes van de poppers al voorbij is. Het kan per merk poppers verschillen of dit wel of niet gebeurt.

Tip: ben je top en vind je het fijn om poppers te gebruiken tijdens seks? Gebruik dan je eigen flesje poppers, waarvan je de effecten kent. 

Welke risico’s zijn er bij het gebruik van poppers?

De kans op blijvende schade door af en toe poppers gebruiken is heel erg klein. Bij langdurig en intensief gebruik, kunnen poppers schadelijk zijn voor je gezondheid.

Hartklachten door poppers

Je kunt hoofdpijn of hartkloppingen krijgen terwijl je poppers gebruikt, of misselijk worden. Dit effect trekt weer weg. 

Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, hart- of nierpatiënt bent, is het onverstandig om poppers te gebruiken. Bespreek de risico’s met je behandelend specialist als je toch poppers wilt gebruiken. 

Op lange termijn, na veelvuldig en intensief gebruik, kan het gebruik van poppers tot bloedarmoede leiden. Dit is zeer zeldzaam.

Schade aan huid en slijmvliezen

Poppers zijn schadelijk voor je huid en je slijmvliezen. Je kunt door gebruik van poppers beschadigingen onder, aan en in je neus krijgen. Dat levert huidirritatie en soms zelfs lelijke brandwonden op. Die wonden genezen meestal na ongeveer een week.

Als je vaak poppers gebruikt, kan de aantasting van je neusslijmvlies ervoor zorgen dat je meer last krijgt van allergieën. Dit wordt minder als jij je neusslijmvlies de tijd geeft om te herstellen.

Tip: Neem je een flesje poppers mee? Doe het flesje dan in een afsluitbaar plastic zakje. Poppers worden verzegeld verkocht. Om het flesje te openen moet je die verzegeling verbreken. In het flesje kan door de gasvorming grote druk ontstaan waardoor het flesje open kan schieten. Als de vloeistof op je huid terecht komt, veroorzaakt dit brandwonden. Spoel direct af met water als dit gebeurt.

Oogklachten door poppers

Het risico op oogbeschadiging is klein. Maar: merk je dat je zicht wazig wordt, stop dan met het gebruik van poppers.

Poppers op basis van isopropyl nitriet worden in verband gebracht met schade aan de achterkant van de oogbal. De druk die ontstaat achter de oogbal zou het zicht kunnen beschadigen (wazig, vlekken zien) en in een zeer uitzonderlijk geval zelfs tot (tijdelijke) blindheid leiden. 

Risico’s van poppers verkleinen

Let op het volgende:

  • De poppers-vloeistof kun je niet drinken: dit is zeer giftig!
  • Houd voldoende afstand tussen het flesje en je neus. De vloeistof en het gas van de poppers kan de huid van je neus beschadigen.
  • Pas op dat je de vloeistof niet op je vingers krijgt en zo overbrengt op je penis of anus. De vloeistof heeft een irriterende werking op je huid en slijmvlies.
  • Je bloeddruk daalt tijdelijk flink als je poppers gebruikt. In combinatie met andere drugs kunnen hierdoor hartproblemen ontstaan.
  • Poppers combineren met erectiemiddelen kan leiden tot een plotselinge bloeddrukverlaging. Hierdoor kun je bewusteloos raken en ‘out’ gaan. Het kan ook zorgen voor hartproblemen of met de doorbloeding van je nieren. Combineer dus geen erectiemiddelen en poppers als je hart- of nierpatiënt bent.
  • Stop met poppers als je oogklachten krijgt.
  • Ken je het merk poppers dat je gebruikt nog niet? Neem dan eerst een voorzichtig snuifje om te kijken welk effect het op je heeft. Sommige merken hebben een veel sterkere werking dan andere.

Ben je strafbaar als je poppers gebruikt?

Je bent niet strafbaar als je poppers koopt of bij je draagt in Nederland. Wel kan de beveiliging van uitgaansgelegenheden besluiten om jouw poppers in beslag te nemen en eventueel toegang te weigeren, in overeenstemming met hun huisregels. Bij sommige clubs kun je poppers gewoon mee naar binnen nemen en bij sommige mag je alleen een ongeopend flesje meenemen. In een flesje dat al geopend is zou namelijk een andere vloeistof, zoals GHB, kunnen zitten. Seksclubs- of bars verkopen soms zelf poppers.

De verkoop van poppers is in de meeste gevallen ook niet verboden. Ze moeten dan vallen onder de warenwet. Dit is afhankelijk van de ingrediënten. Je kunt er als klant vanuit gaan dat de poppers die jij koopt onder de warenwet vallen. Lees meer. De stof (iso)butyl nitriet is sinds 2007 verboden in de Europese Unie. Deze stof is nu vervangen door andere stoffen met een vergelijkbare werking, meestal isopryl nitriet. Je kunt poppers kopen bij seksshops en seksbars of via internet. In veel landen mogen poppers niet verkocht worden als product voor menselijke consumptie. Daarom worden poppers vaak aangeprezen als ‘room odorizers’ of ‘leather cleaners’. 

Zijn poppers verslavend?

  • Lichamelijk zijn poppers niet verslavend: je kunt zonder problemen stoppen.
  • Wel treedt gewenning op: hoe vaker je poppers gebruikt, hoe meer poppers je nodig zult hebben voor een zelfde roes. 
  • Je kunt psychisch afhankelijk raken van poppers. Het kan voorkomen dat je seks minder leuk gaat vinden als je geen poppers gebruikt.

 

Meer informatie

Wil je nog meer weten over poppers en hoe je poppers veilig kunt gebruiken, kijk dan op de website van Unity.

 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatste update: november 2020.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Quin (29) gebruikt drugs tijdens de seks

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.