Hiv, seks en relaties

Hiv hoeft geen spelbreker te zijn voor je seksleven. Er zijn veel opties om je seks leuk en gezond te houden. Heeft één van jullie heeft hiv? Als diegene trouw zijn hiv-behandeling inneemt en minstens 6 maanden ondetecteerbaar is, is de kans op hiv verwaarloosbaar klein. Het advies blijft om condooms te gebruiken om soa's te voorkomen. Wil je je extra beschermen tegen hiv? Overweeg dan PrEP.

Monogame relatie

Heb je een vaste relatie en heeft één van jullie hiv? Er is geen kans op hiv-overdracht tussen jullie als de hoeveelheid hiv in het bloed minstens 6 maanden onmeetbaar is. Hebben jullie allebei hiv? Voor het oplopen van een resistent hiv hoeven jullie niet bang te zijn, als jullie beiden succesvol behandeld worden met hiv-medicatie. Laat jullie altijd allebei testen op soa's voordat jullie condooms weglaten. 

Open relatie

Hebben jullie niet alleen seks met elkaar, maar ook met andere losse partners of fuckbuddies? Maak dan afspraken met elkaar over condoomgebruik om te voorkomen dat jullie soa's oplopen en aan elkaar doorgeven. Laat jullie daarnaast elke minstens elk half jaar testen op soa's. Ben je hiv-negatief? Overweeg PrEP om te voorkomen dat je van andere mannen buiten jullie relatie hiv oploopt. 

Losse partners

Condooms verkleinen de kans op soa's en hiv. Gebruik je niet altijd condooms en ben je hiv-negatief? Overweeg of je PrEP wil gebruiken om je zo goed mogelijk tegen hiv te beschermen. 

 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: maart 2018.

Djurre (25) had een vriendje met hiv

5

Dossier Hepatitis C

Seks en corona

De pil die hiv voorkomt