Omgaan met hiv in je relatie

Jij hebt hiv en je partner niet. Of andersom: hij is hiv-positief en jij niet. Als de hiv-infectie later in jullie relatie bekend wordt, kan dit lastig zijn. Zorg in ieder geval dat je open en eerlijk met elkaar communiceert over waar je tegenaan loopt. Zolang de hoeveelheid virus in het bloed meetbaar is, bestaat er risico op hiv-overdracht. Gebruik dan condooms of PrEP om hiv te voorkomen.

Hiv-overdracht tijdens je vaste relatie

Stel: je krijgt hiv en zit in een vaste relatie. Of andersom: je partner krijgt hiv. Dat kan ingewikkeld zijn voor het vertrouwen in elkaar of jullie seksleven. 

De belangrijkste tips op een rij:

 • Bespreek de hiv-diagnose altijd met je partner. De ander kan zich dan ook laten testen.
 • Neuk met condooms om te voorkomen dat hiv wordt overdragen.
 • Zodra de ander helemaal zeker weet dat die géén hiv heeft, biedt PrEP extra bescherming tegen hiv.

Ben je bang dat het voor jou als hiv-negatieve partner moeilijk wordt om vast te houden aan condoomgebruik als jullie samen met andere mannen afspreken? Praat hierover met elkaar en maak goede afspraken.

Vertel het aan je sekspartners

Ontdek je dat je hiv hebt, waarschuw dan ook de losse of eenmalige sekscontacten waar je het afgelopen jaar seks mee hebt gehad en waar je de contactgegevens nog van hebt, bijvoorbeeld zijn telefoonnummer of dating-profiel. De GGD kan je helpen bij het waarschuwen van losse partners als je dit anoniem wilt doen. 

Angst voor infectie?

Je kunt bang zijn om je vriend te infecteren en je daarover bij voorbaat schuldig voelen. Andersom kun je bang zijn om door hem geïnfecteerd te raken. Voor je het weet, komt de seks onder druk te staan. Bespreek je angsten en twijfels met elkaar; de kans is groot dat jullie beiden met dezelfde zorgen worstelen.  Misschien heb je als hiv-negatieve partner tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Het helpt te weten dat:

 • Mensen met hiv die behandeld worden vrijwel dezelfde levensverwachting hebben als gezonde  mensen van hun leeftijd.
 • Er geen kans is dat je partner hiv overdraagt als hij succesvol behandeld wordt en zijn viral load ondecteerbaar blijft.
 • Jij met je vragen ook welkom bent bij de hiv-consulent van je partner. 

Hoe reageer je als hiv-negatieve partner?

Misschien schrik je als je hoort dat je vaste partner hiv heeft en heb je tijd nodig om te wennen aan het idee. Of je bent een tijdje boos en bang om zelf geïnfecteerd te zijn. Onderstaande informatie kan helpen.  

De feiten over hiv op een rij

De viral load is niet ondetecteerbaar:

Hiv wordt niet overgedragen als jullie:

 • Elkaar neuken met condooms
 • Voldoende glijmiddel gebruiken
 • Zorgen dat er geen sperma in de mond of in de anus komt

Mocht het condoom scheuren of afglijden dan raden we je aan als hiv-negatieve partner zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 72 uur een PEP-kuur te doen om te voorkomen dat hiv zich in je lichaam nestelt.

De viral load is door behandeling met hiv-remmers ondetecteerbaar:

 • Onder bepaalde voorwaarden kunnen jullie het condoom weglaten zonder risico op hiv-overdracht te lopen.
 • Je kan oud worden met hiv. Mensen met hiv die op tijd behandeld worden hebben bijna dezelfde levensverwachting als gezonde  mensen van hun leeftijd
 • De hiv-behandelaar houdt de gezondheid van mensen met hiv goed in de gaten. De kans is groot dat je als hiv-positieve eerder dan de gemiddelde Nederlander weet of je een andere aandoening/ infectie onder de leden hebt
 • Een hiv-infectie levert niet of nauwelijks beperkingen op. De meeste mensen met hiv geven hun gezondheid een acht of meer

Moeilijk om als hiv-negatieve partner vast te houden aan condooms?

Je bent nu de enige van de twee die geen hiv heeft. Terwijl je partner straks wellicht met andere mannen seks heeft en daarbij geen condooms hoeft te gebruiken om hiv te voorkomen. Vind je het moeilijk om condoomgebruik met losse partners vol te houden? Praat hierover met je partner. Zoek samen naar oplossingen die je kunnen helpen om condooms met andere mannen te blijven gebruiken.

Vind je het lastig om te praten over hiv?

 • Het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland (HVN) biedt ondersteuning.
 • Heb je kort geleden gehoord dat je hiv hebt? Meer informatie en steun na de diagnose vind je www.4mezelf.nl.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: maart 2018.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.