Seks zonder condoom met je vaste partner

In vaste relaties kan in bepaalde situaties het condoom weggelaten worden: Zijn jullie, voor zover jullie weten, beiden negatief? Laat jullie allebei testen op hiv en andere soa's voordat je het condoom weglaat. En maak afspraken over seks met anderen. Heeft één van jullie hiv? Onder bepaalde voorwaarden kunnen jullie met elkaar het condoom veilig achterwege laten. Hebben jullie allebei hiv? Goede behandeling met hiv-remmers beschermt tegen overdracht van resistente virusdeeltjes. Soa’s kun je zonder gebruik van condooms natuurlijk nog steeds op elkaar overdragen. Laat je daarom iedere drie maanden op soa’s testen.

Allebei hiv-negatief

Hiv-overdracht gebeurt vaak binnen vaste relaties. De belangrijkste reden hiervoor is dat je elkaar vertrouwt, condooms weglaat en ongemerkt toch risico loopt. 

Wanneer kan je condooms weglaten?

Praat met je partner over seks met anderen:

 • Spreek af dat jullie met anderen altijd met condoom neuken
 • Zorg dat anderen niet klaarkomen in de mond of in de anus.
 • Maak afspraken over wat jullie elkaar vertellen over seks met anderen en eventuele ongelukken
 • Vertel het elkaar eerlijk als een van jullie – ondanks de afspraak - risico heeft gelopen op hiv of soa’s
 • Praat over de eerder gemaakte afspraken. Hoe zorgen jullie ervoor dat de afspraken ook volgehouden worden?

Heeft een van jullie seks gehad zonder condoom met iemand anders? Gebruik in dat geval opnieuw 3 maanden een condoom en laat je vervolgens opnieuw testen op soa's en hiv. Wees intussen alert op de symptomen van hiv. Laat je in dat geval onmiddelijk testen.  Zijn jullie allebei na drie maanden nog steeds negatief?  Dan kunnen jullie het condoom weer veilig weglaten met elkaar.

Een van beiden hiv

Een relatie waarbij de één hiv heeft en de ander hiv-negatief is, noemen we een serodiscordante relatie. In overleg met de hiv-behandelaar kunnen jullie het condoom weglaten, als:

Zwitsers Standpunt

Al in 2008 brachten Zwitserse experts het standpunt naar buiten dat hiv niet meer overgedragen kan worden als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Omdat zij de allereerste waren die hiermee naar buiten traden is dit standpunt internationaal bekend geworden als ‘het Zwitsers Standpunt’. Het Nederlands advies komt grotendeels overeen met het Zwitsers Standpunt.

Wat is het risico als je jarenlang seks met elkaar hebt?

Het Nederlandse advies houdt een slag om de arm voor de situatie dat je jarenlang seks met elkaar hebt. Per contactmoment is het risico klein, maar over de jaren heen kan er een groter risico ontstaan. Deze voorzichtigheid is gebaseerd op wiskundige modellen. Wetenschappelijke studies die homokoppels al langere tijd volgen laten zien dat het risico op hiv-overdracht bij succesvolle behandeling gelukkig heel erg klein is. Zo klein, dat de kans verwaarloosbaar wordt genoemd.

Beiden hiv-positief

Als jij en je vaste partner allebei hiv hebben, dan hoef je niet bang te zijn voor een andere variant van hiv. Ook is de kans dat je via seks een resistent virus oploopt klein zolang je eigen virus ondetecteerbaar is. Als het om hiv gaat, kunnen jullie dus besluiten geen condoom te gebruiken.

Hebben jullie een open relatie? Of samen seks met andere mannen? Soa’s kun je dan nog steeds overdragen.

 • Condoomgebruik met anderen verlaagt dit risico op soa’s sterk.
 • Maak afspraken over seks met anderen.
 • Laat jullie elke drie maanden op soa’s testen en minstens iedere half jaar op hepatitis C als jullie risico hierop lopen.

Geen zorgen over herinfectie met andere variant van hiv

Als je opnieuw geïnfecteerd raakt met een andere variant van hiv dan spreek je van een ‘herinfectie’ of een ‘superinfectie’ . Tot voor kort werd gedacht dat herinfectie zeldzaam was. Door betere meettechnieken weten we nu dat het vaker voorkomt. Toch lijkt het dat je je geen zorgen hoeft te maken over herinfecties. Doordat het tweede virus meestal in kleine hoeveelheden in je lichaam aanwezig is, denken artsen dat het geen gevolgen heeft. Het heeft geen invloed op je behandeling.

Hiv-remmers beschermen tegen herinfectie met resistent hiv

Een resistent hiv is een virus dat ongevoelig is geworden voor de medicatie die je slikt. In het verleden is een aantal herinfecties met resistent virus gevonden. Op een enkele persoon na was dat steeds bij hiv-positieven die (nog) geen hiv-remmers gebruikten. Als je goed behandeld wordt met hiv-medicatie, dan hoef je hier dus geen zorgen over te maken.

Iedere drie maanden testen op soa’s

Als je hiv hebt dan heb je een grotere kans op soa’s. Condooms beschermen zeer goed tegen de meeste soa’s, maar niet volledig. Soa’s kun je bijvoorbeeld ook met een vinger of oraal overbrengen.

 • Als jullie niet elkaars enige sekspartner zijn, laat je dan iedere drie maanden op soa’s testen.
 • Test daarnaast minstens ieder half jaar op hepatitis C. Hiv-positieve homo- en biseksuele mannen lopen risico op hepatitis C als ze groepsseksfeestjes bezoeken, fisten of langdurig neuken, waardoor bloedingen kunnen ontstaan.
 • Voor een soa-test kun je terecht bij je huisarts, de soa-poli, je hiv-behandelaar en Testlab. Sommige GGD' en hebben speciale spreekuren voor homo-en biseksuele mannen met hiv.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: maart 2018.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Djurre (25) had een vriendje met hiv

Johnny (30) kiest voor vertrouwen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.