Praten over seks en soa’s

Zo heb je fijne en veilige seks

  • Praten over seks en is belangrijk
  • Zo zorg je dat seks fijn en veilig is
  • Bespreek wat je fijn vindt en wat niet
  • Met goede afspraken zorg je ook dat je geen soa krijgt

Waarom praten

Waarom praten over seks?

Met elkaar bespreken wat je fijn vindt tijdens seks:

  • Zorgt dat je geen dingen doet die je eigenlijk niet wilt
  • Helpt je om van seks te genieten
  • Zorgt ervoor dat je geen soa krijgt

Consent

Vraag altijd consent

Consent betekent instemming. Als je seks hebt met elkaar is het belangrijk dat je zeker weet van elkaar dat je het ook echt wilt. Check daarom altijd bij de ander of die ook wil wat jij wil doen:

  • Vraag toestemming voor wat je wilt doen. Bijvoorbeeld: "Mag ik je aanraken?"
  • Check of de ander het fijn vind wat je doet. Vraag bijvoorbeeld: "Vind je dit lekker?"
  • Luister naar geluiden die de ander maakt en let ook op lichaamstaal

Soms is de ander niet goed in staat om aan te geven wat die wel of niet wil. Bijvoorbeeld als die veel alcohol of drugs heeft gebruikt. Of als diegene van jou afhankelijk is, bijvoorbeeld voor een baan of een slaapplek. 

Tips voor een gesprek

Hoe praat je met elkaar over seks?

Bespreken wat je fijn vindt en wat niet is soms best lastig. Misschien vind je het een moeilijk onderwerp. Of weet je niet zo goed wanneer je het moet bespreken. Deze tips helpen je op weg:

Bespreek wat je fijn vindt voor de seks

Op afstand over seks praten voelt soms makkelijker dan in een bar of in de slaapkamer. Je kunt bijvoorbeeld op een datingsite of app in je profiel zetten wat je zoekt of (niet) wilt. Zo maak je aan iedereen snel duidelijk waar jouw wensen en grenzen liggen.

Praat over condooms voor de seks

Wil je een condoom gebruiken? Zeg dit voordat je seks gaat hebben. Dan is het vaak makkelijker om er 1 te pakken als je met seks bezig bent.

Maak geen beloftes

Praat over wat je zou willen doen, maar maak geen beloftes. Seks loopt vaak anders dan je had verwacht. Het kan zijn dat je je toch niet prettig voelt bij iets dat je eerder gezegd hebt.

Zeg wat je wel leuk vindt

Het is vaak makkelijker om te zeggen wat je wél leuk vindt in plaats van wat niet. Bijvoorbeeld: 'ik vind het lekkerder om je te pijpen’, in plaats van: 'Ik wil niet dat je me neukt’.

Twijfel je? Doe het niet

Twijfel je over seks of iets dat de ander wil doen? Doe het dan niet. Geef aan waar je grenzen liggen. Als het goed is, respecteert een ander dit. En gaat hij niet door als je vraagt te stoppen. 
 

Niet praten over seks

Als je liever niet praat over seks

Je hoeft niet alles over seks vooraf bespreken als je dat niet wilt. Je kunt ook op andere manieren aangeven wat je wel en niet wilt doen. Bijvoorbeeld:

  • Door iemand in een bepaalde richting te begeleiden
  • Door condooms en glijmiddel dichtbij je te houden. Zodat de ander ze ook ziet

Begrijpt iemand dit niet? Zeg dan toch wat je wilt. Luistert hij niet? Dan kun je altijd stoppen met seks. Zo zorg je dat het geen nare ervaring wordt.

Nare ervaring

Praat ook als de seks niet fijn was

Soms gaat seks niet helemaal zoals je wilde. Ook dan kan het fijn zijn om achteraf te praten met de persoon met wie je seks had. Door een gesprek:

  • Kun je toch een goed gevoel overhouden aan de seks
  • Lukt het de volgende keer misschien wel beter

Als er geweld was of seks tegen je zin

Soms kun of wil je niet meer praten met de persoon met wie je seks had. Misschien deed hij dingen die je niet wilde, deed hij je pijn of luisterde hij niet naar je.

Heb je een vervelende ervaring met seks gehad?

Lees meer over seksueel geweld

Praten over hiv

Praten over hiv, PrEP en condooms

Wil je je beschermen tegen hiv? Dat kan op 2 manieren:

  • Door seks te hebben met condoom 
  • Door PrEP te slikken. Dit zijn medicijnen die zorgen dat je geen hiv krijgt

Misschien heeft iemand net een soa-test gedaan of gebruikt hij PrEP. En zegt hij dat extra bescherming niet nodig is. Bedenk of je zelf een condoom of PrEP wilt gebruiken. 

Heeft de persoon met wie je seks hebt hiv? En slikt hij medicijnen? Dan kan hij hiv niet aan jou geven als jullie seks hebben. Misschien wil je toch extra zekerheid door PrEP te slikken of een condoom te gebruiken. 

Bespreek dit met elkaar voordat je seks hebt. Kies iets waar jij je veilig bij voelt. Je weet nooit helemaal zeker of het klopt wat iemand zegt. Gebruik je zelf een condoom of PrEP? Dan ben je niet afhankelijk van de ander voor je gezondheid.

Bescherm jezelf tegen hiv

PrEP zijn medicijnen die zorgen dat je tijdens seks geen hiv kunt krijgen. Je slikt PrEP elke dag, of rond de seks. Wil jij weten of PrEP iets voor jou is?

Lees meer over PrEP
 

Seks, drugs en alcohol

Praten over seks, drugs en alcohol

Gebruik je alcohol of drugs tijdens seks, dan ga je makkelijker over je grenzen heen. Probeer vervelende ervaringen te voorkomen. Gebruik het alleen als je je goed voelt. En praat met je partner over wat jullie willen doen tijdens seks.

Meer over seks met drugs of alcohol
 

Soa-test na onveilige seks

Onveilige seks gehad? En denk je dat je een soa kunt hebben? Doe dan een soa-test. Zo zorg je dat je geen klachten krijgt. En de soa niet aan anderen geeft.

Lees meer over een soa-test

Heb je gevonden wat je zocht?

Deze pagina is bijgewerkt op

Meer lezen