Praten over hiv

Heb je geen hiv, dan denk je er misschien niet eens aan om te vragen of je sekspartner hiv heeft. Of verwacht je dat hij er zelf wel over zou beginnen. En als je hiv hebt, ben je misschien bang voor afwijzing tijdens een seksdate met iemand zonder hiv. Door deze veronderstellingen is de kans groot dat er misverstanden ontstaan. Praat met je sekspartner van tevoren over hiv om misverstanden te voorkomen.

Doe geen aannames

Ben je hiv-negatief, dan denk je er misschien niet aan te vragen hoe het zit met hiv bij je partner. Of verwacht je dat hij er zelf wel over zal beginnen. Een ander misverstand kan ontstaan als iemand aangeeft dat hij ‘bare’ (zonder condoom) wil neuken. Als jij hiv-positief bent, dan leid je daar misschien uit af dat de ander ook hiv-positief zal zijn, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. En misschien denkt je partner juist wel dat jij hiv-negatief bent, net als hij.  

Duidelijk communiceren over seks en gezondheid maakt het voor jullie allebei mogelijk om jullie eigen keuzes te maken. Bijvoorbeeld om bewust voor condooms te kiezen, of juist om in plaats van neuken op een andere manier seks te hebben. Voorkom misverstanden door met je sekspartner(s) te praten over:

 • Hiv-status: Heeft hij hiv? Als hij hiv-negatief denkt te zijn, waar baseert hij dat op? Laat hij zich regelmatig testen?
 • Viral load: Heeft je sekspartner hiv, vraag dan of hij behandeld wordt tegen hiv en hoe hoog zijn viral load is
 • Soa-testgedrag: Wanneer heeft hij zich voor het laatst laten testen? Heeft hij in het de afgelopen tijd een soa gehad?

Regelmatig testen is geen reden voor neuken zonder condoom

Soms gebruiken mannen het argument dat zij zich regelmatig laten testen en daarom zonder condoom zouden kunnen neuken. Denken jullie allebei zeker te weten dat jullie geen hiv hebben, dan is dit geen reden om condooms weg te laten.

 • Je sekspartner of fuckbuddy kan kort geleden hiv hebben opgelopen, zonder dat hij dit in de gaten heeft
 • In de eerste weken na hiv-infectie is de hoeveelheid virus in het bloed extreem hoog
 • Neuk je op dat moment zonder condoom, dan is de kans groot dat je hiv oploopt of overdraagt

Neuken zonder condoom (‘bare’) met andere mannen die hiv-negatief denken te zijn, is dus absoluut geen betrouwbare manier om de kans op hiv te verkleinen.

Praten over hiv met je vaste partner

Hoe lang je relatie al duurt, praten met je vaste partner over hiv is een belangrijk thema. Nieuwe hiv-infecties gebeuren vaak binnen vaste relaties. De belangrijkste reden hiervoor is dat je elkaar vertrouwt en daardoor ongemerkt meer risico loopt.

 • Laat jullie allebei testen op hiv en soa’s voordat jullie condooms weglaten bij het neuken.
 • Als jullie een open relatie hebben en met andere sekspartners niet altijd condooms gebruiken, lopen jullie risico om ongemerkt hiv en soa's binnen je relatie te verspreiden

Bespreek met je partner uitgebreid hoe je seks met anderen zo veilig mogelijk houdt.

 • Spreek af dat jullie met anderen altijd met condoom neuken
 • Vertel het elkaar als een van jullie toch risico heeft gelopen op hiv of soa’s
 • Laat jullie allebei regelmatig testen op hiv en soa’s

Is één van jullie hiv-positief en ondetecteerbaar, dan is de kans klein dat je hiv op je vaste partner overdraagt als julle je aan bepaalde voorwaarden houden.

Praten over hiv met fuckbuddies en losse partners

Ook met fuckbuddies en losse partners is het belangrijk om over hiv te praten. Ook als je overtuigd bent dat jullie altijd condooms gaan gebruiken bij het neuken. Ongelukken met condooms kunnen gebeuren, bijvoorbeeld omdat het condoom scheurt of afglijdt.

 • Vind je het moeilijk om over hiv en soa's te praten met losse partners? 
 • Veel mannen vinden het makkelijker om dit online dan in het echt te doen. Begin over seks en gezondheid in je chatberichtes voordat je iemand ontmoet

Vanaf het begin open over hiv?

Sommige hiv-positieve mannen hebben er geen moeite mee om open te zijn over hun hiv. Ze vermelden bijvoorbeeld in hun datingprofiel dat ze hiv-positief zijn. Dat kan handig zijn. Alleen de mannen en jongens die goed kunnen omgaan met hiv schrijven je aan. Je krijgt dan minder met negatieve reacties te maken.

Vertel je liever niet dat je hiv hebt, bijvoorbeeld omdat je bang bent voor afwijzing? Helaas kan het inderdaad gebeuren dat mannen geen seks met je willen hebben als je hiv-positief bent. Wees daar op voorbereid en neem het niet persoonlijk. Veel mannen zijn onvoldoende geïnformeerd, waardoor zij onterecht bang zijn voor hiv. Daar staat tegenover dat er veel mannen en jongens zonder hiv zijn, die totaal geen problemen hebben met hiv.

Sommige jongens en mannen praten pas over hun hiv-infectie als ze vaker met iemand gaan daten of iemand langer kennen. Het moment van het vertellen kan dan extra beladen worden. Er is geen recept voor hoe je dit doet. Onderstaande informatie kan je echter helpen bij het gesprek.  

Extra informatie over hiv

Om het gesprek over hiv makkelijker te maken, helpt het als je de juiste informatie hebt. Vertel hem bijvoorbeeld het volgende over hiv, viral load en seks.

Hiv is een chronische infectie. Mensen met hiv hebben bijna dezelfde levensverwachting als gezonde mensen van hun leeftijd. De hiv-behandelaar houdt de gezondheid van mensen met hiv goed in de gaten. De kans is groot dat je als hiv-positieve eerder dan de gemiddelde Nederlander weet of je een andere aandoening onder de leden hebt.  De behandelaar kan op tijd maatregelen nemen om deze aandoening te voorkomen of te behandelen. Een hiv-infectie levert niet of nauwelijks beperkingen op in je leven.

Hiv wordt niet overdragen als jullie:

 • Elkaar neuken met condooms
 • Voldoende glijmiddel gebruiken
 • Zorgen dat er geen sperma of bloed in de mond of in de anus komt

Mocht het condoom scheuren of afglijden dan kan je als hiv-negatieve partner – liefst binnen 2 uur en maximaal binnen 72 uur een PEP-kuur doen om de infectie in de kiem te smoren. Bij een ondetecteerbare viral load kun je hiv niet of nauwelijks overdragen. Succesvolle behandeling van hiv verkleint de kans dat je het virus overdraagt met 96 -100 procent.

Advies en ondersteuning

Vind je het lastig om te praten over hiv met je partner? Het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland (HVN) kan je ondersteuning bieden. 

Weet je pas net dat je hiv hebt? Ga naar www.4mezelf.nl voor meer informatie over hiv en leven met hiv.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: maart 2017

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Joep (45) vertelde iedereen over zijn hiv-status

Alexander (44) kiest voor condooms

Dirk (37) kiest voor PrEP

Johnny (30) kiest voor vertrouwen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.