Internetdating en seks

Internet is voor veel mannen het populairste middel om te daten met andere mannen en sekspartners te vinden. Internetdating gaat vaak om seks, maar ook om vriendschap of gezelligheid. Er zijn allerlei websites en apps op de markt. Mannen zijn online directer en gebruiken afkortingen en codetaal. Het nadeel van internetdating is dat mannen zich anders kunnen voordoen dan zij in werkelijkheid zijn. Door voorbereid op pad te gaan, voorkom je teleurstellingen en vervelende verrassingen.

Teaser van de korte film: Online daten ♂♂

Jonge homo's vertellen over hun ervaringen met internetdating: over lust, liefde via Instagram, webcamseks, Grindr en dick pics. Gemaakt door documentairemaakster Menna Laura Meijer voor Sense.info.

Profielensites, chatboxen en apps

Internet is een zeer populair middel om leuke mannen te leren kennen. Inmiddels zijn er allerlei websites en applicaties voor je smartphone op de markt om bij jou in de buurt interessante mannen te vinden. Het verschilt per website en applicatie welke opties je hebt en wat voor mannen je er vindt.

 • Apps en chatboxen zijn vaker op het vinden van sekspartners gericht
 • Mannen met een profiel op een profielensites zijn vaak ook op zoek naar seks, maar bijvoorbeeld ook op zoek naar vriendschap of gezelligheid
 • Het verschilt per applicatie of website hoe specifiek je kunt zoeken. Meestal moet je voor extra opties bijbetalen

Duidelijk communiceren

Op je profielpagina heb je de mogelijkheid duidelijk aan te geven wat je wel en niet wilt.

 • Door je profiel goed in te vullen verklein je de kans dat misverstanden ontstaan of je berichtjes krijgt waar je niet op zit te wachten
 • Internetdating heeft een eigen codetaal, met allerlei Engelse afkortingen en termen. De afkorting ff kan bijvoorbeeld staan voor effe (eventjes), maar  ook voor fistfucken (vuistneuken)
 • Gebruikt iemand termen of afkortingen die je niet begrijpt, vraag dan gewoon wat hij daarmee bedoelt. Vooraf duidelijk communiceren voorkomt teleurstellingen

Anders in het echt

Bij veel internetdates ontmoeten mannen elkaar meteen bij een van jullie thuis. Wil je voorkomen dat jij bij hem thuis pas ontdekt dat zijn foto al tien jaar oud is? Of dat hij toch meer onder invloed van alcohol is dan je dacht? Spreek dan af op neutraal terrein, bijvoorbeeld in een bar of café. Valt de eerste indruk tegen, dan kun je gemakkelijker weggaan dan wanneer je bij een van jullie thuis afspreekt.

Valt het tegen, voel je dan niet verplicht om te blijven. Een gesprek op internet is geen garantie voor een leuke (seks)date. Een afwijzing kan gebeuren als je toch niet elkaars type blijkt, of andere interesses blijkt te hebben. Niet iedereen vindt het makkelijk om weg te gaan als je bij iemand thuis bent.

Fakers

Gebruikers met profielen die niet eerlijk of nep zijn, worden fakers genoemd. Bijvoorbeeld omdat zij een verkeerde leeftijd opgeven, of omdat ze een foto van iemand anders gebruiken.

 • Niet elk profiel zonder foto is per se een nepprofiel. Sommige mannen willen discreet blijven. Vraag je een anoniem profiel om een foto in een persoonlijk bericht, dan zou hij dit jou moeten kunnen opsturen
 • Mannen kunnen je foto's sturen die niet van henzelf zijn. Twijfel je? Tegenwoordig kun je de foto bijvoorbeeld in het zoekvak van Google slepen. Je ziet dan snel of het een foto van bijvoorbeeld een willekeurig model is.
 • Fakers kunnen ook doen alsof ze serieus met je willen daten, terwijl ze alleen erotische foto’s van je willen verzamelen. Zulke fakers komen niet in het echt opdagen als je met ze afspreekt.
 • Bedrog door onvolledige of onjuiste informatie is relatief onschuldig. Minder onschuldig is het als fakers je misleiden, oplichten of chanteren.

Veilig en goed voorbereid op pad

Vaak gaat een internetdate om seks, maar een eerste afspraak hoeft daar natuurlijk niet op uit te draaien. Misschien willen jullie elkaar eerst wat beter leren kennen. Een eerste kennismaking in een koffietentje of kroeg is meer ontspannen, maar misschien minder spannend dan wanneer je direct bij hem aanbelt.

Houd je date veilig en ga voorbereid op pad:

 • Neem voldoende condooms en glijmiddel mee, voor het geval het op seks uitdraait
 • Vergeet je telefoon en oplader niet
 • Neem niet onnodig waardevolle spullen mee
 • Laat een goede vriend of vriendin weten dat je een date hebt
 • Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van hem om weer thuis te komen. Check van tevoren welke reismogelijkheden je hebt om weer thuis te komen

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.