Cruisen in de buitenlucht

Als je op zoek gaat naar een sekspartner in de buitenlucht op een openbare ontmoetingsplaats, dan heet dit ‘cruisen’. Mannen ontmoeten elkaar op ‘de baan’, bijvoorbeeld in een park of op een parkeerplaats. Voorkom overlast en boetes: wees niet zichtbaar voor voorbijgangers en ruim je rommel op. Het nadeel van cruisen is dat je slachtoffer kunt worden van diefstal en geweld. Doe dan altijd aangifte bij de politie.

Openbare ontmoetingsplaatsen

Verspreid over Nederland zijn er openbare ontmoetingsplaatsen, cruising areas, waar mannen seks met elkaar hebben. 

  • Dit zijn bepaalde plekken in parken, parkeerplaatsen langs de snelweg, openbare toiletten en 's zomers ook gebieden in de duinen en op afgelegen strandjes van recreatieterreinen 
  • Op internet kun je gemakkelijk een cruising area bij jou in de buurt vinden
  • Sommige mannen noemen zo’n openbare ontmoetingsplek ook wel ‘de baan’

Op de baan vind je allerlei soorten mannen die op zoek zijn naar seks met mannen, oftewel cruisen. Je vindt hier mannen die openlijk homo zijn en mannen die juist niet open zijn over hun gevoelens voor mannen. Sommige mannen hebben gezinnen en gaan naar de baan om seks met mannen te hebben.

Veel mannen houden het op de baan bij zoenen, aftrekken en pijpen. Bedenk of jij wil neuken op de baan. Dat moet je daar namelijk vaak staand doen. Omdat het vaak donker is en allerlei zaken je kunnen afleiden, zijn de omstandigheden voor zorgvuldig gebruik van condooms en glijmiddel vaak niet optimaal. Als je wel wilt neuken, moet je ervoor zorgen dat je altijd condooms en glijmiddel bij je hebt.

Overlast en boetes voorkomen

Seks in de openbare ruimte is in Nederland officieel bij wet verboden als het zichtbaar is voor toevallige voorbijgangers. Gemeentes zitten dus niet altijd te wachten op openbare ontmoetingsplekken. Voorkom overlast:

  • Laat condooms, tissues en verpakkingen niet achter en gooi ze weg in een afvalbak.
  • Blijf zoveel mogelijk uit het zicht van andere mensen als je seks hebt. Voorkom ook dat andere mensen je kunnen horen.
  • Cruisen kan je anders een fikse boete opleveren.

Diefstal, intimidatie en geweld 

Cruisen in het openbaar is voor veel mannen een opwindende bezigheid. Helaas komen niet alleen mannen die seks zoeken naar de baan. Vooral zakkenrollers zijn een probleem in cruising areas. Als je met je broek op je knieën staat, ben je een gemakkelijk doelwit voor diefstal en beroving. Neem dus zo min mogelijk waardevolle spullen mee.

Nog vervelender is het als mensen jou bedreigen en geweld gebruiken. Dit kun je doen:

  • Zoekt iemand problemen, zorg er dan voor dat je niet alleen staat. Roep andere mannen die aan het cruisen zijn erbij voor hulp.
  • Onthoud het signalement van de dader(s): kenmerkende eigenschappen zoals gezicht, lengte, haarkleur en kleding.

Intimidatie en geweld zijn strafbaar. Doe aangifte bij de politie als je bestolen, beroofd, geïntimideerd of aangevallen bent.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.