Hepatitis B vaccinatie

Hepatitis B is een ernstige soa. Het is veel besmettelijker dan hiv en kan onder meer via bloed en sperma worden overgedragen. Een infectie met hepatitis B kan leiden tot ernstige leverziekte.Voor een volledige en waarschijnlijk levenslange bescherming tegen hepatitis B zijn drie vaccinaties nodig. Een maand na de eerste vaccinatie krijg je de tweede prik. Een half jaar later krijg je de derde en laatste. Na drie prikken ben je dan voor de rest van je leven beschermd tegen hepatitis B. Vaccinatie is gratis en gemakkelijk geregeld via de GGD of soa-poli.

Hepatitis B vaccinatie tijdens Sense Livestream

Gratis en anoniem vaccineren

Tegenwoordig kunnen alle homo- en biseksuele mannen zich gratis laten vaccineren tegen hepatitis B bij de GGD. Heb jij je nog niet laten vaccineren? Neem dan contact op met de GGD in jouw buurt.

  • Je kunt je anoniem laten vaccineren. Dan geef je niet je naam en adres op bij het maken van een afspraak, maar wel je telefoonnummer, zodat je bereikbaar bent. Je persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld door de GGD.
  • Haal je je vaccinatie bij je huisarts of bij de afdeling reizigersvaccinatie, dan moet je wel de normale kosten betalen
  • Bezoek je de soa-poli voor je soa-test? De soa-poli biedt aan mannen die seks hebben met mannen ook direct gratis hepatitis B vaccinatie aan.

Serie niet afgemaakt?

Als je de serie van drie vaccinaties niet binnen een half jaar hebt gehad, is het toch zinvol om de serie af te maken. Je kunt de serie met wat langere tussenpozen nog steeds met succes afronden. De tijd tussen de prikken is niet van belang. Als je ze maar alledrie haalt. Ook is het mogelijk je drie prikken in verschillende steden te halen.

3 vaccinaties in een half jaar tijd

Eerste vaccinatie

Bij de eerste vaccinatie wordt bloed afgenomen. Daarin is te zien of je ooit in aanraking bent gekomen met hepatitis B en of de infectie chronisch is. Als je eerder hepatitis B hebt gehad en zelf genezen bent, hoef je niet verder gevaccineerd te worden. Als je chronisch drager bent van hepatitis B, word je verwezen naar een arts. Je arts bespreekt vervolgcontroles en of je behandeling nodig hebt

Er is een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis B én hepatitis A: Twinrix. Vraag ernaar als je voor je hepatitis B-vaccinatie naar de GGD gaat. Je betaalt dan alleen de extra kosten voor de hepatitis A-vaccinatie.

  • Het vaccin is veilig en effectief. 
  • Je hebt meestal geen last van bijwerkingen, al ontstaat soms wat pijn, roodheid en een stijf gevoel op de plaats van de prik. Dit zijn normale bijwerkingen van een vaccinatie.

Uitslag en tweede vaccinatie

Een maand na de eerste vaccinatie kom je voor je tweede vaccinatie. De uitslag van het bloedonderzoek krijg je als je voor de tweede vaccinatie komt. 

Derde vaccinatie

Een half jaar na de eerste vaccinatie haal je je derde vaccinatie. 

  • Na drie vaccinaties zijn 95 van de 100 mensen volledig en waarschijnlijk levenslang beschermd tegen hepatitis B. 
  • Mensen met hiv of hepatitis C of personen die ouder zijn dan 50 jaar hebben meer kans om niet volledig beschermd te zijn na drie prikken. 

Titerbepaling: test je bescherming

Om zeker te weten of je voldoende beschermd bent, kun je vier weken na je derde vaccinatie een zogenaamde titerbepaling laten doen. Een titerbepaling is helaas niet gratis en kost meestal tussen de 20 tot 50 euro.

  • Een titerbepaling test het gehalte van afweerstoffen na vaccinatie. Is dit gehalte aan afweerstoffen en daarmee de bescherming tegen hepatitis B te laag? Dan krijg je gratis een tweede serie prikken aangeboden.

Vragen over hepatitis B vaccinatie?

Heb je vragen over hepatitis B vaccinatie? Neem dan contact op met de GGD in je regio. Of neem contact op met de Aids Soa Infolijn.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: mei 2018.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.