Condoomallergie

Sommige mensen reageren lichamelijk overgevoelig op het gebruik van condooms of glijmiddel. Ze zijn allergisch voor een bestanddeel van het condoom zoals latex of conserveermiddelen. De beste oplossing is te kiezen voor condooms van andere materialen, zoals polyurethaan of polyisopreen en andere soorten glijmiddel.

Latexallergie

De meeste condooms bestaan uit latex. Latex is een natuurlijk product en bevat eiwitten waarop je lichaam allergisch kan reageren. Symptomen van latexallergie ontstaan in seconden, minuten tot uren na contact met latex. Symptomen zijn:  jeuk, zwelling, rode vlekken en/of galbulten. Symptomen verdwijnen normaal gesproken binnen een paar uur tot een dag.

Advies bij latexallergie

  • Vermijd indien mogelijk contact met latex. Er zijn allerlei soorten ‘non-latex’ condooms te koop die in plaats van latex gemaakt zijn van polyisopreen of polyurethaan
  • Neem contact op met je huisarts als je denkt dat je een latexallergie hebt

 Met behulp van laboratoriumonderzoek kan je huisarts de diagnose latexallergie stellen. Klachten als jeuk, rode vlekken of bultjes kunnen overigens ook veroorzaakt worden door soa’s. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts en laat je ook testen op soa’s en hiv.

Andere overgevoeligheidsreacties en allergieën

Naast latexallergie kunnen ook andere bestanddelen van condooms, zoals conserveermiddelen of glijmiddelen irritatie of allergische reacties veroorzaken. Het uitproberen van verschillende soorten condooms en glijmiddel is een manier om te ontdekken welke condooms je zonder problemen verdraagt.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.