Dagelijks innemen en therapietrouw

Voor een goede hiv-behandeling en het voorkomen van resistentie tegen hiv-medicatie is het belangrijk dat je hiv-remmers elke dag en op ongeveer hetzelfde tijdstip slikt. Dat noemen we ‘therapietrouw’. Als je regelmatig in de knel komt met je slikschema, kaart dit dan aan bij je arts of hiv-consulent.

Therapietrouw

Therapietrouw  betekent:

 • Geen dosis vergeten,
 • Als je meerdere pillen slikt, per keer alle pillen innemen
 • De pillen op tijd innemen.
 • Bij bepaalde hiv-remmers: pillen volgens de voedselregels (op nuchtere maag of juist met eten) innemen.

Het is belangrijk dat je slikschema zo goed mogelijk in jouw dagelijks leven past. Alleen dan kun je therapietrouw zijn.

Vergeten medicatie in te nemen

In het algemeen geldt: als je bent vergeten je pil(len) in te nemen, neem de doses dan zo snel mogelijk alsnog in. Daarna kun je terugkeren naar je gewone slikschema. Als je kort voor of op het volgende slikmoment ontdekt dat je je vorige pillen niet hebt geslikt, neem dan je pillen in op de normale tijd. Neem GEEN dubbele dosis.

Vraag voor de zekerheid aan je arts of deze algemene regel ook voor jouw medicatie geldt

Braken door hiv-medicatie

Het kan gebeuren dat  je kort na de inname van je pillen moet overgeven. Neem dan nieuwe in. Als je een pil op de nuchtere maag hebt ingenomen en je braakt  een uur na de inname, dan hoef je niet opnieuw in te nemen. De pil is dan al door je maag heen. Als je een pil met voedsel hebt ingenomen en je geeft pas drie uur na inname over, dan hoef je ook niet je medicatie opnieuw in te nemen.

Medicatie dagelijks op tijd slikken

Hiv-remmers werken alleen goed als ze in voldoende mate in het lichaam aanwezig zijn. Als dat niet zo is, dan wordt hiv onvoldoende geremd en stijgt je viral load weer. Dan kan er resistentie ontstaan.

Resistentie tegen hiv-medicatie

Resistentie ontstaat omdat de vermenigvuldiging van hiv een slordig proces is. Er kunnen mutaties ontstaan, waardoor het nieuwe virus net iets anders is dan het vorige. Zo kan er een virus ontstaan waarop een van je hiv-remmers geen vat meer heeft. Dit virus zal zich ongehinderd kunnen vermenigvuldigen.

Door elke dag op tijd je pillen te slikken, blijft de hoeveelheid hiv-remmers in je bloed constant en wordt vermenigvuldiging van hiv tegengegaan. Het virus krijgt dan ook geen kans om zich op ‘slordige’ wijze voort te planten en resistentie tegen je medicatie te ontwikkelen.

Wisselen van medicatie door resistentie

Bij resistentie wissel je van medicijnen. Dit wisselen kan overigens niet eindeloos. Reden: hiv-remmers zijn ingedeeld in soorten, ofwel klasses. Middelen die tot een klasse horen, werken ongeveer op dezelfde manier. Is hiv resistent tegen een middel uit een bepaalde klasse, dan is de kans aanwezig dat dit ook geldt voor andere middelen uit diezelfde klasse. Dit wordt ‘kruisresistentie’ genoemd.  Hoewel er veel verschillende hiv-remmers zijn, wordt de keuze van middelen waaruit je kunt kiezen, door kruisresistentie een stuk kleiner.   

Motivatie voor behandeling

Het is belangrijk dat je gemotiveerd bent om met de behandeling te beginnen. Stel jezelf van tevoren een aantal vragen:

 • Wegen de voordelen op tegen de nadelen?
 • Zijn er vrienden of familieleden die je de eerste tijd praktisch kunnen ondersteunen? Bijvoorbeeld bij het  herinneren aan slikmomenten
 • In welke situaties is het voor  jou lastig  om je medicijnen in te nemen? Bereid je voor op die situaties. Bedenk trucs om de medicatie toch op tijd in te nemen.

Andere tips:

 • Koppel je medicijninname aan andere dingen die je elke dag op ongeveer dezelfde tijd doet. Slik bijvoorbeeld je medicatie tijdens het kijken van het NOS Journaal om acht uur avonds.
 • Als je niet zulke vaste gewoontes hebt, stel dan je op je horloge of mobiele telefoon een alarmsignaal in. Er zijn ook aparte pillenwekkers.
 • Leg je medicijnen neer waar je ze duidelijk kunt zien en waar je ze wilt innemen, bijvoorbeeld bij de wastafel of bij de ontbijtborden.
 • Bewaar op zoveel mogelijk strategische plaatsen (bureaulade op je werk, dashboardkastje in je auto, jaszak, tas) een reservedosis voor het geval je vergeet je medicijnen in te nemen. Leg daar eventueel ook wat te eten en te drinken bij.
 • Als je op reis of met vakantie gaat naar andere landen, houd dan rekening met een andere tijdzone.  Dit betekent dat je op een ander moment van de dag je medicatie moet innemen.  Ook kun je voor de duur van je reis, je slikmoment verplaatsen naar een ander tijdstip, als dat handiger is. Bespreek met je hiv-consulent hoe je dit het beste doet.  

Als je regelmatig in de knel komt met je slikschema - bijvoorbeeld omdat je door drank en drugs soms doses van je medicatie vergeet - kaart dat dan aan bij je arts en hiv-consulent. Misschien kunnen zij een combinatietherapie vinden die beter bij je past. De problemen tijdig signaleren en bespreken is beter dan op eigen houtje je slikschema aanpassen of zelfs stoppen. Bel eventueel met het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland. Zij kunnen je ook adviezen geven.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Ondersteuning bij hiv

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Jeffrey (24) is open over hiv

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.