Ondetecteerbaar (viral load)

Succesvolle behandeling met hiv-medicatie zorgt ervoor dat de hoeveelheid virus in bloed (viral load) onmeetbaar laag (ondetecteerbaar) wordt. Je afweer herstelt zich. Als je minstens 6 maanden een ondetecteerbare viral load hebt, kun je hiv niet meer op anderen overdragen. Heel soms wordt het virus tijdelijk weer even detecteerbaar. Dit hoeft geen gevolgen te hebben voor jou of je sekspartners.

Ondetecteerbare viral load

Doel van hiv-behandeling is om de hoeveelheid hiv in je lichaam (viral load) omlaag te brengen. Zodat het virus met de meest verfijnde apparatuur niet meer aan te tonen is in je bloed. Dit heet ook wel onmeetbare of ‘ondetecteerbare’ viral load. 

  • Ondetecteerbaar betekent dat je minder dan 50 kopieën van het virus per mm3 bloed hebt.
  • Als je niet behandeld wordt tegen hiv, dan heb je duizenden of zelfs miljoenen virusdeeltjes in iedere milliliter bloed (kopieën/mm3). 
  • Om de viral load zo snel mogelijk omlaag te krijgen, adviseren artsen om meteen na de hiv-diagnose met hiv-behandeling te beginnen.
  • Heb je door hiv-behandeling eenmaal een ondetecteerbare viral load gekregen, dan worden je bloedwaardes door de hiv-behandelaar iedere 3 tot 6 maanden gecontroleerd. 

Waarom een ondetecteerbare viral load belangrijk is:

  • Je geeft je afweersysteem de kans om te herstellen en sterker te worden
  • Je voorkomt dat je ziek wordt door hiv
  • Je hebt nauwelijks kans op het oplopen van een andere vorm van hiv, bijvoorbeeld resistent hiv

Krijg je minstens 6 maanden hiv-behandeling en blijft je viral load ondetecteerbaar? Dan kun je hiv niet meer op anderen overdragen. Succesvolle hiv-behandeling is dus niet alleen goed voor je eigen gezondheid. Je voorkomt ook dat je hiv op anderen overdraagt.

Tijdelijke stijgingen (blips)

Tijdens de behandeling kan het  gebeuren dat je viral load tijdelijk detecteerbaar wordt. Meestal gaat het om een kleine verhoging van het aantal virusdeeltjes. Dit wordt een ‘blip’ genoemd.

  • Je hoeft je niet direct zorgen te maken over een 'blip'. Het betekent niet dat je medicatie niet meer werkt. De volgende keer kan je viral load namelijk weer ondetecteerbaar zijn.
  • Oorzaak van een blip kan bijvoorbeeld zijn dat de laatste viral load test een onnauwkeurige meting heeft gedaan. Dit wordt door artsen een ‘laboratoriumvervuiling’ genoemd. Om dit uit te sluiten moet je misschien nog een keertje extra bloed laten prikken. 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: september 2017.

Ondersteuning bij hiv

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Jeffrey (24) is open over hiv

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.