Wanneer beginnen met hiv-behandeling

Het advies is om meteen te starten met medicatie, ongeacht de hoogte van je afweer. Dat biedt de beste kansen op een gezond leven met hiv. Ben je nog maar heel kort geleden (minder dan 2-8 weken geleden) geïnfecteerd met hiv? Starten met behandeling in deze fase van de infectie biedt een gouden kans om je afweer bijna 100 procent gezond te houden. Ook voorkomt succesvolle behandeling dat je hiv kan overdragen op je sekspartners.

Meteen starten met hiv-behandeling

Het advies is om meteen te starten met medicatie, ongeacht de hoogte van je afweer. Meteen behandelen biedt de beste kansen op een gezond leven met hiv. Bij een afweer lager dan 500 CD-4 cellen zal je arts je dringend adviseren behandeling niet langer uit te stellen.

Zie je op tegen eventuele bijwerkingen?

  • De huidige hiv-medicatie kent steeds minder bijwerkingen
  • Als er bijwerkingen zijn, dan verdwijnen ze meestal na korte tijd
  • Gebeurt dit niet, dan kun je altijd wisselen van medicatie. Overleg hierover met je hiv-behandelaar of je hiv-consulent.

Behandelen van een acute hiv-infectie

Een acute infectie is de allereerste fase van de hiv-infectie. Als je nog maar heel kort geleden geïnfecteerd bent (minder dan 2-8  weken geleden), twijfel dan geen moment: laat je meteen behandelen. Het biedt een gouden kans om je afweer (vrijwel) intact te houden. Door een acute infectie meteen te behandelen heb je de allerbeste kansen op een lang en gezond leven met hiv.

Recht op behandeling

Als je direct wilt beginnen met behandeling, dan heb je hier recht op. Ook als je afweer hoger dan 500 CD4-cellen per mm3 bloed is. Je arts mag dit in principe niet weigeren. Eventueel kan de arts dit ontraden als je er nog niet klaar voor bent om dagelijks hiv-medicatie in te nemen.

Redenen om meteen te willen beginnen:

  • Je wilt zoveel mogelijk de schade beperken die hiv aan je lichaam toebrengt
  • Je wilt je sekspartners zoveel mogelijk beschermen. Door succesvolle hiv-ehandeling word je ondetecteerbaar en kun je hiv niet meer op je sekspartners overdragen.

Wat doet hiv-behandeling met je lichaam?

Misschien vraag je je af wat het slikken van hiv-remmers op de lange termijn voor je organen betekent.

  • Als medicatie een te grote belasting voor je lever en nieren vormt, dan zal je hiv-behandelaar voorstellen een andere combinatie te kiezen. Je lever- en nierfunctie worden nauwkeurig in de gaten gehouden met regelmatig bloedonderzoek. 
  • Sommige hiv-remmers worden al 10–15 jaar door mannen geslikt. Ze hebben nergens last van. Vaak kun je ook zonder problemen met mate alcohol drinken of drugs gebruiken.

Ondersteuning bij hiv

Als jij er klaar voor bent

Pas als jij echt er klaar voor bent, lukt het om dagelijks op hetzelfde tijdstip medicatie in te nemen. Een wat latere goede start is beter dan een overhaaste valse start. Het is belangrijk dat je een arts en hiv-consulent hebt met wie het klikt en met wie je open kunt praten. Is dat niet het geval, dan kun je beter van arts of consulent veranderen.

  • Twijfel je of je klaar voor behandeling bent? Het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland (HVN) kan je ondersteuning bieden. 
  • Meer informatie over behandeling vind je op de site van de Hiv Vereniging
  • Heb je net gehoord dat je hiv hebt? Op www.4mezelf.nl vind je ondersteuning en advies, ook op het gebied van behandeling

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: oktober 2017.

Ondersteuning bij hiv

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Pablo (29) over hiv en stigma

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.