Fase 1: de acute infectie

Van alle mensen met een acute hiv-infectie ervaart het overgrote deel binnen weken tot maanden lichamelijke klachten. Vaak wordt gedacht aan griep of eventueel Pfeiffer, omdat het om ongeveer dezelfde klachten gaat. De meest voorkomende symptomen en hoe vaak deze voorkomen vind je terug in de tabel hieronder. De fase van acute hiv-infectie geldt voor de eerste 2 weken tot 3 maanden na infectie.

Symptomen acute hiv-infectie

Enkele weken na de hiv-infectie neemt de hoeveelheid hiv in je lichaam toe en komt de afweer op gang. Je kunt griepachtige verschijnselen krijgen. Symptomen en verschijnselen die passen bij een acute hiv-infectie zijn:

Meest voorkomende symptomen van een acute hiv-infectie, onder homo- en bi- jongens en mannen

Koorts80-90%
Moeheid of ziek voelen70-90%
Huiduitslag40-80%
Spierpijn of gewrichtspijn50-70%
Keelontsteking50-70%
Gezwollen lymfeklieren40-70%
Hoofdpijn32-70%
Aanhoudende diarree30-60%
Nachtzweten50%
Hersenvliesontsteking25%
Zweertjes in de mond10-20%
Zweertjes op de geslachtsdelen5-15%

De meeste mensen die met hiv geïnfecteerd zijn,  krijgen in de acute fase klachten. Deze klachten worden niet altijd herkend als klachten die bij hiv passen. De symptomen ontstaan meestal 2 weken tot 3 maanden na hiv-infectie. De symptomen duren meestal 2 weken, deze duur varieert van enkele dagen tot 10 weken.

Erg besmettelijk

Tijdens de acute hiv-fase, is hiv zeer besmettelijk omdat het aantal hiv-deeltjes zeer sterk toeneemt. Deze zogenaamde viral load stijgt binnen twee weken naar een extreem hoog aantal virusdeeltjes. De symptomen van een acute hiv-infectie beginnen weken tot maanden na infectie en kunnen enkele dagen tot een paar maanden duren.

Snel testen, snel behandelen

Het starten met een hiv-behandeling tijdens de acute fase, biedt een grote kans om je afweer zo veel mogelijk intact te houden. Ook draag je in de acute fase heel makkelijk ongewenst hiv over op je sekspartners. Behandeling zorgt dat de kans op overdracht drastisch afneemt. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk hiv-infecties tijdens deze fase op te sporen en te behandelen. Voor je eigen gezondheid maar ook die van anderen. Van alle nieuwe hiv infecties onder homo- en bi- jongens en mannen, wordt het overgrote deel overgedragen door jongens en mannen die van zichzelf niet weten dat ze hiv hebben.Van het hoge aantal nieuw gevonden hiv-infecties onder homo- en bi- jongens en mannen vorig jaar, werd maar een kleine minderheid daarvan gevonden bij mannen en jongens met een negatieve hiv-test uitslag in de zes maanden voorafgaand aan hun hiv-diagnose óf bij mannen en jongens met symptomen van een acute hiv-infectie. De overige nieuw gevonden hiv-infecties waren de acute fase dus al voorbij.

Alert zijn op symptomen van hiv na risicovolle seks

Heb je risico gelopen, bijvoorbeeld omdat je geen condoom hebt gebruikt of omdat het condoom is gescheurd of afgegleden, wees dan in de weken erna alert op symptomen. Denk bij verschijnselen van griep, of andere hierboven beschreven klachten, altijd aan hiv. Laat je dan zo snel mogelijk testen op hiv. Vergeet niet de arts of de soa-poli te vertellen:

  • Dat je klachten hebt die kunnen passen bij een hiv-infectie
  • Hoe lang je deze klachten hebt
  • Dat je denkt dat je onlangs risico op hiv hebt gelopen

Heb je risicovolle seks gehad maar heb je geen symptomen? Laat je dan voor de zekerheid 6 weken na de risicovolle seks testen op hiv. Blijkt uit deze test dat je geen hiv hebt, herhaal de test dan na 12 weken (3 maanden) om hiv uit te sluiten.

Symptomencheck op hebikhiv.nl

Een nieuwe hiv-infectie kan nu sneller dan ooit worden opgespoord. Laat je testen als je klachten hebt die kunnen wijzen op een acute (beginnende) hiv-infectie. Op de site Heb ik hiv? kun je de Symptomencheck doen: een checklist om in te schatten of je op basis van bepaalde symptomen en recente onbeschermde anale seks een grotere kans hebt dat je nu een acute (beginnende) hiv-infectie hebt. Met een verwijsbrief van de site kun je vervolgens terecht bij de GGD Amsterdam voor een supersnelle test en eventuele behandeling.

Geen symptomen?

Heb je risico gelopen? Laat je dan sowieso 6 weken na de risicovolle seks testen op hiv, want een deel van de mensen die hiv oplopen ervaren geen klachten.

Geen risico?

Denk je dat je GEEN risico hebt gelopen? Neuken met condoom en goed glijmiddel voorkomt dat hiv wordt overgedragen, maar de kans op hiv bij condoomgebruik is niet compleet uit te sluiten. Zo kan het condoom niet goed zijn omgedaan, is er niet genoeg of het verkeerde glijmiddel gebruikt of is er te lang met hetzelfde condoom doorgeneukt. Het condoom kan dan ongemerkt zijn afgegleden of gescheurd. Laat je daarom standaard iedere 6 maanden op hiv en soa’s testen.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. De informatie op deze pagina is voor het laatst herzien in september 2014.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.