Wat is hiv?

HIV staat voor Human Immuno-deficiency Virus. Het is een virus dat je afweer verzwakt, waardoor je lichaam uiteindelijk niet meer in staat is ziekteverwekkers goed te bestrijden. Zonder behandeling leidt een hiv-infectie tot een ernstige verzwakking van je afweer, oftewel aids. Als je geïnfecteerd bent met hiv dan gebeurt er het volgende:

Verloop van hiv-infectie:

1.    hiv dringt CD4-afweercellen binnen

2.    hiv gebruikt de CD4-cellen voor vermenigvuldiging

3.    de CD4-cellen die zijn gebruikt voor vermenigvuldiging gaan dood

4.    het aantal CD4-cellen vermindert, je afweer verzwakt en je krijgt ziekteverschijnselen

Een hiv-infectie geeft verschillende klachten en symptomen. Niet iedereen herkent deze klachten en symptomen als een aanwijzing voor hiv. Het is dus belangrijk om hier alert op te zijn. Een hiv-test is de enige manier om hiv aan te tonen.

Je houdt je afweer (zoveel mogelijk) intact door je te zo snel mogelijk te laten behandelen met hiv-remmers. Dankzij behandeling herstelt je afweersysteem zich en wordt de hoeveelheid hiv in je lichaam ondetecteerbaar (onmeetbaar klein). Je kunt dan net zo oud worden als iemand zonder hiv. Door succesvolle hiv-behandeling kun je hiv ook niet meer op sekspartners overdragen.

Verloop van hiv

1: Infectie met hiv

Hiv is een infectieziekte. Dit betekent dat je hiv krijgt van iemand anders die het virus met zich meedraagt. Hiv draag je tijdens de seks over als de slijmvliezen van je penis of je anus in contact komen met sperma, bloed en anus- en voorvocht waarin hiv zit. Heb je wondjes in de mond of een ontstoken keel? Je loopt dan een groter risico op hiv als je sperma in je mond krijgt.

Hiv dringt CD4-cellen binnen

Na de infectie dringt hiv binnen in een bepaald type witte bloedcellen, de CD4-cellen. Deze cellen zijn essentieel voor je afweer tegen gewone infecties. De eerste paar weken na infectie merk je meestal niet dat hiv zich in je lichaam genesteld heeft. Als er symptomen ontstaan, dan is dat meestal 2 tot 8 weken na hiv-infectie. De klachten lijken op die van een griep.

2: Hiv gebruikt CD4-cellen voor vermenigvuldiging

Hiv kan zich heel goed vermenigvuldigen in CD4-cellen. Na de vermenigvuldiging verlaten nieuwe virussen de CD4–cel.  Ze gaan de bloedbaan in, op zoek naar andere CD-4 cellen die ze kunnen gebruiken om zich te vermenigvuldigen.

3: De CD4-cellen die gebruikt zijn voor vermenigvuldiging gaan dood

De CD4-cel die voor vermenigvuldiging werd gebruikt, barst uit elkaar. De cel gaat dood. Het gevolg hiervan is dat je CD4-aantal in de loop van de tijd daalt. Terwijl je deze CD4 cellen nodig hebt voor de verdediging tegen allerlei andere infecties.

4: Het aantal CD4-cellen vermindert, je krijgt ziekteverschijnselen

Aanvankelijk is je lichaam vrij lang in staat om CD4-cellen aan te vullen. Op een gegeven moment lukt dat het niet meer. Dit kan enkele maanden tot jaren duren. Het aantal CD4-cellen in je lichaam neemt af. Je weerstand tegen allerlei infecties verslechtert.

Behandeling van hiv: je neemt hiv-remmers en blijft gezond

Zonder behandeling leidt een hiv-infectie uiteindelijk tot een ernstige verzwakking van je afweer, oftewel aids. De behandeling bestaat uit een combinatie van hiv-remmers. De hiv-medicijnen houden het aantal hiv-deeltjes in je lichaam laag. Het succes van je behandeling wordt gemeten door te kijken naar de hoeveelheid virus in je bloed (viral load) en tevens naar het aantal CD4-afweercellen. Door behandeling word je niet ziek en heb je ongeveer dezelfde levensverwachting als mensen van jouw leeftijd die geen hiv hebben en verder gezond zijn. Een ander voordeel van een goede behandeling is dat je hiv niet meer op je seksparters kunt overdragen.

Slapend hiv

Niet elk hiv-deeltje vermenigvuldigt zich. Het kan zich ook 'verstoppen' in niet-actieve oftewel slapende CD4-cellen. Omdat deze cellen slapen, slaapt hiv ook. De afweercellen waar slapend virus zich ophoopt worden 'virale reservoirs' genoemd:

  • Hiv-remmers bereiken deze reservoirs niet
  • Slapend virus kan soms wakker worden en met vermenigvuldiging beginnen
  • Als je stopt met behandeling komt het virus snel terug.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: september 2017.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.