Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. De bacterie veroorzaakt een ontsteking van je pisbuis en/of anus. Vaak verloopt de infectie zonder symptomen. Je merkt dan zelf niets van de infectie, maar kunt de bacterie wel overdragen. Een soa-test toont de bacterie aan. Chlamydia wordt behandeld met antibiotica.

Gezocht!

Mannen die seks hebben met mannen voor een online groepsgesprek over mogelijke veranderingen in het testen op chlamydia.

Symptomen van chlamydia

Chlamydia kan leiden tot een ontsteking in je plasbuis of anus met bloederige afscheiding, irritatie of jeuk, of bij pijn poepen en seks. Veel mensen merken vaak  weinig of niets van een chlamydia-infectie. Eén tot drie weken na besmetting kunnen de symptomen optreden. Op langere termijn kan chlamydia bij mannen de volgende ernstige problemen veroorzaken:

  • Bijbalontsteking
  • Prostaatontsteking
  • Verminderde vruchtbaarheid     

Behandeling van chlamydia

Chlamydia is met antibiotica goed te behandelen. Behandeling van chlamydia in de plasbuis gaat in principe door eenmalig twee antibioticumtabletten in te nemen. De behandeling van chlamydia in je anus duurt langer: je krijgt dan een antibioticumkuur van één week. Na genezing ben je niet immuun, je kunt dus opnieuw besmet raken met chlamydia.

Overdracht van chlamydia

Chlamydia loop je op door neuken en pijpen, wanneer slijmvliezen tijdens seks met elkaar in aanraking komen.

  • Bij neuken kan de infectie beide kanten opgaan, dus van anus naar penis en andersom. Hetzelfde geldt voor pijpen en gepijpt worden
  • Ook als je geen symptomen hebt, kun je de bacterie overdragen
  • Gebruik condooms om de kans op chlamydia te verkleinen.

Chlamydia verspreidt zich niet binnen je lichaam. Wel kun jij zelf per ongeluk de bacterie verspreiden naar een andere plek. Bijvoorbeeld door jezelf te vingeren als je een anale chlamydia hebt en jezelf daarna af te trekken. Het is daarom belangrijk om altijd een volledige test te laten doen.

Testen op chlamyida

Met een soa-test toon je aan of je chlamydia hebt. Heb je klachten die lijken op chlamydia of ben je door een sekspartner gewaarschuwd, laat je dan zo snel mogelijk testen.

  • Chlamydia kan in je pisbuis, anus en keel voorkomen
  • Een volledige test op chlamydia bestaat daarom uit urineonderzoek en een uitstrijkje van anus en keel.
  • Heb je wisselende sekspartners, laat je dan minstens twee keer per jaar testen op hiv en andere soa's

Blijk je chlamydia te hebben, waarschuw dan je sekspartners zodat zij zich ook laten testen en behandelen. De GGD kan je hiermee anoniem helpen.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.