Hepatitis A

Wat is Hepatitis A?

Hepatitis A is een zeer besmettelijke ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Hepatitis A kun je via seks oplopen maar ook via slechte hygiëne. Je voorkomt infectie eenvoudig met twee vaccinaties. Er bestaat geen medicijn tegen hepatitis A. Een infectie moet je uitzieken.

Uitbraak in Nederland en Europa

Momenteel komt hepatitis A relatief vaak voor bij mannen die seks hebben met mannen. Vooral op locaties waar meerdere mannen seks hebben is de kans op overdracht groot.


Symptomen van hepatitis A

Meestal ontstaan twee tot zes weken na besmetting de klachten. Een of meer van de volgende symptomen kan wijzen op een infectie met hepatitis A:

  • Buikklachten
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Donkere urine (als oude thee) en lichtgekleurde ontlasting (met de kleur van stopverf)
  • Gelig oogwit en een gelige huid (geelzucht)


Overdracht van hepatitis A

Hepatitis A is zeer besmettelijk. Hepatitis A wordt overgedragen door voedsel of water dat besmet is met ontlasting. Op tropische bestemmingen kun je hepatitis A oplopen door contact met besmet water. Het virus wordt ook via anale seks overgedragen. Bijvoorbeeld door kontlikken (rimmen), vingeren, vuistneuken (fisten) of het aanraken van de anus van je sekspartner. Ook kun je hepatitis A krijgen via een handdoek of kraan die met poep in contact is gekomen.


Hygiënevoorschrift tegen hepatitis A

Op dit moment is er sprake van een uitbraak van hepatitis A onder homomannen in Europa. Om te helpen voorkomen dat hepatitis A zich verder verspreidt, kun je het volgende doen:

  1. Was je handen met water en zeep na toiletbezoek en voor het eten/koken;
  2. Was je handen met water en zeep voor en na seks (of neem een douche);
  3. Deel geen seksspeeltjes;
  4. Gebruik condooms of latex handschoenen bij neuken, rimmen, vingeren, fisten enz.


Hepatitis A voorkomen

Laat je vaccineren tegen hepatitis A om besmetting te voorkomen. Twee prikken zorgen er meestal voor dat je levenslang beschermd bent, maar de eerste prik zorgt al direct voor bescherming. Dit kan bij de GGD of bij je huisarts. Vaccinatie tegen hepatitis A is niet gratis. Wel vergoedt jouw zorgverzekering soms een deel van het bedrag. De kosten verschillen per locatie, maar liggen meestal rond de €60,-. Een afspraak voor hepatitis A-vaccinatie kun je het beste telefonisch maken. Vind een GGD bij jou in de buurt.


Vaccinatie tegen hepatitis A en B

Naast vaccins die alleen tegen hepatitis A beschermen, is er een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B. Het heet Twinrix. Vraag ernaar als je voor je gratis hepatitis B-vaccinatie naar de GGD gaat. Je betaalt dan alleen de extra kosten voor de hepatitis A-vaccinatie. Een afspraak voor hepatitis B-vaccinatie kun je hieronder direct online maken. Let op: je maakt de afspraak alleen voor de hepatitis B-vaccinatie! Als je hiervoor bij de GGD bent, kun je vragen om de Twinrix-vaccinatie.

Testen op hepatitis A

Een infectie met hepatitis A stelt je arts in veel gevallen vast op basis van je verhaal. De diagnose wordt bevestigd door een bloedonderzoek.


Behandeling van hepatitis A

Er is geen medicijn voor hepatitis A, je moet gewoon uitzieken. Het kan soms maanden duren voordat je helemaal hersteld bent. Soms kan een hepatitis A-infectie ernstige gevolgen hebben. Er bestaat wel medicatie om die gevolgen te beperken. Heb je hepatitis A eenmaal gehad, dan ben je immuun en kun je hepatitis A niet nogmaals krijgen.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Deze pagina is voor het laatst geüpdate in juli 2018.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.