Vaccinatie tegen hepatitis B

Hepatitis B is een ernstige soa die je door vaccinatie kan voorkomen. Laat je dus vaccineren. Het biedt levenslang bescherming. De drie prikken zijn gratis bij de GGD als je aangeeft dat je als man seks met mannen hebt.

Drie prikken

Voor een volledige bescherming tegen hepatitis B zijn drie vaccinaties nodig. Een maand na de eerste vaccinatie kom je terug voor de tweede vaccinatie. Vijf maanden na de tweede krijg je de derde en laatste. Je bent dan beschermd tegen hepatitis B. Als je hiv hebt dan volg je hetzelfde schema, maar je krijgt per keer een dubbele vaccinatie. Ook moet er met een zogenoemde 'titerbepaling'  worden gecontroleerd of de vaccinatie werkt als je hiv hebt. Lees meer hierover in het hoofdstuk hiv en hepatitis B. Het vaccin geeft meestal geen bijwerkingen.

Inmiddels 50.000 mannen gevaccineerd

Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle mannen die seks hebben met mannen. Ook voor mannen met een vaste relatie én voor mannen met hiv. Rond de 50.000 homomannen en andere mannen die (ook) seks hebben met mannen hebben zich inmiddels laten vaccineren.

Waar je maar wilt

Als je de vervolgprikken niet op tijd hebt gehaald, maak dan toch een nieuwe afspraak. Je kunt de serie dan alsnog afmaken. Ook is het mogelijk je drie prikken bij GGD'en in verschillende steden te halen. Ook in het uitgaansleven, bij evenementen of in sauna’s tref je soms een mobiel vaccinatiepunt.

Bloedafname bij eerste vaccinatie

Bij de eerste vaccinatie wordt ook bloed afgenomen. Je hoort de uitslag van dit bloedonderzoek als je voor de tweede vaccinatie bij de GGD komt.  In het bloed is te zien of je ooit geïnfecteerd bent geweest en daardoor immuun bent of dat je infectie chronisch is. In beide gevallen krijg je geen vervolgvaccinaties, omdat je al beschermd bent of het virus inmiddels bij je draagt. Bij een chronische hepatitis B-infectie word je naar een arts doorverwezen.

Titercontrole

Drie prikken is voor ruim 95 procent van de gezonde volwassenen genoeg om levenslange bescherming te bieden. Bij een klein deel lukt dat dus niet meteen. De kans dat je na de eerste vaccinserie nog niet beschermd  bent tegen hepatitis B,  is groter als je hiv of hepatitis C hebt of als je ouder bent dan 40 jaar. Het is dan verstandig om 4 tot 6 weken na de laatste prik je bloed te laten controleren. Zo kun je zien of de vaccinaties geleid hebben tot voldoende antistoffen in je lichaam en of ze dus echt bescherming bieden. Dit bloedonderzoek wordt ‘titercontrole’ genoemd. Een titercontrole is niet gratis, maar ook niet heel duur. Ga na of je ziektekostenverzekering dit vergoedt.

Mocht je een tweede vaccinatieserie nodig hebben omdat de eerste serie onvoldoende aansloeg, dan zijn de vervolgvaccinaties weer gratis voor je.

Alsnog vaccineren nádat je risico hebt gelopen op hepatitis B

Heb je risico gelopen op hepatitis B, bijvoorbeeld omdat je zonder condoom hebt geneukt,  en maak je je zorgen omdat je je nog niet hebt laten vaccineren? Zo snel mogelijk vaccineren tegen hepatitis B kan infectie voorkomen. Hoe eerder je erbij bent hoe beter.

Bijwerkingen?

Je hebt meestal geen last van bijwerkingen van de vaccinatie. Soms ontstaat er wat pijn, roodheid en een stijf gevoel op de plaats van de prik. Dit zijn relatief vaak voorkomende en ongevaarlijke bijwerkingen.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.