Hepatitis C

Wat is het verschil tussen hepatitis A, B en C?

Een infectie met hepatitis C (HCV) is ernstig. Op lange termijn kan het leiden tot leverziekte en leverkanker. Hepatitis C komt als soa vooral voor bij hiv-positieve homo- en bimannen. Toch zijn er ook gevallen bekend van hiv-negatieve mannen die het virus door seks hebben opgelopen. Als je alleen maar 'top' bent, dan is deze informatie ook voor jou belangrijk om te lezen.

Een ernstige soa

Hepatitis C kan op lange termijn leiden tot leverziekte en leverkanker. Als je hiv hebt, bestaat de kans dat deze schade aan je lever sneller optreedt.

Verschil hepatitis A, B en C

Hepatitis C moet niet verward worden met hepatitis B en hepatitis A. Tegen de laatste twee bestaat een vaccin, waardoor je kunt voorkomen dat je het krijgt. Tegen C bestaat helaas geen vaccin, maar wel behandeling. Hepatitis A en B kun je geen tweede keer krijgen, als je het eenmaal hebt gehad. Bij hepatitis C ligt dat anders. Je kunt hepatitis C telkens opnieuw oplopen, ook na succesvolle behandeling.

Vooral hiv-positieve mannen...

Vooral hiv-positieve mannen lopen via de seks hepatitis C op. Ook als je medicatie gebruikt tegen hiv, ben je vatbaar voor deze soa.

Heel soms ook hiv-negatieve mannen...

Dat wil niet wil zeggen hiv-negatieve mannen helemaal geen risico lopen. Er zijn gevallen bekend van hiv-negatieve mannen die het virus door seks hebben opgelopen. Het is sterk afhankelijk van het soort seks dat je hebt, maar ook van het netwerk van mannen waarmee je seks hebt. In het netwerk waarin jij seks hebt, kan toevallig meer hepatitis C voorkomen dan in andere seksnetwerken.

Risico op hepatitis C

Risicofactoren voor het oplopen van hepatitis C zijn onder meer minuscule bloedingen door neuken of fisten, het delen van glijmiddel en sekstoys, seks met meerdere mannen tegelijk, klaarkomen in de anus en klaarkomen in de mond als je daar wondjes hebt. Onderaan deze pagina staan (zie het blauw blok) alle risicofactoren op een rij.

Contact met bloed

Hepatitis C wordt bij de seks overgedragen door contact met bloed waarin het virus zit. Via beschadigde slijmvliezen, maar ook via kleine wondjes of zweertjes (door bijvoorbeeld een soa) dringt hepatitis C het lichaam binnen.Bloed hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Kleine beschadigingen aan het slijmvlies van de anus doen zich al snel voor bij fisten, (langdurig en hard) neuken of  als er dildo’s en andere toys gebruikt worden.

Zeer besmettelijk

Hepatitis C is zeer besmettelijk. Het virus blijft- in tegenstelling tot bijvoorbeeld hiv - buiten het lichaam goed in leven. Hepatitis C kan tot 6 weken op kamertemperatuur overleven op materialen als staal, plastic, rubber en in glijmiddel. Via de sling of een gedeeld matras kan dus hepatitis C overgedragen worden als deze niet zorgvuldig tijdens en nà de seks worden gedesinfecteerd.   

Misschien ook via sperma

Onderzoeken tonen aan dat hepatitis C ook soms in sperma zit. De kans hierop is wellicht groter bij een recente, ofwel acute hepatitis C-infectie (pakweg de eerste zes maanden van een infectie). Meer onderzoek naar sperma als overdrachtsroute is nodig. Of hepatitis C ook in voorvocht kan zitten is niet onderzocht.

Seks met meerdere mannen

De kans om hepatitis C op te lopen van andere hiv-positieven wordt groter als je seks hebt met meerdere partners tegelijk of na elkaar. Trio’s, moresomes, groepsseks en orgies: ze vormen de perfecte omstandigheden voor hepatitis C om zich snel te verspreiden. Niet alleen (privé-)seksfeesten vormen een groter risico. Dit geldt ook voor seks met meerdere mannen in een darkroom, een cruising-area of een sauna.

Kans op hepatitis C verkleinen

Je kunt de kans op hepatitis C op verschillende manieren verkleinen, door:

 • bij neuken condooms te gebruiken 
 • te zorgen dat er geen sperma in anus of rectum komt
 • bij fisten latex handschoenen en je eigen glijmiddel te gebruiken 
 • iedere keer als je van partner of rol wisselt, te zorgen voor grondig ontvetten en desinfecteren van:
  -Je handen, armen, penis, ballen, schaamhaar en liezen (ook als je handschoenen en/of condooms gebruikt)
  -De sling en speelruimte

Uitgebreide informatie over het voorkomen van hepatitis C lees je hier

De top als ‘helpende hand’

Helaas kun je als top onbewust Denk aan de situatie dat je meerdere partners achter elkaar neukt of fist. Bij neuken kan het gebeuren dat onzichtbare bloeddeeltjes met hepatitis C in je schaamhaar of op je ballen terecht komen. Bij fisten kunnen deze bloeddeeltjes op je onderarmen terecht komen. Via jouw lichaam kan hepatitis C van de ene bottom op de andere worden overgebracht. een rol spelen in de verspreiding van het virus onder je sekspartners. Als top loop je zelf nauwelijks kans om geïnfecteerd te raken, maar je kunt het virus wel over brengen van de ene bottom op de andere. Je bent met andere woorden een ‘helpende hand’ van het virus. Zorg dat je als top dus ook weet wat je moet doen om de kans op overdracht, te verkleinen.

Laat je testen

Ben je hiv-positief en laat je je neuken of fisten? Laat je standaard iedere drie tot zes maanden testen op hepatitis C. Deze aanbeveling geldt in zijn algemeenheid niet als je hiv-negatief bent, maar als jij vermoedt dat je toch risico loopt op hepatitis C, aarzel dan niet om je te laten testen. Bespreek dit met je huisarts. Dat is momenteel de enige plek waar je als hiv-negatieve terecht kan voor een hepatitis C-test. 

Test extra als je door een partner gewaarschuwd bent voor hepatitis C. Of als je denkt dat je symptomen van hepatitis C hebt.

 

Risicofactoren hepatitis C op een rij

Hieronder vind je de risicofactoren voor hepatitis C:

Seks in een 'netwerk' waar relatief veel hepatitis C voorkomt

 • Neuken zonder condoom
 • In je laten klaarkomen (zonder condoom)
 • Seks met meerdere mannen tegelijk of vlak na elkaar

Bloedinkjes in endeldarm en anus door bijvoorbeeld:

 • Fisten en het gebruik van toys
 • Uitdroging van de darmslijmvlies door drugs
 • Een sterke doorbloeding van de anus door het gebruik van poppers
 • Langdurig en hard neuken
 • Neuken met weinig glijmiddel
 • Neuken met een eikelpiercing

Wondjes door:

 • Recente ingrepen aan de anus, bijv. het laten verwijderen van anale wratjes 
 • Zweertjes en blaasjes door soa’s als syfilis, herpes  en LGV
 • Wondjes op de handen en ontstoken nagelriemen

Het delen van:

 • Niet-gedesinfecteerde dildo’s, toys en spoelstaven
 • Potten crisco, flessen j-lube of andere glijmiddelen
 • Injectienaalden
 • Snuifgerei (rietjes, opgerolde bankbiljetten, lepeltjes etc.)
 • Andere attributen om drugs te gebruiken
 • Attributen om drugs anaal in te brengen
 • Handdoeken met bloedresten of glijmiddelresten
 • Scheermesjes of nagelknippers

Het niet goed ontvetten en desinfecteren tijdens de seks van:

 • Handen, armen, penis, ballen, schaamhaar en liezen
 • Toys
 • Speelplek

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: augustus 2017

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.