Testen op hepatitis C

Heb je hiv? Laat je iedere drie tot zes maanden testen op hepatitis C. Ben je hiv-negatief? Ook dan is het soms verstandig je te laten testen.

Belang van testen

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kun je hepatitis C oplopen. Hoe eerder je hepatitis C ontdekt, hoe eerder je aan behandeling kunt beginnen. Na een geslaagde behandeling kun je hepatitis C niet meer overdragen.

Minstens twee keer per jaar controle

Als je hiv hebt en je bent onder behandeling, dan checkt je hiv-behandelaar sowieso twee keer per jaar je leverwaarden. Constateert hij of zij een verhoging van de leverwaarden, dan wordt er verder getest op hepatitis C.

Testen als je hiv-negatief bent

Hepatitis C komt vooral voor bij hiv-positieven, maar er zijn ook gevallen bekend van hiv-negatieven die het virus hebben opgelopen. Denk je dat je als hiv-negatieve ook risico loopt? Ga naar je huisarts en vertel dat hepatitis C veel voorkomt in jouw seksnetwerk en dat je je daarom wilt laten testen.

Seksueel erg actief? Test je iedere drie maanden

Loop je regelmatig risico op hepatitis C loopt door het soort seks dat je hebt? Laat je iedere drie maanden testen.

  • Ga voor deze extra testen in eerste instantie naar je soa-poli en informeer of ze daar ook op hepatitis C testen
  • Test de soa-poli niet op hepatitis C? Ga dan naar je huisarts. Vraag  hem of haar een ‘leverenzym-bepaling’ Mocht uit je bloed blijken dat je een verhoging van lever-enzymen hebt, vraag dan je huisarts of deze contact opneemt met je hiv-behandelaar. Ze kunnen samen overleggen over een vervolgtest om zeker te weten of je wel of niet hepatitis C hebt. te doen.

 

 

 

Waarschuwing door een sekspartner: zo snel mogelijk testen

Als een sekspartner van minder dan een jaar terug je waarschuwt dat hij hepatitis C heeft, laat je dan zo snel mogelijk testen bij de soa-poli of huisarts. Vraag om een leverenzymtest - of liever Een RNA-test komt een hepatitis C- infectie in een vroeg stadium op het spoor. Het nadeel van een RNA-test is dat deze test duur is. Een arts zal deze test dus niet zomaar doen. Het helpt wellicht als je aangeeft dat je het belangrijk vindt snel te weten of je hepatitis hebt. - om een RNA-test. Zodat je op tijd met behandeling kunt beginnen om verspreiding van het virus te voorkomen.

 

Verschillende soorten testen

Er zijn verschillende soorten testen. Het bepalen van je leverenzymen vormt meestal een goed startpunt. Bij verhoging hiervan zet de arts eventueel een andere test in om te bepalen of je wel of niet hepatitis C hebt gelopen.

Leverenzymwaarden

Als je lever ontstoken is door hepatitis C, geeft het orgaan bepaalde enzymen in verhoogde mate af. Verhoogde leverenzymen in je bloed kunnen dus duiden op een hepatitis C-infectie.Er moet bij een verhoging van de leverenzymen in het bloed nog wel een vervolgtest gedaan worden aan te tonen of er wel of niet Verhoogde leverenzymwaarden kunnen ook een andere oorzaak hebben. Het wijst niet altijd op hepatitis C. sprake is van een hepatitis C-infectie.

Antistoffen

Een antistoftest meet of je lichaam antistoffen tegen hepatitis C heeft aangemaakt. Worden antistoffen aangetroffen in je bloed, dan ben je geïnfecteerd (geweest) met hepatitis C. Het nadeel van deze test is dat antistoffen pas twee maanden na infectie in het bloed aantoonbaar zijn. Als je ook hiv hebt, duurt dit nog langer. De uitslag van deze test kan dus negatief zijn, terwijl je wel geïnfecteerd bent met hepatitis C. Een recente infectie kun je ermee missen.

Antigenen

Een recente infectie word vaak eerder gevonden als je een test doet die ook antigenen meet (ofwel eiwitten van het hepatitis C-virus zelf). Een voordeel is dat je hiermee ook het virus kunt opsporen als je al eerder hepatitis C hebt gehad ( ‘herinfectie’ Meestal heeft het bij een herinfectie geen zin om een antistoffentest te doen: ook na genezing blijven antistoffen in je lichaam aanwezig. Een antigenentest zou in dat geval wel zin kunnen hebben. ).

RNA

Een RNA-test toont het hepatitis C-virus zelf aan. Ook laat het zien wat je viral load is, ofwel de hoeveelheid virusdeeltjes per mm3 bloed. Bij een acute hepatitis C-infectie kan de viral load variëren van ongeveer honderdduizend tot enkele miljoenen. Het voordeel van de RNA- test is dat het sneller resultaat aantoont. Het nadeel is dat, op dit moment, de test nog relatief duur Daarom wordt deze test meestal pas ingezet als je verhoogde leverenzymen hebt of als je aanwijzingen hebt dat je een groot risico hebt gelopen (je krijgt bijvoorbeeld een waarschuwing van een sekspartner). is.

 

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: januari 2017

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.