Voorkomen van hepatitis C

Je kunt maatregelen nemen waardoor de kans op hepatitis C zo klein mogelijk wordt. Als je alleen maar top bent bij de seks dan is deze informatie ook voor jou belangrijk om te lezen.

Niet alleen bij fisten

Vroeger werd gedacht dat vooral fisten risico op hepatitis C geeft. Tegenwoordig wordt het virus steeds vaker gevonden bij mannen die aangeven dat ze alleen maar neuken. Ook zie je vaker hepatitis C bij mannen met hiv die seks met meerderen tegelijk hebben (bijvoorbeeld trio’s, moresomes of groepsseks).

Risico als je hiv-negatief bent?

Hepatitis C wordt vooral gevonden bij hiv-positieve mannen. Toch zijn er gevallen bekend van hiv-negatieve mannen die het virus hebben opgelopen. Check voor jezelf of je risico loopt door het soort seks dat je hebt.

Wat je moet weten als je alleen maar top bent

Bij groepsseks kan je als top die meer dan één partner fist of neukt – onbewust -  overbrenger (‘vector’) van hepatitis C zijn. Onzichtbare bloedsporen met hepatitis C (afkomstig van een sekspartner die bottom is) kunnen op je handen, armen of penis blijven hangen. Zo gaat hepatitis C via jou lichaam van de ene bottom over op de andere. Het is dus belangrijk dat je ook als top weet hoe je overdracht van hepatitis C zoveel mogelijk kan voorkomen.

Via bloeddeeltjes

Contact met bloeddeeltjes waarin hepatitis C zit speelt een belangrijke rol bij de overdracht. Bloedinkjes zijn niet altijd zichtbaar, maar doen zich al snel voor bij fisten of het gebruik van toys. Ook kunnen kleine bloedingen ontstaan bij (langdurig en hard) neuken. De kans op bloedingen wordt weer groter als degeen die neukt een piercing in zijn penis draagt.

Misschien via sperma

Een aantal onderzoeken toont aan dat het virus soms ook in sperma zit. Vooral bij een recente infectie (de eerste zes maanden van de infectie) is de kans hierop wellicht groter. Ga je voor maximale zekerheid, gebruik dan condooms. Zorg verder dat er geen sperma in anus of rectum terecht komt.

 

 

Kans op hepatitis C verkleinen

Met de volgende adviezen kun je de kans op hepatitis C verkleinen. Kijk daarnaast bij de informatie die we je geven over desinfectie.   

Beschadigingen voorkomen

 • Bouw rustig op met fisten en neuken. Forceer nooit.
 • Zorg dat je als top kort geknipte en glad gevijlde nagels hebt. Dit voorkomt beschadigingen en daarmee bloedingen.
 • Draag nooit ringen, polsbanden en dergelijke bij fisten.
 • Gebruik véél glijmiddel. Dit zorgt ervoor dat er minder makkelijk bloedingen ontstaan.
 • Als het glijmiddel roze kleurt, neem dan een pauze. Dit duidt op een beetje bloed. Stop met neuken of fisten als er meer bloed vrijkomt. Spoel eventueel met koud water zodat de bloedvaatjes dichttrekken. Las een lange pauze in.

Condooms en handschoenen

 • Draag latex handschoenen bij fisten. Niet alleen de bottom, maar ook de top loopt risico bij fisten. Onder je nagels kunnen kleine, onzichtbare wondjes of huidbeschadigingen zitten. Hierdoor kan hepatitis C worden overgedragen.
 • Gebruik condooms. Let goed op dat bijvoorbeeld piercings deze niet laten scheuren.
 • Gebruik een nieuw condoom en nieuwe latex handschoenen bij elke nieuwe partner.
 • Wees voorzichtig met het afdoen van condooms en uittrekken van latex handschoenen. Hepatitis C zit aan de buitenkant van gebruikte condooms en handschoenen. Zorg dus dat je handen - na het afdoen van condooms en handschoenen - altijd ontvet en desinfecteert.

Glijmiddel op siliconenbasis

 • Gebruik geen olie of vet (zoals Crisco) als glijmiddel. Dit tast latex condooms en latex handschoenen aan, waardoor ze makkelijker kunnen scheuren. Siliconenglijmiddel glijdt goed en is veilig voor de meeste condooms.
 • Koop eventueel non-latex condooms of handschoenen. Deze worden niet aangetast als je olie of vet gebruikt. Ook bieden ze uitkomst als jij of je partner allergisch is voor latex. De condooms bestaan niet uit latex, maar bijvoorbeeld uit polyurethaan of polyisopreen. Kies bij handschoenen voor nitril.
 • Gebruik je eigen glijmiddel: deel geen glijmiddel. (Onzichtbare) bloedsporen met hepatitis C kunnen in het glijmiddel gaan zitten of aan de buitenkant van de pot of fles.

Toys en hulpmiddelen

 • Schaf keukenpapier of papieren handdoeken aan. Als iedereen dezelfde handdoek(en) gebruikt, dan kan het hepatitis C-virus daaraan blijven hangen en aan anderen doorgegeven worden.
 • Verwissel de handdoeken die het bed beschermen als je van rol (top/bottom) wisselt. Zorg dat je telkens op je eigen handdoek ligt en deel die niet.
 • Deel geen toys.
 • Zorg dat dildo’s en andere toys los van elkaar uitgestald zijn. Leg ze niet bij elkaar in een bak. Zo voorkom je dat eerst andere toys aangeraakt moeten worden om die ene toy te kunnen pakken die je wilt gebruiken.
 • Doe geen condoom om een dildo als je de dildo nog een keer wilt gebruiken. Dit is een schijnveiligheid. Hepatitis C kan ook gaan zitten op de plekken die niet bedekt zijn door het condoom. Kies liever Wil je toch een condoom gebruiken, zorg dan dat je m over de de hele dildo heentrekt en knoop 'm onderop dicht. voor het desinfecteren van de dildo.

Drugs

 • Houd je hoofd er zoveel mogelijk bij als je  drugs gebruikt tijdens de seks. Hoe lastig het ook kan zijn als je in een ‘drugsflow’ zit: onthoud dat je dildo’s en glijmiddel nooit moet delen. Vergeet ook niet te ontvetten en te desinfecteren tijdens de seks.
 • Deel geen naalden en andere attributen als je drugs injecteert, snuift of anaal inbrengt. Gebruik alleen je eigen naalden, spuiten, rietjes, lepels, filters en watjes om te stelpen. Gebruik je drugs of chems anaal ('booty bumpen') deel dan ook niet dezelfde attributen.

Desinfectie

 • Ontvet en desinfecteer je lichaamsdelen en de plek waar je seks hebt voordat je een andere partner fist of neukt. Wil je niet neuken met condooms of fisten met handschoenen? Besteed dan in ieder geval aandacht aan desinfectie. Desinfectie is ook belangrijk als je één-op-één seks hebt en jullie van rol (top/bottom) wisselen.

Overige voorzorgsmaatregelen

 • Informeer vooraf bij je partner(s) wat zijn/hun soa-testgedrag is. Als je partner zich regelmatig op hepatitis C laat testen, dan geeft dit aan dat hij het tijdig ontdekken van hepatitis C serieus neemt.
 • Laat je jezelf iedere drie maanden testen op alle soa.  De zweertjes van LGV, syfilis (je merkt ze niet altijd op) vergroten de kans dat je hepatitis C oploopt.
 • Heb geen seks met risico op hepatitis C, als je herpes hebt. De blaasjes van herpes kunnen overdracht van hepatitis C vergemakkelijken.
 • Deel geen tandenborstels, scheermesjes, nagelknippers en scheerapparaten.
 • Wacht een aantal dagen met seks als je een medische behandeling aan de anus hebt gehad, bijvoorbeeld het weghalen van wratjes.
 • Als je je ballen scheert, doe dit dan een paar dagen voordat je seks hebt. Door scheren kunnen minuscule wondjes ontstaan. Hierdoor kun je makkelijker hepatitis C oplopen.
 • Wees voorzichtig met het laten zetten van een tattoo in landen waar veel hepatitis C voorkomt. Laat je niet door een barbier/kapper nat scheren in landen waar veel hepatitis C voorkomt, of laat het uitsluitend doen met je eigen scheermes(jes).

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: januari 2017

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.