Hiv-test en uitslag

Een hiv-test regel je bij je huisarts, soa-poli of via Testlab. Bij de soa-poli en huisarts begint de test met een kort vraaggesprek, waarin de arts of verpleegkundige bepaalt welke risico’s je hebt gelopen. Afhankelijk van het type hiv-test is de uitslag al binnen een uur of na een week bekend. Via Testlab regel je gratis en disctreet een hiv-test bij jou in de buurt.

Vraaggesprek

Ga je naar je huisarts of een soa-poli, dan begint de test doorgaans met een gesprek. Om de juiste test te kiezen, moet de arts of verpleegkundige jou vragen wanneer en op welke manier je risico hebt gelopen. En, bijvoorbeeld, of je voorbereid bent op een uitslag die hiv aantoont.

De hiv-test

Er zijn verschillende soorten hiv-testen. Een hiv-test meet in je bloed of er afweerstoffen tegen hiv aanwezig zijn, of dat het virus zelf aanwezig is in je bloed. Bij de standaard hiv-test wordt een buisje bloed afgenomen en in het laboratorium getest. Afhankelijk van de testmethode wordt je bloed getest op de aanwezigheid van afweerstoffen (antistoffen), hiv-virusdeeltjes of allebei. De uitslag is binnen een week tot 10 dagen bekend. Het voordeel van de standaardtest is dat deze al na 6 weken na infectie hiv kan aantonen in je bloed.

Naast de standaardtest bestaat er ook een hiv-sneltest. Hiervoor is een druppeltje bloed voldoende. Bij de sneltest krijg je de uitslag zoals de naam ook zegt veel sneller: al binnen een uur. Heb je kort geleden risico op hiv gelopen, dan is de sneltest minder geschikt. De sneltest is namelijk iets minder nauwkeurig in het vaststellen van acute hiv-infecties.

Je voorbereiden op de uitslag

  • Bedenk van tevoren bij wie je terecht kunt voor steun, mocht de testuitslag zijn dat je hiv hebt. Bijvoorbeeld bij een goede vriend of vriendin.
  • Word je op afspraak teruggebeld door je huisarts of de soa-poli? Neem hier dan ruim de tijd en aandacht voor.
  • Ook als je geen bijzonderheden verwacht, is het verstandig om de uitslag in een rustige omgeving te krijgen.

Uitslag: Hiv-negatief

Dit betekent (voorlopig) goed nieuws: er zijn geen aanwijzingen gevonden dat je hiv hebt. Als je tot drie maanden voor de test geen risico op hiv hebt gelopen, dan kun je ervan uit gaan dat de uitslag goed is en je daadwerkelijk geen hiv hebt. Haal je de uitslag weer op bij je huisarts of het poli-spreekuur, dan vindt vaak ook een nagesprek plaats. Bijvoorbeeld over wat de testuitslag betekent, of hoe jij met seks en risico’s omgaat.

Uitslag: Hiv-positief

Als je de uitslag ‘hiv-positief’ krijgt, betekent dit dat er hiv-virus in je bloed is aangetoond. Als er bij een hiv-test hiv gevonden wordt, zal er standaard een extra test gedaan worden om de uitslag te bevestigen. Dit heet ook wel een confirmatietest. Is de extra test ook positief, dan is de testuitslag zeker.

Als je hiv blijkt te hebben, dan is dit voor de meeste mannen een heftige boodschap. De verpleegkundige of arts zal na de diagnose uitgebreid met je bespreken wat dit voor je betekent. Je krijgt een doorverwijzing naar een hiv-behandelaar voor meer informatie, advies en behandeling. Je hebt de mogelijkheid om snel te starten met behandeling.

Heb je net gehoord dat je hiv hebt? Kijk dan op 4mezelf.nl voor meer informatie en ondersteuning.

Onduidelijke testuitslag

Als je net hiv hebt opgelopen, geeft een hiv-test soms ten onrechte een negatief resultaat (‘geen hiv'). Hoe lang deze periode duurt, hangt af van de soort hiv-test. Dit heet ook wel de window fase. Heb je kort geleden hiv opgelopen, dan is hiv in de meeste gevallen na 6 weken aantoonbaar is je bloed. Bij sommige mensen duurt het langer voordat hiv aantoonbaar is. Dit kan tot drie maanden duren.

Om te voorkomen dat de test onterecht aangeeft dat je geen hiv hebt, zal de arts of verpleegkundige je daarom adviseren drie maanden  na risicovolle seks de hiv-test te herhalen. Heb je klachten die kunnen passen bij een recente hiv-infectie, laat je dan direct testen. Zo weet je zeker dat je wel of geen hiv hebt.

Online hiv-test

Testlab van Man tot Man maakt het mogelijk om in de regio’s Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden, op jouw gewenste moment een gratis hiv- (en soa-)test te doen. Met het aanvraagformulier ga je naar een betrouwbaar laboratorium in jouw buurt. Naast hiv wordt je ook op andere soa’s getest. Na een week krijg je bericht dat je uitslag bekend is.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: juni 2018

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Jeffrey (24) is open over hiv

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.