Hoe werkt testen op hiv en soa's

Een hiv- en soa-test bij de huisarts of soa-poli begint met een vraaggesprek. Hiermee stelt de arts of verpleegkundige vast welke risico’s je hebt gelopen en welke testen nodig zijn. Vervolgens doet de arts of verpleegkundige lichamelijk onderzoek. Een uitstrijkje van je anus kun je meestal zelf afnemen. Het keeluitstrijkje zal de verpleegkundige (of doktersassistente) afnemen net als een bloedmonster. Na een week zijn de uitslagen bekend. Zo nodig krijg je snel behandeling en advies hoe je je sekspartners kunt waarschuwen. Regel je je soa- en hiv-test liever discreet en online? Check dan Man tot Man Testlab.

Kort vraaggesprek

De arts of verpleegkundige stelt jou eerst een aantal standaardvragen over je seksleven en over eventuele symptomen van soa’s en hiv. De vragen gaan onder andere over met wie je seks hebt gehad, met hoeveel sekspartners en welke sekstechnieken je beoefent. Welke lichaamsplekken op welke manier getest moeten worden, hangt af van je antwoorden op deze vragen.

Lichamelijk onderzoek

De arts of verpleegkundige bekijkt of er huidafwijkingen of andere symptomen zijn, die wijzen op een soa. Ook als je zelf geen klachten hebt opgemerkt, kan de arts of verpleegkundige controleren of er niets aan de hand is.

Testafname

Bij GGD of soa-poli word je getest op gonorroe, chlamydia, syfilis, hepatitis B en hiv. Je levert zelf materialen in (zoals een urinemonster en uitstrijkje van je anus) en de arts of verpleegkundige neemt testen af, zoals de bloedprik en uitstrijkjes van je keel, anus of plasbuis. Hepatitis B, syfilis en hiv worden via bloed getest, gonorroe en chlamydia via het urinemonster en de uitstrijkjes.

Testen via Testlab

Regel je je gratis hiv- en soa-test liever discreet en online, op het moment dat het jou uitkomt? Als je in de regio’s Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Dordrecht of Haaglanden woont, kun je via Testlab jouw test op hiv en soa’s ook online aanvragen.

Met het aanvraagformulier ga je vervolgens naar een laboratorium in de buurt dat samenwerkt met de GGD. Je levert het aanvraagformulier in. Een assistent neemt het bloedmonster af en in de meeste laboratoria  ook de kweekjes van je keel. Zelf lever je het kweekje van je anus en een urinemonster in.

Help je vrienden thuis te testen op hiv

Wil jij je vrienden graag helpen aan een hiv-test die ze zelf thuis kunnen doen? Meld je dan aan voor het project PREVENT. Voor dit project zoeken we mensen, die hun vrienden willen helpen. Dat doe je door actief hiv-testen aan te bieden aan vrienden en kennissen die nog nooit of al lang geleden op hiv zijn getest. De doelgroep waar deze testen voor bedoeld zijn, bestaat uit niet-westerse* MSM en transgenders.

Als jij je aanmeldt als peer volg je eerst een korte training, waarin je tips krijgt over hoe jij je netwerk kunt benaderen en hoe de test werkt. Na de training ontvang je testpakketten om te verspreiden.

*niet-westers = alle landen behalve West-Europa, Noord-Amerika, Australië/Nieuw-Zeeland.

Op time2test vind je meer informatie over dit project. Heb je interesse of wil je je aanmelden als peer?

Stuur dan een mail naar info@time2test.nl

Uitslag

Binnen een week zijn de testresultaten in de meeste gevallen bekend. Je krijgt dan een telefoontje met de uitslag, of een e-mail of sms-berichtje dat je de uitslag zelf kan komen ophalen. Deze procedure verschilt per soa-poli. Sommige soa-poli’s bieden ook een hiv-sneltest aan. Van deze sneltest is de uitslag al binnen een uur bekend. Deze testuitslag moet dan altijd wel nog bevestigd worden via een standaard hiv-test. De uitslag hiervan volgt binnen een week.

De hiv-sneltest geeft een betrouwbare uitslag als er drie maanden tijd heeft gezeten tussen het moment dat je risico op hiv hebt gelopen en de sneltest.

Loopt je test via Testlab, dan krijg je binnen twee weken een mailbericht zodra de uitslag beschikbaar is. Is er bij één van de testen iets gevonden? Dan neem je contact op met de GGD in jouw buurt voor de uitslag en zo snel mogelijke behandeling.

Behandeling en partnerwaarschuwing

Als er een soa of hiv is gevonden, krijg je snel behandeling aangeboden. Daarnaast kan de GGD-verpleegkundige jouw sekspartners waarschuwen dat zij risico lopen op een soa. Het is dus zeer belangrijk dat zij zich ook op soa’s en hiv laten testen. Deze partnerwaarschuwing gaat volledig anoniem, tenzij je zelf graag wilt dat de verpleegkundige je naam bekend maakt aan je (ex-)partners.

Gratis hepatitis B vaccinatie

Tijdens een soa-bezoek aan de soa-poli of GGD krijg je gratis hepatitis B vaccinatie aangeboden. Ben je nog niet volledig tegen hepatitis B gevaccineerd, dan is dit een makkelijke manier om je gratis vaccinatie te halen.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. Laatst aangepast: augustus 2019

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.