Anus en prostaat

Je anus zit tussen je billen en is het laatste stukje van de endeldarm. Twee kringspieren sluiten de anus af, waarvan je zelf alleen de buitenste kringspier kunt ontspannen. Rond de anus zitten zwellichamen, die door verschillende oorzaken kunnen uitzakken en zo aambeien veroorzaken. Enkele centimeters voorbij de anus voel je aan de binnenkant van de endeldarm de prostaat. De anus en de prostaat zijn allebei gevoelige organen, die bij aanraking een opwindend gevoel geven. Het slijmvlies van je anus en endeldarm is kwetsbaar en neemt gemakkelijk hiv en andere soa’s op.

Anus en kringspieren

  • Je anus zit tussen je billen.
  • Om de anus bevinden zich zwellichamen die voorkomen dat vocht en lucht ongewild naar buiten ontsnappen.
  • De anus is het laatste stukje van de endeldarm en wordt afgesloten door twee kringspieren
  • De buitenste kringspier (externe sfincter) zit op ongeveer een centimeter vanaf de opening van je anus. Deze spier kun je zelf, net zoals de spieren in je armen en benen, aanspannen en ontspannen
  • De binnenste kringspier (interne sfincter) bevindt zich een halve centimeter dieper in de anus. Deze tweede kringspier kun je zelf niet bewust ontspannen.  Alleen bij lichte druk van bijvoorbeeld ontlasting, of een vinger of penis ontspant de inwendige kringspier zich.
  • Als je zelf ontspannen bent, ontspant de inwendige kringspier ook makkelijker.  Anale seks gaat dan makkelijker

Zwellichamen

Naast de kringspieren zorgen zwellichamen (netwerkjes van bloedvaten) in de anus ervoor dat vocht en lucht niet ongewild naar buiten ontsnappen. Deze bloedvaatjes kunnen door te hoge druk uitzakken en zo aambeien veroorzaken.

Kringspier ontspannen

Als je kringspieren niet voldoende ontspannen zijn, kan het erg onprettig of pijnlijk aanvoelen als iemands vinger of penis naar binnen gaat. Begin daarom rustig en volg je lichaam. Rustig in- en uitademen kan goed werken om je kringspier beter te leren ontspannen.

Prostaat

Aan de buikzijde is op zo’n vijf centimeter voorbij de kringspier je prostaat aan de binnenkant van de endeldarm voelbaar. Je prostaat zorgt ervoor dat je urinebuis wordt afgeknepen bij een ejaculatie (klaarkomen). Op deze manier kan het sperma maar één kant op: door de penis naar buiten. Ook voegt je prostaat een aantal hulpstoffen toe aan het sperma.

Erogene zones

In de buurt van de prostaat en de anus zitten veel zenuwuiteinden. De anus en de prostaat zijn daarom erg gevoelige erogene zones. Het aanraken van de prostaat en de anus tijdens seks, door bijvoorbeeld een vinger of penis in de anus, geeft een opwindend gevoel. De prostaat wordt daarom ook wel gezien als de mannelijke G-spot.

Kwetsbaar slijmvlies

De binnenkant van je anus en endeldarm is bedekt met slijmvlies. Dit slijmvlies is zeer kwetsbaar en beschadigt gemakkelijk, waardoor er bloed in je darm komt. Het slijmvlies neemt ook makkelijk virussen op. Daarom geeft anale seks zonder condoom meer kans op een hiv- of soa-infectie, zowel als je actief neukt als wanneer je geneukt wordt.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Graag horen we jou mening over deze site. Beantwoord onze korte survey van zes vragen over jouw bezoek. Zo help je Mantotman.nl te verbeteren! | We'd like to hear your opinion on Mantotman.nl. Please answer six short questions about your visit.