Anaal spoelen

Als je anale seks hebt kan je poepresten tegenkomen. Als je dit niet fijn vindt, is anaal spoelen met water een oplossing. Als je dit goed doet kom je geen poepresten tegen tijdens het neuken. Een darmspoeling is niet altijd nodig. Anaal spoelen heeft ook nadelen. Het water haalt goede bacteriën weg die nodig voor een gezonde werking van je darmen. Daarnaast kan spoelen voor kleine wondjes zorgen. Hierdoor loop je meer kans op hiv of een soa.

Darmspoeling niet altijd nodig

Anaal spoelen is niet altijd nodig:

 • Vinger je of neuk je niet te diep, dan is spoelen vaak niet nodig.
 • Heb je kort geleden gepoept? Dan zitten er weinig poepresten in het laatste stukje van de darm.
 • Veel mensen moeten op regelmatige tijdstippen poepen. Ook zorgt een stevige maaltijd of koffie voor aandrang om te poepen. Daarmee kan je rekening houden als je seks wilt hebben.
Of je je schoon genoeg vindt voor anale seks kun je zelf met je vingers voelen. Gebruik wel glijmiddel en houd je nagels kort als je jezelf vingert.

Spoelen met doucheslang

Anaal spoelen kun je gewoon met een doucheslang doen. Draai de sproeikop eraf en maak het uiteinde van de slang goed schoon. De slang kan een scherpe rand hebben. Het is het beste om een opzetstuk of spoelstaaf op de slang te draaien. Deze koop je online of in sekswinkels. Wil je liever niet met de doucheslang spoelen? Bij sekswinkels zijn ook speciaal handpompjes te koop. Die vul je met water. 

Stappenplan voor anaal spoelen met een doucheslang

 1. Was eerst je handen. Maak de doucheslang en het opzetstuk of de spoelstaaf goed schoon met zachte zeep. Spoel zeepresten weg met water. 
 2. Met glijmiddel gaat het spoelen makkelijker. Breng glijmiddel aan in jouw anus en het uiteinde van de slang. 
 3. Zet de kraan zachtjes aan met lauwwarm water. Check dit voordat je begint te spoelen. Een harde straal beschadigt jouw darmen. 
 4. Probeer te ontspannen. Steek de spuitmond voorzichtig een klein stukje in jouw anus. 
 5. Laat het water langzaam naar binnen stromen, totdat je endeldarm gevuld aanvoelt. 
 6. Ga daarna op de wc zitten en ontspan jouw kringspier. Laat het water met de poep naar buiten lopen. 
 7. Herhaal het spoelen een paar keer. Je bent klaar als het water dat naar buiten loopt schoon is.

Waar je op moet letten bij anaal spoelen

 • Neem genoeg tijd voor spoelen. Begin liefst een uur voordat je anale seks gaat hebben
 • Anaal spoelen is makkelijker als je darmen leeg zijn. Probeer op de wc te poepen, maar ga niet persen.
 • Spoel alleen met water. Laxeermiddelen of zeep irriteren jouw darmen, waardoor je pijn krijgt.
 • Te diep of te hard spoelen doet meer kwaad dan goed. Als je veel druk of een onaangenaam gevoel voelt, dan gaat het te hard. 

Spoelspullen schoonmaken

Zorg dat je na de darmspoeling alle spullen goed schoonmaakt. Dit doe je met zeep en heet water. Als iemand anders met dezelfde spullen wil spoelen, dan moet je de spullen daarna ook ontsmetten (desinfecteren). Zo zorg je dat niemand hiv of hepatitis C krijgt door de spullen te delen. 

Ontsmetten

Je kunt de spullen het beste ontsmetten door een oplossing te maken met negen delen water en één deel bleekmiddel. Leg de spullen minimaal 5 minuten in deze oplossing. Spoel alles daarna heel goed af met water. - Metalen spullen kan je ook ontsmetten door ze te koken. Leg ze in een grote pan met veel water. Breng dit water aan de kook en laat alles minimaal vijf minuten koken.

Om deze informatie up-to-date te houden herzien wij onze teksten regelmatig. De informatie op deze pagina is voor het laatst herzien in juli 2018.

Online hiv- en soa-test

Jouw persoonlijk advies

Hepatitis B voorkomen

Vond je de informatie die je zocht?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Is de informatie makkelijk te begrijpen?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.

Vind je de inhoud aansprekend?

Met je feedback gaan we deze pagina verbeteren.