Transgender

Als je voelt dat het lichaam waarin je geboren bent niet past bij je gender-identiteit, dan ben je misschien transgender. Transgender is geen seksuele oriëntatie. Afhankelijk van je seksuele aantrekking tot mannen en/of vrouwen, kun je jezelf als transman of transvrouw homo, hetero, bi of pan noemen.

Verschillende benamingen

Transgender is een paraplu-begrip voor mensen die zich niet identificeren met het geslacht dat zij bij geboorte hebben gekregen:

  • Niet iedereen die met een jongenslichaam geboren is, voelt en ziet zichzelf ook als een jongen
  • Of je bent bijvoorbeeld met het lichaam van een meisje geboren, maar voelt jezelf man en wil ook maatschappelijk leven als man
  • Of je bent met het lichaam van een jongen geboren, maar voelt jezelf deels vrouw en deels man, of je voelt je zowel niet man en niet vrouw.

Transgender is op zichzelf dus geen seksuele oriëntatie. Transmannen en transvrouwen kunnen homoseksueel, biseksueel en heteroseksueel zijn. Mensen die zichzelf niet in de hokjes man/vrouw, of homo/hetero/bi voelen passen, noemen zich ook wel 'queer'. Mensen die zichzelf niet volledig mannelijk of vrouwelijk voelen, noemen zichzelf vaak non-binair.

In transitie gaan

Sommige mensen gebruiken ook wel de term transseksueel in plaats van transgender. De term transseksueel is een medische term voor mensen die met behulp van operaties hun lichaam en geslacht willen aanpassen. Niet alle transgender personen willen in medische transitie en niet alle mensen die in transitie gaan willen een 'volledige' transitie. Dit laatste betekent meestal dat iemand het geslachtsdeel (penis of vagina) dat diegene bij de geboorte had, houdt. 

Dit is niet de enige manier waarop transgenders 'in transitie gaan', oftewel hun lichaam en leven aanpassen om te leven in de genderrol die bij hun eigen gevoel past. Transitie gaat bijvoorbeeld ook om: het dragen van andere kleding en haardracht; het aannemen van een nieuwe naam, ‘hij’ genoemd willen worden in plaats van ‘zij’ (of andersom, of 'hen' als zij zich identificeren als non-binair), geslachtshormonen slikken, geslachtsveranderende operaties, zoals verwijdering van borsten en baarmoeder (bij transmannen) of plastische chirurgie. 

Seksuele gezondheid en plezier in seks

In transitie gaan heeft meestal een positieve invloed op de seksuele gezondheid van transgender personen:

  • Zodra hun lichaam en geslacht (beter) past bij hun eigen gevoel, kunnen transmannen en transvrouwen meer van hun eigen lichaam en seks genieten
  • Een beter zelfvertrouwen betekent dat transgenders beter voor hun wensen en grenzen in bed kunnen uitkomen

Aan de andere kant heeft de geslachtsveranderende behandeling bijwerkingen:

  • Door vrouwelijke geslachtshormonen kunnen transvrouwen minder zin in seks krijgen
  • Geslachtsveranderende operaties aan de penis of vagina leiden soms tot gevoelsverlies en daardoor minder seksueel plezier
  • Na een operatie aan je geslachtsdelen ben je enkele maanden extra kwetsbaar voor soa's en hiv, todat je huid genezen is
trans man houdt trans pride vlag omhoog

Seks en corona

Hepatitis B voorkomen

Testen op hiv en soa

Andy (17) ontdekte dat hij een jongen is