Transgender

Als je voelt dat het lichaam waarin je geboren bent niet past bij je gender-identiteit, dan ben je misschien transgender. Transgender is geen seksuele oriëntatie. Afhankelijk van je seksuele aantrekking tot mannen en/of vrouwen, kun je jezelf als transman of transvrouw homo, hetero of bi noemen. Ben je transgender en wil je je op soa's laten testen, zorg er dan voor dat je de juiste test krijgt.

Verschillende benamingen

Transgender is een paraplu-begrip voor mensen die zich niet identificeren met het geslacht dat zij bij geboorte hebben gekregen:

 • Niet iedereen die als jongen geboren is, voelt en ziet zichzelf ook als een jongen
 • Of je bent bijvoorbeeld als meisje geboren, maar voelt jezelf man en wil ook maatschappelijk leven als man
 • Of je bent als jongen geboren, maar voelt jezelf deels vrouw en deels man

Transgender is op zichzelf dus geen seksuele oriëntatie. Transmannen en transvrouwen kunnen homoseksueel, biseksueel en heteroseksueel zijn. Mensen die zichzelf niet in de hokjes man/vrouw, of homo/hetero/bi voelen passen, noemen zich ook wel 'queer'.

In transitie gaan

Sommige mensen gebruiken ook wel de term transseksueel in plaats van transgender. De term transseksueel is een medische term voor mensen die met behulp van operaties hun lichaam en geslacht willen aanpassen. Dit is niet de enige manier waarop transgenders 'in transitie gaan', oftewel hun lichaam en leven aanpassen om te leven in de genderrol die bij hun eigen gevoel past. Transitie gaat bijvoorbeeld om: het dragen van andere kleding en haardracht; het aannemen van een nieuwe naam, ‘hij’ genoemd willen worden in plaats van ‘zij’ (of andersom), geslachtshormonen slikken, geslachtsveranderende operaties, zoals verwijdering van borsten en baarmoeder (bij transmannen) of plastische chirurgie.

Seksuele gezondheid en plezier in seks

In transitie gaan heeft meestal een positieve invloed op de seksuele gezondheid van transgenders:

 • Zodra hun lichaam en geslacht (beter) past bij hun eigen gevoel, kunnen transmannen en transvrouwen meer van hun eigen lichaam en seks genieten.
 • Een beter zelfvertrouwen betekent dat transgenders beter voor hun wensen en grenzen in bed kunnen uitkomen.

Aan de andere kant heeft de geslachtsveranderende behandeling bijwerkingen:

 • Door vrouwelijke geslachtshormonen kunnen transvrouwen minder zin in seks krijgen
 • Geslachtsveranderen operaties aan de penis of vagina leiden soms tot gevoelsverlies en daardoor minder seksueel plezier
 • Na een operatie aan je geslachtsdelen ben je enkele maanden extra kwetsbaar voor soa's en hiv, todat je huid genezen is

Testen op hiv en soa's

Als transgender kun je je net zoals iedereen laten testen bij je huisarts.

Het is mede afhankelijk van je sekspartners of je je gratis bij de GGD kunt laten testen:

 • Ben je een transman of transvrouw en heb je seks met (homo)mannen? Dan kom je in aanmerking voor een gratis test bij de GGD
 • Laat je testen op de vijf belangrijkste soa's (hiv, gonorroe, chlamydia, syfilis en hepatitis B)

Voor de tests op gonorroe en chlamydia zijn er twee opties: een urinetest en uitstrijkje (swab). Voor het aantonen van soa's in de penis is de urinetest het standaardaanbod. Voor het aantonen van soa's in de vagina is de swab betrouwbaarder dan een plastest.

 • Heb je als transman of transvrouw een vagina? Geef dit dan aan bij de arts of verpleegkundige
 • Zorg ervoor dat je een uitstrijkje (vaginale swab) krijgt. In de meeste gevallen neem je deze swab zelf af
 • Heb je anale seks, seks tegen betaling of seks met homomannen? Laat je dan ook anaal testen op chlamydia en gonorroe

Testlab voor transmannen?

Op dit moment is Man tot Man Testlab helaas niet geschikt voor transmannen (met een vagina). Het standaardpakket bestaat onder andere uit een urinetest op chlamydia en gonorroe. Deze test is niet voldoende betrouwbaar voor het aantonen van soa's in de vagina. Laat je liever testen via je huisarts of de GGD.

Dossier Hepatitis C

Online hiv- en soa-test

Hepatitis B vaccinatie